11. april 2019.11. apr 2019.
Jovana u Tokiju
Digitalna grafika učenice škole primenjenih umetnosti u Japanu

Jovana u Tokiju

Grafika ''Distrakcija'', izabrana je među pet radova koji će predstavljati Srbiju na 20. Međunarodnom festivalu umetnosti za učenike srednjih škola. Najbolji radovi iz celog sveta biće izloženi u tokijskom Centru za nacionalnu umetnost

Digitalna grafika Jovane Stepanović, učenice prvog razreda Škole primenjenih umetnosti, pod nazivom ''Distrakcija'', izabrana je među pet radova koji će predstavljati Srbiju na 20. Međunarodnom festivalu umetnosti za učenike srednjih škola, koji će biti održano od 7. do 18. avgusta u Tokiju.
- Ovo je još jedan u nizu uspeha naših učenika i izuzetno smo ponosni na Jovanin uspeh koji govori kako o njenom nespornom talentu, kreativnosti i veštini, tako i o kvalitetnom pedagoškom radu njenog profesora i mentora Mihaila Simovića. Naša škola je mesto gde se inače radi na kreativnoj produkciji mladih. U velikoj meri posvećujemo pažnju darovitim učenicima, njihove sposobnosti i mogućnosti uočavamo na vreme, podstičemo ih u kreativnom izražavanju i promišljanju i dajemo podršku u predstavljanju njihovog stvaralaštva široj javnosti – istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.
Izabrani najbolji radovi iz celog sveta biće izloženi u tokijskom Centru za nacionalnu umetnost. Festival, u organizaciji japanske Međunarodne fondacije za umetnost i kulturu, podržavaju Ministarstvo za lokalnu administraciju i komunikacije i Agencija Vlade Japana za kulturu, a konkurs na nivou Srbije, na kome je izabran Jovanin rad, podržalo je Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
-Kao i uvek, veoma sam ponosan na uspehe naših učenika, a lično mi je posebno drago što je Jovanin trud prepoznat od strane stručnog žirija u Beogradu. Njen rad je nastajao tokom zimskog raspusta, a konsultacije smo obavljali putem mejlova. Digitalna grafika je u ekspanziji, posebno kod autora mlađe generacije, a naši učenici i naša škola idu u korak s vremenom, tako da sve više dece, posebno na obrazovnom profilu firmopisac kaligraf svoj likovni izraz gradi u ovoj oblasti – naveo je profesor i mentor Mihailo Simović.
Jovana ističe da je umetnost najkreativniji medij izražavanja i da uz podršku Škole i profesora ima mogućnost da svoj talenat razvija i neguje na najbolji način.
-Umetnost je jedan od najčistijih vidova samoizražavanja i ja upravo kroz umetnost pravim sebi distrakciju od ''svakodnevne buke''. Sam stvaralački čin je često distrakcija i beg u unutrašnje stanje mira. S druge strane, kroz ovaj grafički crtež sam predstavila trenutak distrakcije u činu jedne smirujuće aktivnosti – veza, kaže Jovana Stepanović, autorka grafike „Distrakcija“ i učenica prvog razreda na obrazovnom profilu firmopisac kaligraf.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa