25. april 2019.25. apr 2019.
Državna matura za dve godine
Od školske 2020/2021 učenike srednjih škola očekuju značajne promene

Državna matura za dve godine

Svi učenici, bez obzira da li su u srednjem opštem ili srednjem stručnom obrazovanju, imaće neki način i moći će da apliciraju na bilo koju visokoškolsku ustanovu. Stručna matura se sastoji od obaveznog i izbornog dela. Obavezni deo stručne mature sastoji se od dva opšteobrazovna predmeta i stručnog ispita
Do upisa učenika u srednje škole ostalo je manje od dva meseca. Zbog različitog broja oprečnih informacija koje su se pojavljivale u medijima u poslednje vreme i deca i roditelji su izuzetno zbunjeni. Od navoda da li će se ili neće polagati velika matura do toga da deca iz stručnih srednjih škola neće moći da upišu svaki fakultet stvorena je dodatna konfuzija oko ionako stresnog izbora srednje škole.
Ono što je izvesno je da po kom zakonu učenici upišu srednju školu, po istom će upisivati fakultet i posle četiri godine školovanja za njih neće važiti nikakva druga pravila. Informacije iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali i iz srednjih škola kažu da se ove godine velika matura još neće polagati. Iz sedam stručnih srednjih škola poručuju da će njihovi učenici po završetku četvorogodišnjeg školovanja moći da biraju fakukltet koji hoće da upišu, odnosno visoku školu ukoliko su završili neki trogodišnji smer.
Državna ili velika matura uvodi se u školskoj 2020/2021. godini i njome bi prijemni ispiti na najevćem broju fakulteta bili ukinuti. Gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola - umetničku, dok će đaci srednjih stručnih škola polagati stručnu maturu. Učenici srednjih stručnih škola moći će da upišu odgovarajuće fakultete, ali je pitanje da li će fakulteti vrednovati stručni ispit sa državne mature ili će tražiti dodatnu proveru znanja.
Dragana Stanojević, Rukovodilac Centra za ispite i Branislav Ranđelović, direktor ZVKOV-a i za čitaoce „Glasa Podrinja“ odgovaraju na najčešće nedoumice i pitanja vezana za državnu maturu.
Učenici završne godine srednjih škola koji razmišljaju o studijama, uveliko se spremaju za polaganje mature i prijemenog ispita. Njih očekuje jedna novina, polagaće samo jedan ispit – opštu (veliku) maturu. Kada je predviđeno zvanično da upis na fakultet određuje postignut rezultat na velikoj maturi?
Učenici koji su sada drugi razred srednjeg obrazovanja, polagaće državnu maturu. Planira se i da na osnovu postignutih rezultata na državnoj maturi i na osnovu uspeha iz srednje škole učenici upisuju željeni fakultet. Treba imati na umu da fakulteti, ukoliko to žele, imaju pravo da organizuju dodatne provere sposbnosti.
U januaru je počela realizacija projekta „Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita“. Koje su faze predviđene do zvaničnog uvođenja velike mature kao jedinog osnova za upis na studije?
U narednom periodu nas očekuje dosta posla u obrazovnom sistemu kako bismo sve pripremili za državnu maturu. Predviđene su probne mature i zbirke zadataka koje će učenicima pomoći da se pripremaju za državni maturu, kao i razvijanje niza mera i procedura koje će pripremiti sve zainteresovane strane za uvođenje mature.
Ko učestvuje u radu Komisije za praćenje realizacije uvođenja državne mature?
U Komisiji za praćenje realizacije uvođenja državne mature učestvuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i druge relevantne institucije i pojedinci, eksperti iz oblasti obrazovanja.
Prema podacima dostupnim medijima, sve srednje škole biće grupisane u kategorije: opšte, stručne i umetničke. Koji je razlog podele i krajnji cilj?
To je podela koja već dugo postoji u sistemu. Važno je napomenuti da je koncept Državne mature kreiran na postojećoj maturi, i da je osnovna ideja bila da svi učenici imaju prohodnost ka visokom obrazovanju.
S obzirom na to da stručne škole rade po različitim nastavnim programima, da li će postojati podela u okviru stručnih škola kada je u pitanju polaganje državne mature i upis na fakultete?
Stručna matura se sastoji od obaveznog i izbornog dela. Obavezni deo stručne mature sastoji se od dva opšteobrazovna predmeta (maternji jezik i književnost i matematika - ukoliko je učenik učio matematiku više od dve godine, u suprotnom učenik bira opšte obrazovni predmet koji će polagati) i stručnog ispita (ispit provere stručno-teorijskih znanja i maturski praktični rad). Izborni deo polažu učenici na osnovu sopstvenog izbora birajući ispite sa liste opšteobrazovnih predmeta.
Generacija koja upisuje prvu godinu srednje škole mora biti upoznata sa celim konceptom velike mature. Ukoliko sve bude teklo prema predviđenom planu, koja prva generacija može da očekuje veliku maturu i šta to znači za njih prilikom odabira srednjih škola?
Program maturskog ispita donet je pre dve godine kada je sadašnja generacija drugog razreda srednje škole završila osnovnu školu. Tako da su svi na vreme bili upoznati i sadašnji učenici drugog razreda srednje škole će polagati prvu državnu maturu.
Istraživanje rađeno među srednjoškolcima pokazalo je da veliki broj učenika četvrtog razreda želi da upiše fakultet programski srodan srednjoj školi koju pohađa. Da li odabirom srednje škole učenici smanjuju broj alternativa u izboru fakulteta?
Državna matura će omogućavati svakom učeniku da upiše željenu visokoškolsku ustanovu, svi učenici, bez obzira da li su u srednjem opštem ili srednjem stručnom obrazovanju, imaće neki način i moći će da apliciraju na bilo koju visokoškolsku ustanovu, kao što je to bilo moguće i sada.
Koja ograničenja aktuelnog sistema upisa na visokoškolske ustanove će anulirati uvođenje velike mature?
Koliko je nama poznato, takva ograničenja na postoje.
Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja
Projekat Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita (opšta, umetnička i stručna matura i završni ispit na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja) se finansira sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA), a planirano vreme trajanja je tri godine.
M.M./M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa