4. april 2019.4. apr 2019.
Oštrije kontrole  paljenja na otvorenom
ODRŽANA SEDNICA OKRUŽNOG
ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Oštrije kontrole paljenja na otvorenom

Redovna, 24. sednica Okružnog štaba za vanredne situacije održana je u ponedeljak. Sastankom je predsedavao načelnik Mačvanskog upravnog okruga i šef Okružnog štaba za vanredne situacije Vladan Krasavac.
Na dnevnom redu se našlo pet tačaka. Pored usvajanja zapisnika sa prošle sednice teme su bile i: Usvajanje operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara, usvajanje zaključka o obrazovanju stručnih operativnih timova za izvršavanje specifičnih zadataka zaštite i spasavanja i informacija o spremnosti subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje i organa jedinica lokalne samouprave na teritoriji MUO da svojim kapacitetima učestvuju u aktivnostima zaštite i spasavanja. Peta tačka dnevnog reda bila je razno.
-Najvažnija tačka je donošenje operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara. Edukacija je najvažnija za preventivno delovanje i to svih generacija: od predškolskog uzrasta do najstarijeg stanovništva i to kako na seoskom, tako i na gradskom području. Svi treba da shvate koliko su štetne i posledice požara, koje mogu biti i katastrofalne. Edukaciju treba sprovoditi u okviru svih mesnih zajednica, u školskim i predškolskim ustanovama, ali i preko poljoprivrednih stručnih službi, kako bi se poljoprivrednicima ukazalo na negativan uticaj spaljivanja ostataka na zemljište, naveo je Vladan Krasavac.
Iz Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu još jednom su apelovali da se ne spaljuju biljni ostaci. Spaljivanje je zabranjeno i Zakonom o zaštiti od požara i za fizička lica je kazna 10.000 dinara , a za pravna lica od 100.000 do 300.000 dinara. Pored toga, ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od dve godine.
Na sastanku su predstavnici Odeljenja za vanredne situacije podsetili da je Vatrogasno-spasilačka jedinica iz Bogatića prošle godine na divljoj deponiji u Zminjaku u samo jednom danu intervenisala čak devet puta. Takođe, zbog paljenja ostataka na njivi pored puta na putu Bogatić – Glušac stvorena je dimna zavesa zbog koje se dogodio sudar.
Od proleća do jeseni, kada su požari na otvorenom učestali, vatrogasno-spasilačke jedinice su angažovane na gašenju njiva, tako da ukoliko bi došlo do izbijanja požara u urbanoj sredini, gde bi veći broj života mogao da bude ugrožen, ne bi moglo da se reaguje punim kapacitetima.
Inspektori preventivne zaštite u narednom periodu će, zajedno sa pripadnicima policije, obilaziti teren i ukoliko nekog zateknu da pali na otvorenom, pisaće mu kaznu licu mesta.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa