4. april 2019.4. apr 2019.
Građani imaju moć
Zajednička akcija Asocijacije „Duga“
i Nacionalne koalicije za decentralizaciju

Građani imaju moć

„Da li znate da na svakih 100 dinara koje primite kao platu, državi dajete još 60 na ime poreza i doprinosa? Kada dođe vreme da potrošimo 100 dinara, od tog novca ponovo dajemo dodatnih 20 dinara za PDV. Na svaki dinar koji potrošimo na sebe, jedan damo državi“
Asocijacija „Duga“ je u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju organizovala protekle sedmice uličnu akciju i panel debatu, u okviru projekta organizaciuje „Crta“, pod nazivom „Građani imaju moć“. Građani su tokom ulične akcije u Karađorđevoj ulici imali priliku da se informišu o tome kakav jeste, a kakav bi trebalo da bude odnos vlasti i građana, potišu peticiju podrške većem učešću građana o odlučivanju i dobiju koristan i atraktivan aktivistički poklon.
Prema rečima Danijela Dašića, programskog savetnika Nacionalne koalicije za decentralizaciuju, tema ulične akcije bila je kako građani efikasnije da komuniciraju sa vlašću, što ih i najviše interesuje.
-Bili smo tu da porazgovaramo sa relevantnim osobama i da vidimo kako ceo sistem komunikacije poboljšati. Ispitivali smo građane Šapca, da li znaju da imaju moć, kako je koriste, da li im je potrebna pomoć i šta misle da bi se moglo više uraditi kako bi njihova komunikacija sa lokalnom vlašću bila bolja – istakao je Dašić i dodao da Nacionalna koalicija za decentralizaciju želi da podseti građane da oni stoje iza svega i da svaka vlast od lokalne do centralne postoji samo zbog njih.
-Često se dešava da ljudi jednostavno ne razumeju da su oni glavni. Toliko godina su nam pričali – vlast sve zna, ne mešajte se, vlast je najbolja i sl. Da li znate da na svakih 100 dinara koje primite kao platu, državi dajete još 60 na ime poreza i doprinosa? Kada dođe vreme da potrošimo 100 dinara, od tog novca ponovo dajemo dodatnih 20 dinara za PDV.U principu gledano, mi na svaki dinar koji potrošimo na sebe, damo jedan dinar državi, objašnjava Dašić.
Glavno pitanje je zašto mi više ne pitamo vlast kako troši naše pare. Građani uglavnom toga nisu svesni, misle da je to automatizam.
-Ne znaju da su to naše pare i da bi mi u suštini trebalo najviše da se brinemo oko toga kako se one troše. O tome smo razgovarali i na debati održanoj nakon ulične akcije u Startit centru. Diskutovali smo o tome da li u zajednikom razgovoru između predstavnika vlasti, nevladinog sektora i građana, možemo da dođemo do rešenja koja i dalje mogu da unaprede način rada lokalne samouprave. Da bude što bliža običnim građanima, da razume njihove potrebe, a sa druge strane građani da shvate limite, kaže Dašić.
Asocijacija Duga i Nacionalna koalicija za decentralizaciju rade na dva vrlo slična projekta, a cilj im je isti.
-Bili smo jako srećni kada su nas pozvali da im pomognemo da uličnu akciju i panel debatu, nakon četiri grada, organizuju i u Šapcu. Naš zajedniki cilj je osvešćivanje građana o njihovim pravima i o tome da oni mogu da kontrolišu odluke na lokalu, istakao je Viktor Tešić, projektni menadžer Upravnog odbora, član Asocijacije „Duga“.
Na panel debati pod nazivom „ Kako da vlast govori jezikom građana“ održanoj u Startit centru, govori su Igor Marsenić, većnik Grada Šapca, Gordana Mandić Radosavljević, predsednica Udruženja „Svetlost“, a moderator je bio Danijel Dašić.
K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa