11. april 2019.11. apr 2019.
Besmrtni heroji i patriote
Sondermajeri - Poljaci poreklom, a u srcu Srbi

Besmrtni heroji i patriote

Dr Roman Sondermajer je utemeljivač vojne hirurgije u Srbiji, supruga Stanislava hrabra bolničarka, Stanislav - najmlađi srpski vojnik na Ceru, a Tadija, jedan od osnivača „Aeroputa” i suvereni vladar nebeskih prostranstava
Znači li vam nešto prezime Sondermajer? Poreklo porodice ovog imena nije ovdašnje, ali je reč o onima koji su se pre više od jednog veka borili, baš na srpskoj strani u Prvom svetskom ratu. Potresna priča o porodici koja je za svoju domovinu izabrala Srbiju, braneći je do kraja.
Istražujući život šesnaestogodišnjeg Stanislava Sondermajera, autor izložbe istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra postupno je otkrivao priču o porodici Sondermajer, poreklom iz Krakova. Doktor Roman Sondermajer došao je u Srbiju 1889. godine i utemeljio vojnu hirurgiju u svojoj novoj domovini da bi u njoj ostao u njoj do kraja života. Njegova supruga Stanislava bila je dobrovoljna bolničarka, a u tom pozivu sledila ju je i kćerka Jadviga - obe su preminule tokom Prvog svetskog rata. Dva starija sina, Vladislav i Tadija, takođe su učestvovali u ratu i iz njega izašli kao vrsni piloti. Vladislav je dugo služio u vojnom vazduhoplovstvu, dok je Tadija ostavio značajan trag u istoriji naše zemlje kao prvi vazduhoplovni inženjer u Srbiji i prvi pilot koji je preleteo 14.800 kilometara transkontinentalnog leta od Pariza do Bombaja, što je rezultiralo prikupljanjem sredstava za uspostavljanje „Aeroputa“, prve civilne avio-kompanije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
- Porodica Sondermajer je jedan od najsvetlijih primera patriotizma i odricanja. Iako nisu bili poreklom Srbi, srcem jesu. Žrtvovali su svoje živote za dobrobit domovine. Istraživanje o najmlađem vojniku koji je nastradao tokom borbi na Ceru dovelo me je do najmlađeg člana porodice Sondermajer koji je u to vreme bio tek šesti razred i pohađao gimnaziju. Po ugledu na svoju stariju braću, ovenčanu medaljama, Stanislav je želeo da učestvuje u ratnim operacijama. Revoltiran smrću majke otišao je u prve borbene redove, ali, nažalost, mesec dana pre svog 16 rođendana nastradao je kao pripadnik Trećeg konjičkog puka u Dobriću - rekao je Goran Vilić, autor postavke.
Stanislav Sondermajer, sahranjen je u centru Bogosavca, pod razgranatom lipom, gde je kasnije Staši kao najmlađem heroju Cerske bitke podignut spomenik. Telo mladog dečaka pronašle su meštanke u plavoj mornarskoj uniformi, a u džepu đačku knjižicu i dnevnik u kom je svakodnevno beležio zapažanja o dešavanjima na frontu.
Narodni muzej Šabac svojim aktivnostima skreće pažnju javnosti na vredne i značajne istraživačke poduhvate kolega iz drugih institucija kulture koji svoj rad usmeravaju u pravcu ponovnog otkrivanja pomalo zapostavljene nacionalne baštine.
-Mislimo da je ova priča izuzetno važna, ne samo iz aspekta otkrivanja onoga što su pomalo zaboravljeni slojevi prošlosti, već je bitna i muzeološki. Uvek treba javnosti da prezentujemo dobar rad naših kolega u drugim centrima - istakla je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, Nela Tonković.
Izložba se bavi istorijatom vazduhoplovstva u Srbiji i zanimljivom porodičnom istorijom jedne od najuglednijih beogradskih porodica u međuratnom periodu, a takođe nam otkriva i danas gotovo zaboravljene ljude koji su iz drugih zemalja dolazili u Srbiju i svojim radom pomagali izgradnju jednog onovremenog progresivnog društva. Postavka obuhvata brojne fotografije, svedočanstva članova porodice Sonermajer i neverovatne priče koje koje insprišu, podsećaju i opominju.
Izložba "Sondermajeri, rodom Poljaci, ali srcem Srbi" u postavci Narodnog muzeja u Šapcu otvorena je do 4. maja.
Dvoboj velikana
Bez asa civilnog i ratnog vazduhoplovstva Tadije Sondermajera i književnika Miloša Crnjanskog istorija naše zemlje bi bila sigurno manje bogata. U jednom trenutku ova dva velikana su bila smrtno zavađena zbog nabavke aviona za Nacionalni avio- klub. Dogovor nije bio moguć, uvrede i bačena bela rukavica značile su samo jedno, borbu do kraja. U duhu prošlog veka izašli su na dvoboj, uvereni da postoji samo jedan način da se nesuglasice okončaju. Kako su u Srbiji bili zabranjeni ovakvi načini rešavanja problema, otišli su u Vojvodinu, gde su još uvek važili austrougarski zakoni. Uz pomoć porodice Dunđerski obezbeđeni su pištolji posebno namenjeni za dvoboj, i 25. septembra 1926. godine sve je bilo spremo za „obračun“. Prvi je pucao Crnjanski i promašio. Zatim je došao red na Tadiju. Podigao je oružje, imao suparnika na nišanu, ali nakon nekoliko sekundi na francuskom je rekao "Odustajem" i ispalio metak u vis. Ovakav potez izazvao je negodovanje kod Crnjanskog, ali je nekoliko godina kasnije rekao da je potez Tadije Sondermajera bio viteški.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa