11. april 2019.11. apr 2019.
Velike su teme već ispisane
GORAN ŠUŠLjIK, GLUMAC I PRODUCENT

Velike su teme već ispisane

Posle uspeha koji je ostvario producirajući Korene Dobrice Ćosića, Šušljik kreće u serijsku ekranizaciju Vremena zla i Vremena smrti od istog autora. Za razliku od Korena, koji su emitovani na RTS, ova dva serijala biće realizovani na Televiziji Nova S
Goran Šušljik je u glumi već skoro 30 godina. I pored bravura koje su ga obeležile kao više nego uspešnog glumca, Šušljik se odavno upustio i u producentske vode.
Producirao je serijsku ekranizaciju dela Dobrice Ćosića - Koreni, koju smo imali priliku da nedavno pratimo na programima na Javnom servisu. Šušljik je očigledno zagrizao veliki izazov, ali ne želi tu da stane i nedavno je obelodanjeno da započinje snimanje dva serijala po delima istog autora - Vreme zla i Vreme smrti. Oba serijala radiće se pod njegovi potpisom kao producentom.
- Logično je bilo da posle uspešne saradnje na projektu „Koreni“, nastavimo i dalje sa Radio-televizijom Srbije, ali do toga nije došlo. RTS nije bio u tom trenutku zainteresovan, i ja sam zakucao na vrata onih za koje sam pomislio da ih možda zanima. Dogovorili smo se sa televizijom Nova S. U pitanju je višegodišnji projekat koji će se sastojati od ukupno 45 epizoda. Vreme zla će biti serijal od 15 epizoda, a Vreme smrti ukupno dve sezone sa po 15 epizoda - kaže Šušljik za Glas Podrinja.
On kaže da ne može da interpretira da li je zbog odluke da dva nova serijala radi na Televiziji Nova S došlo i do njegovog razvlačenja po tabloidima.
- Bilo je logično da se nastavci Ćosićevih dela emituju na RTS, ali oni to nisu hteli i normalno je da smo otišli na drugo mesto - dodaje Šušljik.
Govoreći oi samim delima koja će biti ekranizovana, naš sagovornik ističe da je Vreme zla veoma zanimljivo, jer prati period između dva svetska rata, naročito pred Drugi svetski rat.
- To šta sve ideologija može da učini u ljudskim odnosima i životu je prava drama. Ideologija može da razara biće od verujućeg do izdajnika, a a to vreme je bilo više nego uzbudljivo. Da ne govorim tek o knjizi Vreme smrti koja je ratna epopeja. U toj knjizi ima mnogo toga o nama, na šta smo sve spremni i šta se na kraju može desiti posle, uslovno rečeno, pobede, a u stvari velike tragedije - napominje naš poznati glumac.
Prema njegovim rečima, Vreme smrti govori i o tome šta smo uradili sa sobom, sa državom, sa narodom.
- Velike teme su odavno napisane i tiču se ovog vremena - dodaje Šušljik.
Kada je reč o Korenim, zanimljivo je da se u javnosti povela rasprava o tome da li se sin glavnog junaka Aćima Katića ženi ćerkom liberala, kako je navedeno u seriji, ili naprednjaka kako stoji u pojedinim izdanjima. Šušljik potvrđuje da je i pisac u tom delu ostao neprecizan, jer se na sedam mesta pojavljuje liberal, a na dva naprednjak.
- Jednostavno, hteli smo da izbegnemo bilo kakve aluzije sa aktuelnim sistemom, jer je i pisac bio neprecizan u interpretaciji na različitim mestima i izdanjima. Pitanje je i gde bi nas odvele takve aluzije - kaže Šušljik.
Prirodna potreba za protestom
Naš sagovornik je veoma aktivan na protestima koji se organizuju širom Srbije.
- Izlazak na proteste je moja prirodna potreba. Nije ovo ni prvi ni poslednji protest. Protestovati i šetati nije loše. Mislim da će biti još posla. Znam ko sve šeta i svi su iskreni u tome. Ako ljudi zaista žele da se nešto zaista promeni, moraće zaista da promene i želje. Nemamo mogućnost da stanemo. Ja ove proteste doživljavam kao proteste za vazduh, za reku, drvo, za vodu, za bazičnu slobodu, a ne kao političke proteste. Tu slobodu nikada nismo do kraja osetili. Znam da moje kolege imaju problema, poput Sergeja Trifunovića i Nikole Koja. Ja, za sada takvih problema nemam - ističe Šušljik.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa