4. april 2019.4. apr 2019.
Kako je lepo smejati se u Srbiji
JEDAN OD PET MILIONA ŠABAC

Kako je lepo smejati se u Srbiji

Proteklog petka Šapčani su se jedanaesti put okupili na platou ispred Šabačkog pozorišta u protestu protiv aktuelne vlasti. Ovoga puta šetali su izmenjenom trasom: ulicom Vlade Jovanovića do Mačvinog stadiona, Cerskom, Prote Smiljanića, pa nazad Karađorđevom do mesta okupljanja
Na skupu je govorio Miloš Mijailović, nekadašnji zaštitnik građana Grada Šapca. Govor je otpočeo istom rečenicom kao na demonstracijama 2000. godine: “Kako je lepo smejati se u Srbiji” i izrazio žaljenje što je “opozicija dozvolila da opet dođemo u istu situaciju”, rekavši da je na prvim protestima u Šapcu nosio parolu “Zar je moralo ponovo”.
-Razlog što nam se opet događa sve isto je što nije izvršena lustracija. Da odmah razjasnimo, lustracija nije zatvor za bivše političare, lustracija je sklanjanje bivših političara sa političke scene. To su radili i u Poljskoj, i u Češkoj, i u Slovačkoj i u Mađarskoj, jedino lustracija nije sprovedena u Srbiji, iako je 2002. donesen zakon o lustraciji, rekao je Mijailović i dodao da ne želi mnogo da govori o Vučiću jer se sa svim do sada rečenim o njemu slaže.
-Hteo bih da napravim paralelu između onih protesta iz devedesetih godina i ovih sad. Devedesetih godina, kad je Milošević bio na vlasti, retko kad se pojavljivao sa svojim izjavama, imao je svoje ljude koji su radili posao umesto njega. Jeste da smo tada bili opozicioni grad, jeste da je tada policija ovde vršila represiju nad nama i da je bilo i udaranja pendrecima, ali smo istrajali, i to iz dana u dan. Ovi protesti sada su sa sličnim zahtevima kao što su bili onda. Međutim, za razliku od Slobodana Miloševića, mi imamo čoveka koji apsolutno ne želi da svoj mikrofon prepusti bilo kome drugom, već želi isključivo on da govori, rekao je Mijailović i dodao da predsednik i Vlada na sve načine krše Ustav.
Nekadašnji zaštitnik građana ocenio je dosadašnje proteste u Šapcu:
-Nisam verovao da će toliko ljudi dolaziti iz nedelje u nedelju. Naročito me impresionirala činjenica da je dan nakon dolaska predsednika Vučića ovde bila masa, po mojoj slobodnoj proceni, više prisutnih nego na njegovom mitingu. Najvažnije je istrajati. Nije bitan broj, i jedan ovde da se pojavi, to je jedan od pet miliona i zbog tog jednog je uspeo miting.
Građani su nosili transparente sa natpisima “Nebojša iz Beograda, koliko košta diploma?”, “AV suze roni, a plaća ga Bler Toni” i “Mi smo Evropa”. Sledeći skup najavljen je za naredni petak, ovoga puta u terminu od 19 časova, na istom mestu.
N. Marjanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa