18. april 2019.18. apr 2019.
Zlatnim glasom u srce pogađa
UZ POLA VEKA RADA, MILOVAN PROKIĆ IZ DUBLjA NAPISAO PESMU O ŠABANU ŠAULIĆU

Zlatnim glasom u srce pogađa


Stihovi o “kralju” narodne muzike iz šabačke Male, nastali iz dna duše, posle više susreta sa pevačem nesvakidašnjeg dara, koga majka jednom rađa. Slično je bilo i kod oko 500 Milovanovih drugih pesama za 50 godina trajanja. Nagrađivan više puta, a proslavila ga “Drina studena” u Cunetovoj interpretaciji
Prvi susret sa “kraljem” narodne muzike, nedavno preminulim Šabanom Šaulićem, Milovan Prokić, prosvetni radnik u penziji iz Dublja, tekstopisac i kompozitor koji ove godine proslavlja pola veka rada, imao je kod legendarnog Budimira-Buce Jovanovića. Već tada je uz pozitivan komentar vrsnog poznavaoca narodne muzike, shvatio da će taj mladi čovek (Šaban) koga je prvi put video biti veliki pevač. Tako se i dogodilo, a svi kasniji susreti sa nesvakidašnjim talentom za pesmu iz šabačke Male, samo su potvrđivali njegov prvobitni utisak.

Pesma o Šabanu
Milovan je do sada, za pola veka trajanja napisao oko 500 pesama, različite tematike i namene. Sve su kaže došle iz duše i brzo.
- Neosporno je da čovek mora da ima dara. Pesme su iz duše. Ideja se brzo “rodi”. Ja je doživljavam na svoj način i stavljam na papir. Kod mene to sve traje veoma brzo. Veliki izazov i odgovornost je kod interpretatora. Dobra pesma je "kolaž” mnogo toga, kaže iskusni Milovan Prokić, tekstopisac i kompozitor sa poluvekovnim stažom.
Kada je Šaban Šaulić tragično završio, Proka, kako ga iz milošte zovu došao je na ideju da stihom “oživi” poznatog pevača. I već u prvoj strofi “Pesme o Šabanu” pominje njegovo detinjstvo u Mali i prve “muzičke izlete”. Kasnije je sve to ozbiljnije, a u svojevrsnom zaključku (refrenu) stoji da se “kralj” iz šabačke Male pročuo širom sveta i da majka samo jednom takvog rađa.
- I ova pesma je iz duše, čista, osećajna. Imali smo samo tri susreta ali meni je odmah bilo jasno o kakvom talentu se radi. Rekao bih da je pomalo “stidljivo”, krčio sebi put do Olimpa. Presudio je nesvakidašnji talenat za pesmu. Mislim da to treba više ceniti i negovati, dodaje Milovan, koji u stihu nije propustio da kaže odakle Šaban Šaulić potiče.
Iako je po profesiji prosvetni radnik, danas u penziji, muzika je bila i ostala njegova velika ljubav.

Drino studena
Od Šabanove pesme, za koju je napisao tekst i komponovao očekuje dosta ali njegov neiscrpni muzički dar “bljesnuo” je daleko pre, kad ga je među brojnim kandidatima za učenike Muzičke škole u Šapcu, odabrao čuveni profesor Dragi Petković. Naime, Petković je tada (pedesete godine prošlog veka) savetovao Milovanovom ocu da sinu kupi violinu. Taj instrument preporučivali su samo najtalentovanijima. U ovom slučaju profesorova reč je bila presudna. Milovan je upisao Učiteljsku školu i kasnije na najbolji način opravdao poverenje čuvenog muzičkog stručnjaka ( profesor Dragi Petković) i svog oca Stevana, vrsnog mačvanskog kolara, koji je prodao okovane taljige ( tada skupoceno prevozno sredstvo ) da bi sinu kupio violinu.
Na Beogradskom saboru narodne pesme 1970. godine, među 800 kompozicija, stručni žiri je nagradio Milovanovu “Kažite mi šta je ljubav”. Pisao je tekst i radio muziku. Pevao je Aca Matić. Već naredne godine na “Ilidži”, bila je zapažena njegova pesma “Ti samo ti”. Još veći uspeh zabeležio je na istom festivalu sa pesmom “Rastanak”, koju je pevala Jasna Kočijašević. Milovanov tekst “Jablane viti”, proglašen je 1975. godine na “Ilidži” najboljim. Redovan je učesnik “Raspevane jeseni” Radio Šapca. I tamo su njegove pesme često nagrađivane.
Za proteklih pola veka trajanja, vrhunac je doživeo sa pesmom “Drino studena”. Otpevao ju je kaže, maestralno Predrag- Cune Gojković.
Milovanove pesme izvodili su i: Jasna Kočijašević, Aca Matić, Nikola Urošević-Gedža, a ponajviše zemljaci dvojica Predraga Ilić i Drezgić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa