25. april 2019.25. apr 2019.
Projekat „ Održiva urbana mobilnost
u gradovima i opštinama Srbije“

Uspešna saradnja

Grad Šabac i Stalna konferencija gradova i opština u cilju realizacije aktivnosti u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, potpisaće Memorandum o saradnji. Cilj je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti planiranja održive urbane mobilnosti
Sastanak predstavnika Stalne konferencije gradova i oština i grada Šapca, u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, finansiranog od strane Nemačkog Saveznog ministarstva za tehničku saradnju, preko organizacije GiZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost, održan je protekle sedmice u Gradskoj kkući.
Grad Šabac je na javnom pozivu Stalne konferencije gradova i opština odabran kao jedan od dva grada u Srbiji za pružanje tehičke i ekspertske pomoći tokom izrade Plana održive urbane mobilnosti.
-Projekat se sprovodi otvorenim regionalnim fondom za jugoistočnu Evropu koji radi na temama energetske efikasnosti, a pre svega se fokusira na to da podrži gradove u regionu na njihovom putu ka održivom i energetski efikasnom transportu. Projekat će trajati do arila 2020. godine, a glavni partneri su glavni gradovi i drugi gradovi u regionu, istakla je Svetlana Bačanin, nacionalna koordinatorka za projekat „Održiva urbana mobilnost“ i dodala da on teži regionalnoj saradnji i razmeni znanja i iskustava, što je veoma bitno.
-Kako smo izabrali ovde pilot gradove, tako imamo i druge gradove u regionu sa kojima sarađujemo. U Srbiji, direktnu saradnju imamo sa Beogradom koji već radi na izradi plana održive urbane mobiolnosti, a u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština odabrali smo Šabac i Pirot u kojima će se podržati izrada plana održive urbane mobilnosti takođe i još ćemo dodatno finansirati pilot meru u Kruševcu, izjavila je Svetlana Bačanin.
Grad Šabac i Stalna konferencija gradova i oština u cilju realizacije aktivnosti u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, potisaće Memorandum o saradnji. Cilj je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti planiranja održive urbane mobilnosti, a posebno pružanje podrške za dva grada u Srbiji u pripremi Plana održive urbane mobilnosti.
- Projekat će doneti još jedan bitan strateški dokument, a to je Plan održive urbane mobilnosti koji u Šapcu treba da doprinese unapređenju kvaliteta svih vidova kretanja saobraćaja, što treba da ima višestruku korist za same građane. To se odnosi na bolji prevoz, bolju komunikaciju u gradu i generalno bolje usluge koje Šabac pruža. Kao posledica unapređenja stanja u saobraćaju u urbanoj mobilnosti pozitivni efekti se ogledaju i u unapređenju kvaliteta vazduha, stanju životne sredine, smanjenju buke. Ovo je faktički samo početak procesa koji bi u krajnjoj liniji trebalo da dovede do značajnog unapređenja kvaliteta života u gradu Šapcu , istakao je Miodrag Gluščević, šef Stalne konferencije gradova i opština.
Grad Šabac je na sednici Skupštine u septembru usvojio Odluku o pristupanju izradi POUM-a. Izrada POUM-a za grad će skupštinskom odlukom biti poverena Službi za prostorno i urbanističko planiranje JP „Infrastruktura Šabac“, sa radnim timom sačinjenim od urbanista i saobraćajnih inženjera.
Predsednik Skuštine grada Šapca Nemanja Pajić, istakao je da je cilj Plana da na sveobuhvatan način sagleda potrebe stanovnika grada u smislu kretanja svim vidovima saobraćaja, da izvrši analizu postojeće ulične matrice i da predloži akcione planove i projekte koji će unarediti mobilnost građana.
- Nama će ovakav dokument biti praktično uslov za apliciranje za mnoge fondove Evropske unije, tako da imamo višestruku korist, a to je da olakšamo saobraćaj svim našim sugrađanima. Drago mi je što se projekat koji je regionalnog tipa sprovodi na teritoriji Srbije i što mi u njemu učestvujemo. Ovaj plan bi trebalo da olakša građanima učešće u saobraćaju, ali i da im pruži odgovor na to kako treba da izgleda mobilnost ili kretanje naših sugrađana u narednom periodu, rekao je Nemanja Pajić.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa