28. mart 2019.28. mar 2019.
Stručna predavanja  o najtežim bolestima
MESEC BORBE PROTIV MALIGNIH BOLESTI U OPŠTOJ BOLNICI

Stručna predavanja o najtežim bolestima

“Imamo lekove i za metastatsku bolest koji u pedeset odsto slučajeva omogućavaju petogodišnje preživljavanje 50 odsto. Kada se bolest otkrije u početnom stadijumu leči se kao hronična bolest i sa njom se živi 40, 50 godina i duže”, kaže dr Ferenc Vicko, specijalista za rekonstruktivnu hirurgiju dojke
Mart je mesec borbe protiv malignih bolesti. Iako se u Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević” svakoga dana u godini bore sa ovim problemom, prošlog četvrtka stavljen je poseban akcenat na tu temu i održano je stručno predavanje za zaposlene u ovoj ustanovi. Na predavanju su govorili prof. dr Ivan Paunović, načelnik Centra za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije i koordinator Ministarstva zdravlja za ovu oblast, inače član Upravnog odbora Opšte bolnice, i dr Ferenc Vicko, specijalista za rekonstruktivnu hirurgiju dojki, državni sekretar Ministarstva zdravlja.
Ovim predavanjem nastavljena je dobra saradnja Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice, kao i niz dolazaka eminentnih stručnjaka u ovu ustanovu. Karcinom je uz kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti kod nas, pa je svaka prilika dobra da se o tom problemu još nešto kaže. Srbija zauzima visoko drugo mesto u Evropi po smrtnosti od raka dojke, bolesti koja je izlečiva kada se otkrije u ranoj fazi.
-Da bismo našim pacijentima pružili najbolju moguću negu, na najbolji i najkvalitetniji način, neophodna je edukacija, kako zdravstvenog osoblja tako i pacijenata. Podatak da svaka 12. žena u Srbiji oboli od raka dojke dovoljan je pokazatelj koliko je ovo veliki problem. Po obolevanju smo negde u sredini u odnosu na Evropu, ali smo po smrtnosti na drugom mestu, odmah iz Crne Gore. To je nešto što Ministarstvo zdravlja želi da popravi, naglasio je dr Ferenc Vicko.
Istakao je da uz edukaciju promovišu zdrave stilove života, što može sprečiti pojavu malignih bolesti i do 30 odsto. Takođe je naveo da sekundarna prevencija, odnosno skrininzi omogućavaju izlečenje, jer se bolest otkriva u ranoj fazi i da zbog toga pacijenti treba da se odazivaju na njih.
-Uveli smo i nove inovativne lekove koji ne postoje čak ni u nekim zemljama EU. Recimo Italija sada nema mogućnosti kao Srbija na tom polju. Imamo lekove i za metastatsku bolest koji u 50 odsto slučajeva omogućavaju petogodišnje preživljavanje. Verujemo da će to za godinu, dve uticati i na smrtnost i da nećemo više biti na tom drugom mestu, smatra Vicko.
Skrininzi karcinoma dojke počeli su da se sprovode na nacionalnom nivou 2012. godine. Sada se može govoriti o konkretnim rezultatima koje su oni dali. Svi domovi zdravlja koji ispunjavaju uslove da imaju mamograf i oko 40 bolnica na teritoriji Srbije uključeno je u ovoj program.
-Do sada je pregledano više od 90.000 žena. Od 2012. godine do sada je otkriveno blizu 800 slučajeva raka dojke koji su prošli kroz zdravstveni sistem i možemo reći da su izlečeni. Kada se bolest otkrije u početnom stadijumu leči se kao hronična bolest i sa njom se živi 40, 50 godina i duže, ističe dr Vico.
Cilj Ministarstva je da se što više operacija obavlja u sekundarnim zdravstvenim ustanovama. Šabačka bolnica je obuhvaćena ovim planom.
-Trenutno su u izradi preko drugog Projekta zdravlja Srbije, klinički putevi za lečenje raka dojke. Šabačka bolnica će napraviti svoj klinički put u tehničkim mogućnostima koje ima. Ono što neće moći da radi zaključivaće ugovore sa drugim bolnicama ili zdravstvenim ustanovama, da bi pacijentima u ovom regionu bila pružena najbolja moguća zdravstvena nega, rekao je dr Vicko.
Veliki broj dece u Srbiji je oboleo od malignih bolesti. Gotovo svakodnevno se pokreću novi apeli za sakupljanje sredstava za lečenje dece u inostranstvu. Dr Ferenc Vicko podseća na budžetski fond opredeljen za ovu namenu.
-Budžetski fond za lečenje u inostranstvu ove godine je uvećan za skoro dvostruku sumu u odnosu na prošlu godinu. Mahom se iz njega leče deca. Treba se obratiti Fondu ukoliko nema drugih mogućnosti, Fond plaća lečenje u inostranstvu, kaže Vicko.
Prof. dr Paunović i ranije je dolazio u Šabac, a ovoga puta operisao je jednog pacijenta zajedno sa dr Milanom Grujićem, hirurgom šabačke bolnice.
-Operisali smo pacijenta koji je bio suspektan na na karcinom štitaste žlezde, ali na sreću ispostavilo se da to nije slučaj. Ponosan sam zbog činjenice da Šabac i Mačvanski okrug, koji ima 200.000 stanovnika, sada ima kvalifikovanog hirurga koji je završio subspecijalizaciju za endokrinu hirurgiju, dr Milana Grujića. Ukupno je 11 ovakvih hirurga u Srbiji i uspeli smo da pokrijemo pola države lekarima koji mogu da rade 80 odsto operacija koje se rade u tercijalnoj ustanovi, a takve operacije mogu da se obavljaju i u Šapcu, rekao je dr Paunović.
Istakao je da je Srbija kada je u pitanju hirurgija štitaste žlezde u rangu sa razvijenim zemljama sveta, a možda čak i ispred njih. Naveo je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima subspecijalizaciju za endokrinu hirurgiju, da je imaju još SAD i da se takve operacije obavljaju u 12 njihovih bolnica.
Još nove opreme u šabačkoj bolnici
Direktor OB Šabac dr Slobodan Popović pred početak predavanja saopštio je lepe vesti. Istog dana u ustanovu je stigao dopis Ministarstva zdravlja kojim su odobrena sredstva za nabavku laparoskopskog stuba za hirurgiju i arteroskop za službu ortopedije. Vrednost ovih nabavki je oko 20 miliona dinara.
Pored toga nerednih nedelja biće postavljen nov rendgen aparat u službu pneumofiziologije koji je kupljen sredstvima donatora. Služba urologije dobija uretrorenoskop, aparat za razbijanje kamena u mokraćnim kanalima. Dva ultrazvučna aparata, donacija iz Danske, trenutno su u procesu carinjenja.
Nova oprema doprineće da usluga bude bolja i kvalitetnija.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa