4. april 2019.4. apr 2019.
Papirne uplatnice  odlaze u zaborav
Sve na jednom mestu

Papirne uplatnice odlaze u zaborav

Platne kartice mnogima su olakšale svakodnevne poslove, novac se može podizati na bankomatima, a u prodavnicama se karticom kupuje i hleb.
Međutim, kada su u pitanju javne ustanove, većina će građane poslati do najbliže Pošte da prvo uplate takse i naknade, a zatim da se sa priznanicom i gomilom dokumentacije vrate na šalter i tek onda pokrenu proceduru za ostvarivanje usluge zbog koje su došli.
Međutim, i ova praksa se menja.
U zgradi Gradske uprave (popularnije “zgrada opštine”) građani mogu da završe sve na jednom mestu, bez odlaska na šalter Pošte. Od septembra je uvedena praksa da se naknade i takse mogu platiti na licu mesta karticom.
Kako bi to trebalo da izgleda u praksi?
Ukoliko vam recimo treba izvod iz matične knjige rođenih, do sada je praksa bila da prvo na šalteru zatražite izvod, zatim dobijete papir na kom piše koliko treba da uplatite, na osnovu tih informacija popunite uplatnicu i odete na šalter Pošte. Nakon uplate na šalteru Pošte vraćate se sa potvrdom o uplati na šalter Matične službe i dobijate izvod iz matične knjige rođenih po koji ste došli. Ali, više ne mora da bude tako.
Uvođenjem nove prakse, sve je svedeno na samo jedan korak – zatražite izvod iz matične knjige, na licu mesta takse i naknade platite karticom i dobijate izvod po koji ste došli.
Dakle nema popunjavanja uplatnice, nema odlaska na šalter Pošte.
Pored troškova izdavanja dokumenata, na ovaj način može se platiti i porez.
Korist je obostrana, građani štede vreme, a rad lokalne samouprave se ubrzava.
"To je samo jedna sličica koju želimo da stvorimo u okviru jedne slike, efikasne i brze Gradske uprave koja je u službi sugrađana. To plaćanje je moguće izvršiti na Jedinstvenom šalteru i u Službi matične evidencije", navodi Milan Vasić, načelnik Gradske uprave Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa