18. april 2019.18. apr 2019.
foto: D. zamurović

foto: D. zamurović

NAJVEĆI OPOZICIONI SKUP U BEOGRADU

Novi zahtevi, rok šest dana

Procene organizatora i okupljenih su se kretale od 35.000 pa sve do 100.000, dok je policija zvanično saopštila da je na beogradskim ulicama bilo maksimalno 7.500 ljudi. Protest protekao bez ijednog incidenta
U Beogradu je u subotu 13. aprila organizovan najveći opozicioni protest "1 od 5 miliona". Građani iz cele Srbije okupili su se ispred Skupštine Srbije u velikom broju. Procene organizatora i okupljenih su se kretale od 35.000 pa sve do 100.000, dok je policija zvanično saopštila da je na beogradskim ulicama bilo maksimalno 7.500 ljudi.
Taj podatak su istog momenta kada je saopšten krenuli da eksploatišu mediji koji su pod kontrolom aktuelne vlasti u Srbiji, iako je očigledno da se ispred Skupštine okupio mnogo veći broj građana.
Za govornicom su se smenjivali profesor Čedomir Čupić, bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević, supruga sveštenika Nenada Ilića Anastasija, malinar iz ivanjičkog kraja Milan Jakovljević, novinar Srđan Škoro, student Pravnog fakulteta Stefan Novaković, glumac i lider PSG Sergej Trifunović, borac sa Košara Bojan Mladenović i naš poznati dramski pisac Siniša Kovačević.
Gotovo svi govornici na Vučićevu adresu upućivali su primedbe da je zamenio sve institucije u zemlji i prebacivali mu da je kriv za podele u društvu, za položaj sela i poljoprivrede, za strane investicije, odlazak mladih i dolazak migranata…
Učesnici protesta potom su zatim prošetali od Narodne Skupštine, ulicom Kneza Miloša, do Vlade Srbije odakle su se preko trga Slavija vratili do Narodne Skupštine gde su se se građanima obratili neki od lidera Saveza za Srbiju.
Na ovom protestu su istaknuti novi zahtevi koji su, u velikoj meri, realniji od onih prethodnih koji su se ticali smene Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Maje Gojković, Nebojše Stefanovića. Opozicija je zatražila formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi zahtev je izbor novog sastava REM-a, kako je saopšteno, na ravnopravnim osnovama, na predlog odborničkih grupa vlasti i opozicije. Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS i RTV, koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti, a koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija. Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni u roku od šest dana, opozicija će zakazati novi protest u Beogradu.
Organizatori protesta su, kako je rečeno, spremni za razgovor i dogovor sa nadležnim državnim organima oko ostvarenja svih tih zahteva, koji su pročitani na protestnom skupu ispred Narodne Skupštine.
„U narednim danima ujedinjena opozicija će izabrati svoje predstavnike za sve tri radne grupe. U delegacijama opozicije za pokretanje dijaloga za ove tri teme biće predstavnici ne samo opozicionih političkih stranaka, pokreta, udruženja građana već i predstavnici strukovnih udruženja“, poručeno je na protestu.
Tokom celog protesta opozicije u Beogradu nije zabeležen nijedan incident.
Bez autobusa
Vlast u Srbiji učinila je sve što je u njenoj moći ne bi li sprečila građane iz unutrašnjosti da prisustvuju ovom protestu u Beogradu. Ogroman je spisak gradova iz kojih nijedan autobus nije krenuo ka Beogradu tog dana. Ne samo da organizatori protesta nisu uspeli da obezbede autobuse za prevoz građana, već je, na primer, u Pančevu sa autobuske stanice otkazan i redovan autobuski saobraćaj za Beograd 13. aprila. Što se Šapca tiče, samo jedan autobus je iznajmljen, a svi drugi autoprevoznici su ili imali kvarove, ili su im istekle registracije, a pojedini autoprevoznici se nisu ni javili na telefon kada su ih zvali da pitaju za iznajmljivanje.

Policija u Skupštini
Jake policijske snage bile su stacionirane u zgradi Skupštine Srbije tog dana. Narodna poslanica iz Demonkratske stranke Aleksandra Jerkov nam je rekla da se u zgradi nalazilo nekoliko stotina policajaca i da niko od zvaničnih skupštinskih službi nije mogao da objasni po kom principu je toliko policije bilo u srpskom parlamentu, niti ko ih je zvao. Policiji u Skupštini Srbije su društvo pravili i neki od poslanika SNS.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa