11. april 2019.11. apr 2019.
Razvoj hortikulture
SASTANCI RADNIH GRUPA

Razvoj hortikulture

U šabačkom Trening centru na Letnjikovcu u ponedeljak održan projekat “Otkrivanje mogućnosti za održivi uticaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području”, koji će biti nastavljen do kraja nedelje. U ovom projektu Grad Šabac i Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika su partneri sa institucijama iz Brodsko-posavske županije iz Hrvatske, a realizacija je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020
Na sastanku radnih grupa održanom u ponedeljak govorilo se o izradi plana i programa edukacija za poljoprivredne proizvođače iz područja klaster menadžmenta, održivoj upotrebi pesticida, ispitivanju kvaliteta zemljišta i plavoj ekonomiji, te mogućnostima finansiranja proizvodnje kroz IPARD program. Ovi programi biće razvijeni kao nova usluga koju će Odeljenje za poljoprivredu Grada Šapca kao i ostali partneri moći ponuditi svojim klijentima, proizvođačima u oblasti hortikulture, voća, povrća, cveća i lekovitog bilja.
Sastanku je prisustvovao i Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
-Pored svih materijalnih stvari koje smo dobili u ovom projektu, a to su laboratorija za Poljoprivrednu školu, razni automobili i ostalo neophodno za realizaciju projekta, ono što je važno je razmena iskustava i znanja sa Hrvatskom. Oni su već članovi Evropske unije i već imaju iskustva šta to treba da urade u poljoprivredi da bi zadovoljili te standarde i to iskustvo je jako bitno, da bismo znali šta je to što nas čeka pri priključenju EU, rekao je Pajić.
Direktor Poljoprivredne škole u Šapcu Predrag Savić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom i uzajamnom saradnjom kolega dveju zemalja.
-Od prošle nedelje ponovo smo prvi u hortikulturi, tako da se ta tradicija kod nas nastavlja, pa mislim da će i kolege iz Hrvatske imati šta da vide i nauče od nas, rekao je Savić.
Medijima se obratila i Mirela Brehelmaher iz Hrvatske, iz Centra za razvoj Brodsko-posavske županije koji je vodeći partner na prekograničnom projektu.
-Ovaj projekat je jako važan, s obzirom na to da se radi o prenosu dobre prakse i iskustava. S druge strane, važno nam je i to da povežemo naš regionalni biotehnološki centar za istraživanje i razvoj koji proizvodi bezvirusne presadnice kako bi na vašu školu prenio pozitivna iskustva vezana uz ispitivanje kvalitete tla, jer u tom smislu Poljoprivredna škola s domom učenika u Šapcu nabavlja specijaliziranu opremu kako bi mogla vršiti bolju edukaciju svojih učenika, a time posredno i vaših poljoprivrednih gazdinstava kako bi unapredili svoju poljoprivrednu proizvodnju, zaključila je ona dodajući da se raduje ponovnom dolasku u Šabac na završnu konferenciju gde će svi predstaviti svoje nove usluge i proizvode koje su razvijali tokom ovog projekta.
N. Marjanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa