11. april 2019.11. apr 2019.
“Bonasera”, srpski nosač aviona !
SEĆANjE NA POTOPLjENU LjUBAV RAJŠIĆA

“Bonasera”, srpski nosač aviona !

Nedavno sam iz Save, plivajući izvadio kalorifer kojim je grejan jedan deo brod-restorana, koga nikad neću zaboraviti, kaže Milorad Rajšić, brat preminulog vlasnika omiljenog ugostiteljskog objekta, stradalog u NATO bombardovanju, pre dve decenije
Kratka agencijska vest od pre dve decenije, da je u NATO bombardovanju, pre dve decenije stradao brod-restoran Bonasera na Starom gradu u Šapcu, blizu kasarne kraj Save, iznenadila je i razžalostila mnoge, a ponajviše njenog vlasnika Živorada, koji je za taj brod živeo i umro. Njegov rođeni brat, priznati šabački plivač-maratonac Milorad, kaže na početku razgovora za naš list da tu kobnu noć, kada je Sava na Starom gradu gorela, nikada neće zaboraviti.
- Pod udarom bombe, prvo se zapalio magacin sa 1.500 litara nafte, a potom i ceo brod restoran, omiljeno sastajalište i provod za mnoge. “Pera Bonasera”, kako smo ga nazvali, potonuo je brzo, ali u mom sećanju ostaće večno. Nedavno, plivajući na Savi tu sam izvukao kalorifer sa dugim gajtanom. Njime je grejan jedan deo prostorije. Uveren sam da je moj brat umro, zatečen sudbinom potonulog brod restorana, koga je mnogo voleo, kaže Milorad Rajšić, dve decenije posle tragedite koja je zadesila “Bonaseru”.
Neprijatelji su, priča se pomislili da se susreću sa srpskim nosačem aviona, a bio je to nadaleko čuven restoran s dobrom hranom i pićem.S njim je potonula i velika ljubav Rajšića.
- Prvo sam pomislio da je bombardovan most na Savi. Primetili smo da je jedan avion u niskom letu napravio luk i izbacio više kasetnih bombi. Od toga je reka gorela, seća se Rajšić.
Ističe da je veličina “Bonasere” bila u duši njenih gostiju, a tu su osveženje i okrepljenje, pored ostalih potražile mnoge javne ličnosti tadašnje Jugoslavije. Kobne noći, gruvalo je nad Šapcem, a “čelične ptice”, birale su svoj plen, svedoči naš sagovornik.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa