4. april 2019.4. apr 2019.
Podrška razvoju  zapošljavanja
Projekat SEED STEP II - Izrada Strategije ljudskih resursa

Podrška razvoju zapošljavanja

Strategija za razvoj ljudskih resursa Grada Šapca najvažniji dokument, koji nema nijedna lokalna samouprava u Srbiji. Definiše smerove, politiku zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja. Kvalitet i značaj lokalnog doprinosa u zapošljavanju prepoznala je i Evropska unija. Program je deo evropske strategije. Cilj je učešće lokalnog tržišta rada
U Centru za stručno usavršavanje u okviru projekta "Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja" organizovana je konferencija i radionica za određivanje pravaca razvoja potencijala za Grad Šabac. Ovo je deo "SEED STEP II" projekta koji se finansira sredstvima Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritat i ima za cilj promociju zapošljavanja, samozapošljavanja žena i mladih na teritoriji grada Šapca.
-Aktivirali smo lokalno partnerstvo za zapošljavanje i učvrstili poslovne odnose sa partnerima koji posluju u industrijskoj zoni. Na osnovu razgovora i analize utvrdili smo koje su njihove potrebe i sledeći korak je da dobiju kvalitetne i kvalifikovane radnike. Proizvod saradnje je i Trening centar, koji smo nedavno otvorili sa Austrijskom razvojnom agencijom. Ljudski resursi su jedan od značajnijih faktora svakog poslovanja i zbog toga je Strategija ljudskih resursa najvažniji dokument, koji nema nijedna lokalna samouprava u Srbiji i kojim se definišu smerovi i politika zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja - istakao je Nemanja Pajić, predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje.
Na konferenciji o potencijalima, planovima, implementaciji i razvoju Projekta, kao i temi izrade Strategije ljudskih resursa govorila je Tina Ribarić, "Pronova d.o.o".
- Kvalitet i značaj lokalnog doprinosa u zapošljavanju prepoznala je i Evropska unija, koja je ovaj program uključila u evropsku strategiju zapošljavanja. Cilj nam je bio da okupimo učesnike lokalnog tržišta rada kako bismo utvrdili strategiju za razvoj ljudskih resursa Grada Šapca i kako bi oni svojim delovanjem doprineli razvoju i unapređenju zapošljavanja u Šapcu. Sama Strategija razvoja ljudskih resursa, kao i Lokalno partnerstvo za zapošljavanje biće ključni elementi i kod razrade operativnih programa i kod pripreme projekata za Evropski socijalni fond, posebno u području zapošljavanja, ali i u području socijalnog uključivanja i obrazovanja. Strategija će definisati viziju razvoja zapošljavanja na lokalnom nivou, odrediće prioritete, ciljeve i mere, razradiće se akcioni plan pomoću kojeg će se Strategija implementirati, definisaće se finansijski, institucionalni i zakonodavni okvir i na taj način će ona doprineti zapošljavanju u narednom periodu na području grada Šapca- navela je Tina Ribarić.
U okviru skupa održana je i sednica Lokalnog saveta za zapošljavanje. Učešćem u ovom projektu nastalo je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Grada Šapca, koje je primer dobre prakse za ceo region. U novembru protekle godine otvoren je Trening centar - Centar za edukaciju u profesionalnim i radnim veštinama.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa