18. april 2019.18. apr 2019.
Božja ljubav  izvor postojanja
ANDREJ ĐURIČEK, ŽUPNIK CRKVE SVETE ANA U ŠAPCU

Božja ljubav izvor postojanja

Slaveći Uskrs mi se sjećamo konkretnih povijesnih događaja Isusovog stradanja, smrti na križu i uskrsnuća od mrtvih. Vrednostima Uskrsa smo blizu upravo tada kad usvajamo stav Isusa Krista - povjerenje i pouzdanje u Boga
Župnik crkve Svete Ane u Šapcu Andrej Đuriček i ovaj Uskrs dočekuje u našem gradu sa puno radosti u srcu. Vernici katoličke veroispovesti najveći hrišćanski praznik ove godine, po Gregorijanskom kalendaru, slave u nedelju, 21. aprila.
Upravo povodom Uskrsa, razgovaramo sa župnikom Đuričekom, inače Slovakom, o vrednostima najvećeg hrišćanskog praznika.
Nalazimo se pred najvećim hrišćanskim praznikom. Sa kakvim porukama se u šabačkoj katoličkoj zajednici ovaj praznik dočekuje?
- Slaveći Uskrs mi se sjećamo konkretnih povijesnih događaja Isusovog stradanja, smrti na križu i uskrsnuća od mrtvih. Najprije gledamo Isusa poniženog, ismijanog, bičevanog, krivo osuđenog i na kraju razapetog. To je slika Velikog petka. I dan danas je svijet uronjen u krv i suze Velikog petka. U tom smislu Isus je patio i nastradao kao milioni patnika prije njega i posle njega. Ali ipak je njegov slučaj jedinstven jer više od sviju ljudi je bio kao Sin Božji zagrljen ljubavlju Boga Oca koja je u tmini groba upalila svjetlo nade i djelovala kao spašavajuća snaga koja preobražava tamu u svjetlo, tugu u radost i smrt u život. To je poruka Uskrsa - po Isusu Kristu umrlom i uskrslom imamo pristup ljubavi Boga Oca koja je jača od smrti.
Koliko smo danas svi zajedno blizu, a koliko daleko onim vrednostima koje donosi praznik Hristovog uskrsnuća?
- Vrednostima Uskrsa smo blizu upravo tada kad usvajamo stav Isusa Krista - povjerenje i pouzdanje u Boga čija ljubav je izvor našeg postojanja i garancija opstanka. I daleko ako dozvolimo da nam srce preplavi oholost i osjećaj samodostatnosti koja isključuje Boga kao nešto suvišno i nepotrebno.
Kako ste zadovoljni položajem katoličke zajednice u Šapcu?
- Jesam zadovoljan. Vernici, članovi naše parohije uživaju slobodu verispovesti, punopravni su građani, slobodno bez pritiska mogu praktikovati svoju vjeru i pripadnost Katoličkoj crkvi ( bogoslužje, veronauka, karitativno djelovanje ), to se odnosi i na mene kao sveštenika, to je najvažnije u životu crkvene zajednice.
Šta je to što bi moglo još da se uradi kako bismo svi zajedno mogli da živimo u još većem skladu sa Bogom?
- Sklad s Bogom postižemo dosljednim nasledovanjem Isusa Krista, on sam govori o sebi kao o putu, slijediti Isusov primjer znači poistovetiti se s njegovim stavom povjerenja i pouzdanja u Božju ljubav ( jezikom teologije ovaj stav označavamo sinovski odnos sa Bogom ) i prihvatiti ljubav prema bljižnima kao osnovni vektor u kom se kreću međuljudski odnosi.
Da li nam uz ljubav i veru danas nedostaje i nada?
- Kršćanska nada proizlazi iz vjere, ona je plod vjere. Mi kršćani smo povjerovali Bogu koji neće dozvoliti da smrti pripada zadnja rijeć, Bogu koji daruje budućnost života, ovakva nada je dublja i intenzivnija od čisto ljudskog optimizma.
N. K.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa