28. mart 2019.28. mar 2019.
NI LAKO, NI NEIZVODLjIVO
GOJKO PIJETLOVIĆ, KAPITEN VK „ŠABAC“

NI LAKO, NI NEIZVODLjIVO

Dva od tri cilja pred sezonu ispunjena. Mnogo faktora odlučuje o šampionu. Liga će biti izjendačenija nego što deluje
Teško je snove kontrolisati, velike želje same naviru i kada razum i iskustvo pokušavaju da ih smire, poletna mašta kroji neke svetove u koje nas zove bar na neki trenutak, da se izgubimo, da u lutanju uživamo. Pobednici Kupa Srbije, vaterpolisti ŠAPCA najbolji su srpski klub u Regionalnom takmičenju, počinju Super ligu sa druge pozicije, ali uz ulogu favorita, jer ih čekaju mečevi protiv ekipa iz A2 lige. Zamišljaju u klubu novo istorijsko dostignuće, bolje od prošlosezonske treće pozicije. Na velike snove nije imun ni kapiten, čovek koji je osvojio gotovo sve trofeje klupskog i reprezentativnog prefiksa, no istovremeno ističe da je jedini pravi put „hodati korak po korak“, svojom stazom.
- Dva od tri takmičenja smo priveli kraju na pravi način. Super liga je naredni izazov i samo smo njoj posvećeni. Rezultati govore da smo jedni od favorita. Uveren sam da je liga izjednačenija nego što mnogima deluje i zato znam da nema apsolutno razloga da se bilo koga plašimo, ali ni osnova da nekoga potcenimo – „spušta loptu“ reprezentativac iz redova ovdašnjeg kluba Gojko Pijetlović.
Osim kvaliteta šta još ima tim koji na kraju osvaja titulu?
- Mnogo segmenata, bezbroj faktora odlučuje, odnosno pravi razliku kada su ekipe sličnog kvaliteta. Potrebna je izuzetna psihička snaga, a svaka utakmica ima specifičnu težinu i sa tog stanovišta. Svaka pobeda kvantitativno vredi tri boda ili jednu više u zbiru, ali teret koji nosi meč uvek je drugačiji.
Šta govori Vaše iskustvo iz klubova i reprezentacije gde ste osvojili većinu najvrednijih trofeja?
- Psihički najviše iscrpe četvrtfinale i polufinale, tu se odlučuje između uspeha i neuspeha, a najlakše je igrati finale. Veliki je naboj, ali znate da je poslednji meč i tajni nema. Neophodno je poneti breme favorita na pravi način kako bi ostvarili uspeh.
Opterećuje li to „breme“ vaterpoliste ŠAPCA U Super ligi?
- Rezultati kažu da smo favoriti, tako da nam to breme pripada, zaslužili smo ga kvalitetom. Ipak, ekipe ne razdvajaju klase, već nijanse i u sportu je najteže dobiti već dobijene utakmice. Znate da ste kvalitetniji, da se u nekim proračunima ti bodovi ili pobeda već računaju, a opet je na semaforu, pre početka, 0:0, jednak je broj igrača u bazenu. Imate plan, međutim ne počne sve kako treba i treba sačuvati kontrolu utakmice, ne dopustiti da krene u neželjenom smeru. Sve to mora favorit, dok je protivnik rasterećen, za njega nema gubitka.
Mnogi ŠABAC i Crvenu Zvezdu vide kao favorite za finale.
- To ishodi iz dosadašnjih rezultata, međutim daleko od toga da je finale već izvesno. Najbolji je primer Kup. Kragujevac je pobedio Crvenu Zvezdu, a videli ste u finalu, iako smo kvalitetniji, počeli su bolje, mi smo igrali u grču, nismo imali ni sreće u nekoliko navrata i do kraja je bio tvrd i neizvestan meč. Niko od učesnika nije „dekor“ Super lige, ima visoke ambicije, a timovi iz A2 vide šansu upravo u rasterećenosti.
Snovi o duploj kruni?
- Do finala vodi osam utakmica, a u finalu treba pobediti dve, samo korak po korak je pravi put. Nije ni realno, ni nerealno da budemo šampioni, no ne smeju ti snovi da nas odvoje od koncentracije na svaki pojedinačni meč. Trenutno je sav fokus na Naisu. Neće biti nijedan meč lagan i rutinski.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa