4. april 2019.4. apr 2019.
Preduzetništvo mladih
Učenička kompanija „CLOCK O'MANIA“
Škole primenjenih umetnosti

Preduzetništvo mladih


Istraživanja su pokazala da između 15% i 20% učenika, koji pohađaju programe učeničkih kompanija u srednjoj školi, kasnije u svom životu pokrenu vlastiti biznis, što predstavlja tri do pet puta veći broj nego u opštoj populaciji
Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija srednjih škola Srbije, održanom u Kragujevcu u organizaciji ''Dostignuća mladih u Srbiji'', pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenička kompanija Škole primenjenih umetnosti „CLOCK O'MANIA“ osvojila je treće mesto i plasirala se na Republičko takmičenje iz oblasti preduzetništva, koje će u drugoj polovini maja biti održano u Novom Sadu.
- Drago mi je što naši učenici osim nesporne kreativnosti i inventivnosti u različitim oblastima dizajna, imaju i preduzetnički duh. Inače, istraživanja pokazuju da između 15% i 20% učenika, koji pohađaju programe učeničkih kompanija u srednjoj školi, kasnije u svom životu pokrenu vlastiti biznis, što predstavlja tri do pet puta veći broj nego u opštoj populaciji. Mladi korisnici preduzetničkog obrazovanja razvijaju znanja iz oblasti poslovanja, kao i suštinske veštine poput kreativnosti, inicijative, izdržljivosti, timskog rada, razumevanja rizika i osećaja odgovornosti. Zato je važno da se ovakvi programi neguju u školama – navela je Nevenka Đokić, direktorka škole.
Na ovogodišnjem takmičenju učenici Škole primenjenih umetnosti predstavili su svoj brend jedinstvenih časovnika pod nazivom „CLOCK O'MANIA“.
-Bavimo se izradom unikatnih i dekorativnih satova rađenih tehnikom livenja poliesterske smole, gde pri izradi, kupcu pružamo mogućnost kreiranja željenog dizajna. Ovakvo takmičenje je za nas od velikog značaja jer organizacije poput ''Dostignuća mladih'' pružaju priliku da i mi mladi dođemo do izražaja i oprobamo se u oblasti preduzetništva, da ispoljavamo sopstvene ideje i dalje ih realizujemo. Plasman na nacionalno takmičenje za nas predstavlja podsticaj i motivaciju da nastavimo sa daljim radom u okviru naše kompanije – istakla je Marina Nikolić, članica učeničke kompanije.
Organizacija ''Dostignuća mladih u Srbiji'' deo je globalne mreže ''Junior Achievement Worldwide'', poznate po pružanju usluga i podrške u oblasti učeničkog preduzetništva širom sveta.
-Naše učenice koje su članice kompanije položile su i ispit za Pasoš preduzetničkih veština ESP (Entrepreneurial Skills Pass) koji predstavlja novi, međunarodni način sticanja kvalifikacija i dobijanja sertifikata koji pokazuje da su učenici usvojili neophodna znanja, veštine i kompetencije potrebne za zaposlenje ili samozaposlenje. Učenici koji dobiju ESP imaju brojne prednosti nad ostalim mladim ljudima u nastavku svog školovanja, pri ulasku u poslovni svet ili započinjanju sopstvenog biznisa. Da bi se olakšalo povezivanje između učenika koji poseduju ESP sertifikat i organizacija koje nude dalje mogućnosti, koriste se dve onlajn društvene platforme: LinkedIn i Drop’pin. Na ovim platformama, učenicima je omogućeno da dodaju ESP sertifikat svojim profilima i na taj način ga iskoriste na najbolji način – rekao je Saša Gligorić, mentor.
Članovi kompanije su učenice III-1 odeljenja: Marina Nikolić, Tijana Stjepanović, Milica Vasić, Katarina Barišić i Andrijana Matić, a nastavnik - mentor je Saša Gligorić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa