4. april 2019.4. apr 2019.
Dečji vrtić za ponos
BELOTIĆ NA RASKRŠĆU PUTEVA

Dečji vrtić za ponos

Njive traže mladost, a njivski putevi više šljunka. Selu su potrebne investicije. “Važno bi bilo oživljavanje rada bifea u Domu kulture, te i po cenu niže zakupnine”, kaže Svetomir Rosić, predsednik mesne zajednice u Belotiću, napominjući da bi bilo mnogo značajno da imaju “svog” sveštenika
Putniku namerniku nije teško naći selo Belotić u Mačvi. Kud god da krenete od Drine prema Šapcu, ako idete preko Bogatića proći ćete kroz Belotić. Slično je i kad sa severa od Save krenete ka najvećoj varoši Mačvanskog okruga. Ili ako iz Šapca krenete prema unutrašnjosti Mačve, ponovo ćete proći kroz Belotić. Lepe, moderne i nove kuće, travnjaci, niske uređene ograde i puno zelenila ostaviće pogled zadugo, svakog putnika u ovom selu.
Legenda kaže da je u davna vremena ovde bilo naselje. Belotić potiče od reči bitva, što na starom slovenskom znači bitisati, nastaniti se negde ili naselje, naseliti se. Vremenom se ono bitva pretvorilo u Belotić. Ili je svaki žitelj ovog sela kao beli ‘tić, svetao čovek, svetlog lika, nasmejan i veseo.
- Za celo selo, a najmlađe ponajviše, od velike je važnosti izgradnja dečjeg vrtića u dvorištu četvororazredne osnovne škole, koja radi u sastavu škole u Bogatiću. Škola postoji dugo ali, nažalost, sa sve manje dece, što je opšte poznato. Crkva koja je nedaleko znatno je mlađa, a tu nam je najveći problem što nemamo svog sveštenika. Kulturno umetničko društvo “Milić od Mačve”, trenutno broji 80 članova raspoređenih u tri grupe. Ostvarili smo brojna gostovanja i vredne nagrade, a 22. aprila treba da gostujemo u Petrovcu na Mlavi, sa kojim dugo i uspešno sarađujemo, kaže Svetomir Rosić, predsednik mesne zajednice Belotić.
Sa 400. domaćinstava i 1.300 stanovnika, Belotić spada u sela opštine Bogatić srednje veličine i razvijenosti.
- Od manifestacija izdvajam Uskršnju tucijadu i Lilenje za Petrovdan. One privlače najveći broj meštana. Za nas bi veliku važnost imalo osvetljavanje dečjeg poligona ispred osnovne škole ali to i drugi planovi najviše zavise od pomoći opštine Bogatić, koja ni do sada nije izostajala, naglašava Rosić i dodaje da je za opstanak sela ipak najznačajnije investiranje u privredni razvoj i zapošljavanje većeg broja prvenstveno mladih. Po njegovom mišljenju više pažnje trebalo bi posvetiti šljunčenju poljskih puteva, a ne bi bio zanemarljiv ni prihod od izdavanja u zakup bifea u Domu kulture, te i po cenu smanjivanja visine zakupnine.
Poljoprivreda je, smatraju ovde, osnovna grana privrede od koje živi najveći broj meštana, ali u ovoj oblasti rada “ne cvetaju ruže” i treba učiniti dosta više na boljoj organizaciji rada i većem dohodovanju, kako bi sela bila ekonomski jača.
Belotić ima i veoma organizovan Fudbalski klub “Napredak”, osnovan 1937. godine, koji se danas takmiči u Međuopštinskoj ligi, grupa “Mačva”. Proslavile su ga brojne generacije o čemu svedoče njihove fotografije na zidovima bifea, ali najbolji rezultat, ostvaren je 22.4. 2009. godine kada su pobedom protiv Loznice ( 2:1 )na svom terenu osvojili fudbalski Kup mačvanskog okruga.
- Ostvareni su brojni dobri rezultati i na infrastrukturnom planu. Rekonstruisane su svlačionice, ograđeno igralište. Za sada su postavljena četiri reflektora, što omogućava noćne treninge, a imamo plan da uradimo svih 10. Trener Nemanja Lazić trenutno na raspolaganju ima 20 igrača. Većina je iz našeg sela. Uveren sam da ćemo uz pomoć opštine Bogatić i naših meštana stvoriti još bolje uslove za bavljenje sportom, kaže Ivan Đurđević-Đura, predsednik Fudbalskog kluba “Napredak” u Belotiću.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa