2. jun 2011.2. jun 2011.
ŠABAČKA GIMNAZIJA

ŠABAC U SRCU I DUŠI

U biblioteci Šabačke gimnazije prošlog petka predstavljen je roman „Beli mrak“ Bogdana B. Puljevića iz Beograda. O knjizi su govorili magistar književnosti Miljko Beljić i prof. Jelisaveta Nikolić, član Udruženja književnika Srbije
Kada se prošlog petka mr Miljko Beljić zapitao kako se postaje Šapčanin, rođenjem ili življenjem, odgovor se pronašao u Bogdanu B. Puljeviću, rođenom Beograđaninu, koji je svoje detinjstvo, bežeći sa porodicom pred bombardovanjem nacističke Nemačke, proveo u Šapcu gde je završio osnovnu školu i pola gimnazije. Život ga je odveo na drugu stranu ali Šabac mu je ostao u srcu i duši.
- Roman je delimično autobiografski. Obuhvata period od 1965. zaključno sa NATO bombardovanjem. Međutim, ima asocijacija i sećanja iz vremena okupacije Šapca. Glavni junak je proveo svoje dečaštvo ovde. Šabac je ostao stalno u asocijacijama, bez obzira da li se junak nalazio na Kavkazu, Araratu, Šar planini, Kopaoniku ““ rekao je Bogdan B. Puljević.
„Beli mrak“ je antiratni roman patriotskog karaktera. Ima puno fikcije koja se koristi u smislu simbola i metafore. Autor nas vodi motivskim krugovima kroz različite prostore koji obuhvataju vremenski period od trideset godina, tačnije od 1966. do 1999. godine. Njegov glavni junak, Milan Srećković, odvodi nas na granicu Turske i Jermenije, na Ararat i u Nojev kovčeg. Tamo nalazi čudesni kamen, crn sa prelivima ljubičastog, koji leči kako fizičku tako i svaku psihičku čovekovu ranu. Kroz vreme i prostor, isceljujući, srećemo se sa znanim i neznanim likovima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa