18. april 2019.18. apr 2019.
Solidarno za  decu “Ekonomske”
APEL ZA PRIKUPLjANjE SREDSTAVA
ZA RENOVIRANjE ŠKOLSKOG DVORIŠTA

Solidarno za decu “Ekonomske”

„Poznati ljudi umiru dva puta; jednom kada ih nestane sa zemlje, a drugi put kada nestane njihova zadužbina".
Naša zadužbinarka Stana M. Milanović (1867-1891) je svojim testamentom sačinjenim neposredno pred smrt u 24. godini života ostavila celokupnu svoju imovinu za školovanje ženske omladine. Od tada pa do danas, škola je radila i menjala nazive, ali suština je ostajala ista: obrazovanje omladine.
Od 1947. godine u njenom zdanju počinje sa radom Ekonomska škola. Pre dve godine, tačnije 1917. obeležena je 70. godišnjica rada škole kao obrazovno vaspitne ustanove, a takođe i 150 godina od rođenja dobrotvorke. U njenu čast škola menja ime u Ekonomska škola „Stana Milanović" Šabac. Tom prilikom uređen je i svečano otvoren spomen-hol „Stana Milanović" sa njenom jedinom slikom, rad akademskog slikara Hakije Kulenovića, medaljonom sa njenim likom i tekstom testamenta koji ide ispod slike.
Mnogo toga se radilo proteklih godina u smislu očuvanja prvobitnog izgleda škole i stalo se kod školskog dvorišta koje povezuje dve zgrade: staru i novu i gde učenici provode slobodno vreme prilikom dolaska u školu i svoje odmore i koje je zubom vremena postalo neuslovno i nebezbedno za dalju upotrebu, imajući u vidu i činjenicu da su ispod betona ostale zakopane dve cisterne u koje se nekad, dok škola nije imala daljinsko grejanje, skladištilo gorivo. Nedostatak finansijskih sredstava koja su potrebna za njegovu rekonstrukciju s jedne strane i jaka ženska volja i želja da nastavimo putem koji nam je odredila zadužbinarka, podstakli su upravu škole na čelu sa direktorkom Sonjom Mijatović Jokić da uputi APEL ZA PRIKUPLjANjE SREDSTAVA za renoviranje školskog dvorišta svim ljudima dobre volje, bivšim učenicima naše škole, sada roditeljima današnjih učenika, društveno odgovornim kompanijama, nosiocima javnih ovlašćenja, predstavnicima Eparhije šabačke, pravnim i fizičkim licima koji osećaju moralnu i ljudsku obavezu da pomognu u ovom svetom činu kako bi se i ubuduće u novom školskom dvorištu i kad prođe naše vreme čuo veseli žagor i radost neke nove „Stanine dece".
Jer naše je samo ono što darujemo drugima, a mi darujemo ono najdragocenije, mladost kao što je to činila i naša zadužbinarka. Nastavljamo njenim putem i sledimo njene plemenite motive i pokažimo da smo joj dostojni potomci koji ne zaboravljaju ono što je ona učinila za svoj narod, i da ako su teška vremena nismo mi teški ljudi, i kao što reče naš patrijarh Pavle: „ PROĆI ĆE SVE, ALI DUŠA I OBRAZ I ONO ŠTO JE DOBRO OSTAJE ZAUVEK".

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa