18. april 2019.18. apr 2019.
SVE VEĆI PROBLEM ODLAGANjA OTPADA

TRANSPORT SMEĆA NEMINOVNOST

Komunalno preduzeće je u pregovorima da se sa postojeće deponije odvlači deo smeća i da se pokuša na taj način smanjiti otpad na deponiji koja je daleko u crvenom, u pravom smislu te reči. Ovo je jedan od načina za rešavanje sve većeg i većeg problema sa kojim se svakodnevno susrećemo a to je smeće u Koceljevi i postojanje divljih deponija koje se javljaju ne samo u naseljenom mestu Koceljeva već i u drugim mesnim
zajednicama- naglasio je Ilinčić
Preko 30 godina u Koceljevi se smeće odlaže na deponiju u sanaciji koja se nalazi na neadevkatnoj lokaciji. Pre tri godine svečano je otvorena transfer stanica koja je imala za cilj da omogući efikasnije upravljanje otpadom u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Međutim, njenom radu trebalo je da prethodi otvaranje regionalne deponije Kalenić na Ubu, što se još uvek nije dogodilo. Stoga je ova opština prinuđena da otpad transportuje i odlaže na druge sanitarne deponije u regionu.
Upravo o ovom problemu bilo je reči na prošlonedeljnoj sednici Opštinskog veća prilikom razmatranja predloga Odluke o drugoj izmeni Programa poslovanja JKP Progres za 2019. godinu, koja je, prema rečima direktora ovog komunalnog preduzeća tehničke prirode.
–Naveli smo da će se smeće odlagati na sanitarnu deponiju Sremska Mitrovica, a to je pogrešno. Trebalo je navesti samo odlaganje na sanitarnu deponiju, pa ćemo videti na koju. Nema tu nekog velikog izbora. Obrenovac ili Sremska Mitrovica, gde možemo- rekao je Dragan Pantelić.
O problemima odlaganja otpada sa kojima se koceljevačka opština dugi niz godina suočava govorio je i predsednik Dušan Ilinčić.
–Komunalno preduzeće je u pregovorima da se sa postojeće deponije odvlači deo smeća i da se pokuša na taj način smanjiti otpad na deponiji koja je daleko u crvenom, u pravom smislu te reči. Ovo je jedan od načina za rešavanje sve većeg i većeg problema sa kojim se svakodnevno susrećemo a to je smeće u Koceljevi i postojanje divljih deponija koje se javljaju ne samo u naseljenom mestu Koceljeva već i u drugim mesnim zajednicama- naglasio je Ilinčić.
Problem sve većeg broja divljih deponija istakao je i član veća Radivoj Nikolić, prenoseći lična iskustva sa nesavesnim građanima i njihovim postupcima. On je izneo tvrdnju da se ništa ne može promeniti dok se ne uvedu stroge kazne i ne postave table sa jasnim znakom zabrane bacanja smeća.
Jedna od lokacija, na kojoj se kontinuirano stvara divlja deponija, nalazi se uz magistralni put Šabac-Valjevo kod Vila Leske, uprkos naporima nadležnih da se to više ne događa. Ova divlja deponija uklanjana je nekoliko puta, ali su nesavesni građani uporni u bacanju otpada.
Predsednik opštine Koceljeva objasnio je da se ova opština našla u ozbiljnom problemu, kao i većina drugih lokalnih samouprava, zbog kašnjenja rada regionalne deponije Kalenić.
–Mi smo uradili transfer stanicu koja nam je prethodnica i koja bi trebala da obezbedi transfer smeća na tu deponiju koja nije proradila. O toj deponiji je reč više od deset godina. Zastalo je još 2014. godine. Mi smo za sada našli rešenje da smeće odvozimo na druge deponije i krenućemo prvo od Koceljeve. Nemojmo zaboraviti da je smeće izuzetno skupo i za odlaganje i za odvoženje na bilo koju deponiju. Sremska Mitrovica je, recimo, udaljena 68 km od Koceljeve i sam transport mnogo košta. Veliki je to problem, ali mora se uzeti u obzir da mesne zajednice za sada same moraju rešavati problem smeća- rekao je predsednik koceljevačke opštine i ukazao na činjenicu da su sve opštine, manje ili više, u istom problemu.
On je ocenio da je kaznenu politiku moguće primeniti tek kada bude rešen problem odlaganja smeća.

REŠENjE JE U
PREČISTAČIMA
Na prošlonedeljnoj sednici veće je razgovaralo i o kvalitetu vode na području ove opštine kao i o neophodnosti ugradnje određenih prečistača u cilju smanjivanja velike koncentracije gvožđa u jednom od bunara na izvorištu u Svileuvi.
–Imamo jedan bunar koji trenutno nije u eksploataciji zbog problema sa velikom količinom gvožđa. To je problem koji komunalno preduzeće pokušava da prevaziđe sa nekim prečistačima. Reč je o bunaru čiji je kapacitet osam litara vode u sekundi- objasnio je Ilinčić.
Nakon konstatacije člana veća Radmile Pimić da Koceljeva i sa vodom koja se koristi ima sličan problem, direktor komunalnog preduzeća je rekao da ova opština ima dobru, kvalitetnu, izvorsku vodu koja je obično tvrda.
– Imaju visok sadržaj tih karbonata. Zato dolazi i do te obojenosti. Sa druge strane kvalitet vode je izuzetan. Uostalom, zašto bi Rauch došao baš u Koceljevu? Upravo zbog kvaliteta vode. Sada mi pokušavamo da na tom bunaru koji ima visok procenat gvožđa smanjimo sadržaj na neku dozvoljenu granicu. Potrebno je da se uradi postrojenje koje će da omekšava tu vodu. Opasnosti nikakve nema po zdravlje. Ovaj bunar neće biti stavljen u upotrebu sve dok se ne reši ovaj problem- napomenuo je Dragan Pantelić i dodao da se kontrola kvaliteta i ispravnosti vode obavlja svakog meseca kao i da se uzorkovanje vrši na nekoliko različitih lokacija.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa