11. april 2019.11. apr 2019.
Proleće u Šapcu
Četvrti teatarski festival „Pozorišno proleće“

Proleće u Šapcu

Pozorišna publika će imati priliku da vidi najbolje srpske predstave. Do 15. aprila biće izvedeno sedam predstava, a ovogodišnja selekcija nosi naziv "Neprilagođeni u klasici". Festival se dodatnim sadržajima izmešta iz Pozorišta i otvara teatar ka zajednici
Izvedbom kultnog ostvarenja "Balkanski špijun", Dušana Kovačevića, ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda, otvoreno je četvrto "Pozorišno proleće" u Šapcu. Tokom trajanja Festivala grad postaje centar teatarskih zbivanja u zemlji i prema najavi organizatora publika će u narednih nekoliko dana imati priliku da pogleda najbolje predstave u Srbiji.
Programu u Šabačkom pozorištu prethodio je koreografski performans članova Omladinskog kluba, KUD „Abrašević“ i „Hleb teatra“ na Trgu šabačkih žrtava, pod nazivom „Buđenje“, kao i otvaranje postavke "Tri Proleća" na kojoj je prikazana retrospektiva prethodnih godina. Izložbu čini izbor fotografija nagrađenih predstava, glumaca, publike. Ideja je da se ovakvim aktivnostima okupi zajednica.
Od ovog proleća Festival se, dodatnim sadržajima "izmešta" iz Pozorišta, i javna čitanja izabranih dramskih tekstova biće u drugim ustanovama kulture u gradu.
-Vođeni motom „Grad su ljudi, grad je pozorište“ želeli smo da i Festival izađe u grad. Tradicionalna javna čitanja biće svakog dana organizovana u drugoj instituciji, što je zanimljivo, kako za naše goste, tako i za domaću publiku, jer će videti Šabac na drugačiji način - rekla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac i dodala da je ovogodišnja selekcija konceptualna što dodatno daje na aktuelnosti klasika koji su u svom vremenu uvek bili neprilagođeni, zbog buntovnih protagonista.
Član Umetničkog saveta Festivala, poznati književnik Svetislav Basara, zvanično je otvorio „Pozorišno proleće“, a prisutnima su se obratili gradonačelnik Nebojša Zelenović i selektor Festivala Zoran Karajić.
Gradonačelnik Šapca u svom obraćanju ukazao je na značaj manifestacije u gradu i prisutne podsetio na slobodu kao važnu temu javnog života u Srbiji.
- Mi u Šapcu se kulturom borimo protiv bolesti duha i mislimo da je kultura najbolji lek protiv bolesti duha, koja je dovela do svih vidljivih nedaća koje imamo. Zbog toga se iz šabačkog budžeta izdvaja sedam odsto za kulturu. Želimo da ono što radimo u gradu ljude navede da misle i da sve institucije koje se bave kulturom učinimo dostupnim za građane Šapca, kako bi slobodno, samopouzdano gledali život ravno u oči. Tada nam niko ne može oteti slobodu. Borimo se za otvoreno društvo. U središtu strategije razvoja grada koju započinjemo nalaziće se strategija kulture. Ovo je grad slobodnih ljudi. Pravimo i veliki nacionalni plan - rekao je Zelenović i dodao da veruje da je to oružje za borbu za normalnost.
Pisac Svetislav Basara u svom obraćanju osvrnuo se na reči Antnena Artoa, poznatog avangardnog francuskog dramaturga i reditelja ukazujući na moć koju oduvek poseduje teatar.
-Četrdesetih godina prošlog veka Arto je poručio da je jedina autentična dramska situacija tog vremena policijska racija na javnu kuću. Pozorište mora da krene tim stopama i ofanzivno se uhvati u koštac sa tim problemima. Pozorišno proleće na poseban način značajno upotpunjuje sve siromašniju kulturu. Savremeno pozorište treba da odigra ključnu ulogu u povratku duhovnosti i ukloni barijere koje su postavljene između svakog od nas - istakao je Basara.
Osnivač i selektor Festivala Zoran Karajić najavio je da će pozorišna publika u Šapcu imati priliku da vidi najbolje srpske predstave. Do 15. aprila biće izvedeno sedam predstava, a ovogodišnja selekcija nosi naziv "Neprilagođeni u klasici".
-Na neki način su se nametnule predstave rađene po tekstovima pisaca koji su priznati kao svetski klasici, ali i oni za koje danas možemo reći da su klasika naše dramaturgije. Autori čija dela važe za klasike bili su ispred svog vremena i nisu bili prihvaćeni na pravi način. Zbog toga su bili drugačiji i možemo slobodno reći buntovni. U današnjem vremenu treba da sagledamo koliko smo se mi kao publika prilagodili i koliko smo spremni da čujemo misao pisaca klasika koja je i dalje aktuelna i kakvu reakciju će izazvati. Festival je darovan svim građanima - rekao je Karajić.
Težak zadatak za žiri
Stručni žiri će ove godine dodeliti ukupno sedam nagrada, a novina je osma, nagrada publike koja nakon dogledane predstave može da na osnovu utiska oceni predstavu. Pozorišni reditelj, profesor režije na Nacionalnoj pozorišnoj i filmskoj akademiji u Sofiji, Petar Kukov ističe da je program Proleća kvalitetan i da će žiri imati težak zadatak.
-Mislim da je Šabačko pozorište veoma dobro i sam Festival donosi poseban doživljaj. Smatram da iako je Šabac manji grad, ima kapacitet i sposobnost da organizuje Festival na najbolji način. Za nas, žiri, biće veliki izazov da izaberemo najbolje.

Najbolje iz Srbije
Dramskim komadom "Veštice iz Salema" u četvrtak publici će se predstaviti ansambl Srpskog narodnog pozorišta, zatim slede "Tartif" u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i SNG iz Novog Sada, „Hronika palanačkog groblja" Kruševačkog pozorišta, "Ujka Vanja" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a završne večeri biće odigrana "Limunacija" Narodnog pozorišta iz Niša u čast nagrađenih.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa