18. april 2019.18. apr 2019.
Skromno ali svečano na sremskom frontu
Godišnjice

Skromno ali svečano na sremskom frontu

Događaj kao što je Sremski front srpski narod ne može nikada da zaboravi. Iako je danas sremskih boraca sve manje, naslednici i buduća pokolenja svake godine 12. aprila trebalo bi i da posećuju Spomen kompleks u Adaševcima, opština Šid, da odaju poštu palim borcima i duhovno se napajaju rodoljubljem i željom za stalnom slobodom. To je jedna od najvažnijih poruka sa ovog stratišta.
Ove godine, na 75. godišnjicu od proboja Sremskog fronta 12. aprila 1945. godine, zbog vremenskih neprilika, poseta je bila dosta skromna i sav program obeležavanja godišnjice takođe, ali iskrena saosećanja posetilaca ostala su kao i ranijih godina. Poštovanje prema palim žrtvama ne može nikada da izbledi.
Uz državnu himnu, vojnu muziku i počasnu stražu na spomen kosturnici položeno je nekoliko desetina venaca i svežeg cveća sa velikom zahvalnošću palim žrtvama. Vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, republičkog SUBNOR, nekoliko vojnih delegacija iz istočnih zemalja i više delegacija iz više gradova Srbije. U delegaciji SUBNOR Šabac zajedno sa vojnim penzionerima, koju je predvodio predsednik Vladimir Ninković, bilo je oko tridesetak građana, položili su venac i odali poštu palim borcima. Venac je položila i delegacija SUBNOR Bogatić, u ime boraca Mačve.
I ove godine posetiocima su se obratili kraćim pozdravnim govorom predsednik Vlade Srbije iz Ministarstva za boračka i socijalna pitanja i predsednik republičkog Odbora SUBNOR Dušan Čukić. Pozdravljajući prisutne ukratko su podsetili na borbe pri proboju Sremskog fronta, na herojska dela boraca za našu slobodu i pozvali prisutne i sve buduće generacije da nikada ne zaborave kojom cenom je plaćena ova današnja sloboda.
Kišni 12. april u većoj meri omeo je program svečanosti, pa su posetioci masovno posetili Muzej Sremskog fronta u kome su se podsetili ko je i čime ratovao na kraju Drugog svetskog rata. Za borce Sremskog fronta iz bivše Jugoslovenske armije se znalo – ratovali su srcem za slobodu svoje zemlje i za svoj narod.
Hvala im od srca.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa