25. april 2019.25. apr 2019.
Zakorovljene humke ne služe na čast
ZORAN ILINČIĆ SAM UREDIO
SEOSKO GROBLjE U SUBOTICI

Zakorovljene humke ne služe na čast

Seoska groblja uglavnom su zapuštena i obrasla u korov. Nadgrobne ploče se neretko ne vide od izrasle trave i šiblja. Jedno takvo nalazilo se do nedavno i u Subotici, u blizini kuće Zorana Ilinčića. Na zaparloženoj parceli, koja nikome nije služila na čast, nalazile su se humke njegovih ali i predaka dvadesetak drugih familija čije su kuće na levoj obali Tamnave. Ovaj meštanin odlučio je da ne traži izgovore, ne gubi vreme i ne očekuje ničiju pomoć, te je potpuno sam počeo da krči i uređuje seosko groblje.
Nakon svojih svakodnevnih obaveza na imanju, nedelju dana je sekao drveće, krčio korov, sakupljao na gomilu i palio.
–Ko god je prošao pored groblja krstio se, znajući kako je bilo zaraslo a kako izgleda sada- kaže ovaj vredni Subotičanin koji ipak očekuje pomoć od svojih komšija i drugih žitelja sela u održavanju groblja i dodaje da je važno da se sada parcela poprska i spreči dalji rast korova kako bi svako mogao da poseti humku svojih preminulih srodnika.
Pedesettrogodišnji Zoran, koji je svima održao lekciju, dugi niz godina radio je u valjevskim firmama Ferum i Elind, zatim u koceljevačkoj Osnovnoj školi, ali je nakon što je proglašen za tehnološki višak odlučio da se posveti poljoprivredi te u Subotici danas obrađuje četiri hektara svoje zemlje i bavi se stočarstvom.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa