11. april 2019.11. apr 2019.
Ulaze u finiš
Protesti u Šapcu

Ulaze u finiš

U Šapcu su, 5. aprila, održani dvanaesti protesti “Jedan od pet miliona”. Građani su se okupili ispred stare Robne kuće odakle su, nakon izlaganja govornika, prošetali gradskim ulicama
Šapčanima se najpre obratio Zdravko Antonić, predsednik Udruženja Roma. On je poručio vlasti, “u kojoj se više ne zna ni ko je muško, ni ko je žensko”, da ode, dodajući da su Romi uvek “davali živote za Srbiju, da bi od ove vlasti bili zaboravljeni”.
Potom je govorio Stefan Novaković, student Pravnog fakulteta koji je bio uhapšen zbog učešća na protestu “Jedan od pet miliona”.
-O budućnosti Srbije govore oni čiji ministar zdravlja ima nadimak “dr Smrt”, čiji ministar policije nema pojma o životu, a kamoli o policiji, govore o budućnosti gde je ministar vojske Vulin. Očigledno nemamo isti pogled na budućnost, rekao je Novaković.
Građanima se obratila i Jelena Vujanović, doktorant političkih nauka i član Dveri, rekavši da je opozicija prozvana fašistima samo zbog drugačijeg mišljenja.
-Kad nas tako nazivaju (fašistima), onda nije bitno da li smo mi, žene iz opozicije, nečije sestre, devojke, ćerke. Nije bitno što nama prete, što nam šaraju kancelarije. Ovom prilikom ne bih se obraćala onom ko nas tako naziva, već onima koji mu to omogućavaju, koji mu to dozvoljavaju svojom podrškom, onim ženama koje su bile ispred Skupštine grada u Beogradu. Kako vas, bre, nije sramota! Ako ste odlučile da se bavite politikom, nemojte da se bavite glumom onda, rekla je Vujanovićeva dodajući da “ako su odlučile da se bore za ravnopravnost, zašto nisu pozvale svoje muške kolege da stanu sa njima napolju”.
-Ako smo odlučile, ja prva, da se bavimo politikom, onda smo u politici svi ravnopravni i onda ne možete urlati na ljude i ne očekivati reakciju, a očekivati sažaljenje zato što ste žena, zaključila je Vujanovićeva.
Sledeći skup zakazan je za 12. april, dan pre velikih protesta najavljenih u Beogradu, od 19 časova na istom mestu.
Umberto Eko o
fašizmu
Jelena Vujanović navela je da vlast opoziciju i građane koji protestuju naziva fašistima, jer “su se drznuli da imaju drugačije mišljenje od Vučića”, citirajući potom Umberta Eka.
- Znate li šta je rekao Umberto Eko šta je fašizam? Osnovna odlika fašizma je nepodržavanje drugačijeg mišljenja i nazivanje onih koji drugačije misle izdajnicima, izjavila je ona, ostavljajući građanima da sami procene ko je fašista.
N. Marjanović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa