11. april 2019.11. apr 2019.
VIŠE NEGO VAŽAN DUEL
VATERPOLO: SUPER LIGA SRBIJE

VIŠE NEGO VAŽAN DUEL

Meč, po važnost, gotovo na nivou finala Kupa. Oba tima teže revanšu na domaćem terenu u polufinalu plej ofa. Peti meč Šapca i Radničkog. Šabac pobedio četiri puta
U decembru su ŠABAC i kragujevački RADNIČKI igrali meč finala Kupa Srbije. Ulog je bio trofej i teško da može biti odigrana utakmica iste važnosti, no ono što nas očekuje u subotu je duel vrlo blizu po značaju pomenutom meču u Zrenjaninu. Šabački i kragujevački tim će odigrati utakmicu u kojoj će jedan od rivala steći veliku prednost u daljoj borbi za što bolji plasman u plej ofu. Realno je, naravno, da obe ekipe budu među četiri tima, te poslednji nivo doigravanja ne sme dolaziti u pitanje.
ŠABAC ulazi u meč posle 15 dana pauze od takmičarski duela. Najbolje plasirani srpski tim u Regionalnoj ligi, nije imao problema protiv niškog Naisa u prvom kolu i imao je dve nedelje da se kvalitetno pripremi za derbi. Odlukom selektora Savića, ŠABAC nije imao predstavnike u reprezentaciji, na završnici Evro kupa u Zagrebu, te je trener Mirović imao na raspolaganju čitav tim. Dosadašnji tok prvenstva bio je baš inakav kakav su želeli svu u ovdašnjem klubu. Osvojen je Kup Srbije, rutinski izboren opstanak u Regionalnoj A1 ligi, obezbeđena bolja startna pozicija od ostalih A1 rivala iz naše zemlje i Super liga je treći nivo uspešne sezone, posle dva upešno savladana.
RADNIČKI u meč ulazi uz znatno kraću pauzu. Sinoć su igrali odloženu utakmicu prvog kola Super lige protiv Partizana, a domaće takmičenje započeli su posle „regionalnog“ razočarenja. Apsolutno su pokazali najviše u A2 ligi od svih naših timova. Izgledalo je da je baraž za A1 ligu siguran, da je moguća i borba za titulu i direktan plasman. Pobedili su šibenički „Solaris“ i trebala im je jedna pobeda u poslednja dva kola. Umesto toga, usledio je poraz u Budvi i neočekivani remi protiv Vojvodine u Novom Sadu i sve se srušilo. Ostaje A2 i u narednom šampionatu. Do ovog neuspeh, sezona je bila slična šabačkoj. Dobre igre u regionu, u Kupu senzacionalna eliminacija Zvezde u četvrtfinalu, palsman u finale Kupa i veliki otpor timu iz našeg grada. Pomenuta dva duela najbolje svedoče o opasnosti koja vreba iz redova nekadašnjeg vicešampiona Evrope. Predvođeni Filipovićem, Udovičićem, Ćirićem, Zlokovićem, Burićem i drugima, za dve sezone je Radnički uspeo da osvoji Evro kup, a potom igra i finale Lige šampiona gde je poražen od Barselonete. Usledio je pad, čak do Prve B lige, ali i plan za povratak u vrh oslanjanjem na sopstvenu školu, koji se dobro sprovodi.
Nema tu više velikih imena u bazenu, no dva su van bazena. Pomoćnik slelektora Uroš Stevanović je trener, isto što je bio i 2014. godine, a na funkciji sportskog direktora je Jugoslav Vasović (rođeni brat sportskog direktopra ŠAPCA Ante Vasovića). S kapicama Kragujevčane predstavljaju, između ostalih, sjajni Rus, Ivan Gusarov, najbolji strelac tima u Regionalnoj ligi i vodeći u Super ligi. Reprezentativac Francuske Dino Gijom, kao i poznati domaći igrači Stanojević, Nikola Tomašević, Radovanlija, Ganić, nekadašnji centar Šapca Aleksa Manić, dok veliku snagu odbrani daje doskorašnji golam Zvezde, uvek potencijalni reprezentativac Lazar Dobožanov. Iako je snaga RADNIČKOG domaći bazen, veliko „Primorje“ je u Rijeci osetilo koliko nezgodan može biti šumadijski klub i van svog grada.
Dvomeč pre finala
Podsećamo na propozicije. Na kraju regularnog dela Super lige, četiri tima će u plej of. U polufinalu je predviđen dvomeč prvoplasirane i četvrtoplasirane, odnosno drugoplasirane i trećeplasirane ekipe, u kojima će bolje plasirani klub biti domaćin u revanšu. U finalu je pobednik ko prvi ostvari dve pobede, a opet bolje plasirani iz Lige ima prednost domaćeg terena.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa