11. april 2019.11. apr 2019.
Vandalima ništa sveto
OSKRNAVLjENO 18 SPOMENIKA
NA DONjOŠORSKOM GROBLjU U ŠAPCU

Vandalima ništa sveto

U noći između petka i subote, prošle nedelje na Donjošorskom groblju u Šapcu, nepoznati počinioci oskrnavili su 18 spomenika. Takav vandalski čin, koji nailazi na opšte osude ne pamte u Javnom komunalnom preduzeću Šabac u čijoj nadležnosti su sva tri groblja u gradu, a ni najstariji žitelji ne mogu da potvrde da se ikada tako nešto ovde dogodilo.
- Pričinjena su manja ili veća oštećenja. Prema našem uvidu 10 spomenika je razlupano. Razbijene su i četiri nadgrobne ploče. Mi smo o svemu obavestili policiju i nosioce prava zakupa. U toku je istraga, a neki već preduzimaju mere da poprave oštećeno. Naši radnici će im fizički pomoći u tome. Za sve radove potrebna je saglasnost preduzeća i oštećeni će biti oslobođeni plaćanja svih taksa, kaže Snežana Đokić, direktor JKP “Stari grad”.
Nezvanično saznajemo da je pričinjena šteta veća od 20.000 eura, a to će morati da plate sami zakupci, naravno ako žele porušeno da obnove i u kojoj meri. Direktorka Đokić ističe da pomenuti vandalski čin nije moglo da uradi jedno lice, a na terenu su prilikom uviđaja zatekli dosta polupanih flaša piva.
Radno vreme Donjošorskog groblja je zimi od sedam do 18 časova, a leti od sedam do 21. Specijalnog obezbeđenja nema. Prostire se na površini od devet hektara, a ima 12.985 grobnih mesta. Po svemu tome najveće je u gradu, a zbog specifičnog položaja dalje proširenje, bez obzira na potrebe grada, na ovom prostoru nije moguće.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu uhapsili su B. S. (1999) iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo povreda groba.
Sumnja se da je on u noći između 5. i 6. aprila ove godine porušio i oštetio 18 spomenika na groblju u Šapcu.
Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu. Sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa