2. jun 2011.2. jun 2011.
CENTAR ZA AZIL U BANjI KOVILjAČI

SANjAJU DA ODU “PREKO BARE“

Od Nove godine do danas kroz Centar za azil u Banji Koviljači prošlo 197 lica. U većini slučajeva Srbija nije krajnja destinacija. Mesečni troškovi Centra preko 1.000.000 dinara mesečno
Smeštajni kapacitet Centra za azil Komesarijata za izbeglice u Banji Koviljači broji 80 mesta. Ona su odavno popunjena. Veliki problem predstavljaju ilegalni azialnti, koji nemaju obezbeđen smeštaj i hranu.
Po rečima upravnika Centra za azil Roberta Lesmajstera, van njihovog okrilja, danas se nalazi još 120 lica. Oni se svakodnevno interesuju za smeštaj, ali pošto mesta u Centru više nema, snalaze se sami.
- Uglavnom su u privatnom smeštaju u Banji. Sami snose troškove. Samo danas se interesovalo 95 lica. Oni čekaju informaciju da idu dalje. Kada im stigne novac nastavljaju svoj put ka zapadnim evropskim zemljama ili Americi. Zbog nezavidne ekonomske situacije, Srbija im je samo u izuzetnim slučajevima krajni cilj - kaže Lesmajster.
Najviše azilanata dolazi iz Avganistana, potom, Palestine, Iraka, Irana, Pakistana, Somalije, Jemena i Konga. Značajan je broj i porodica sa decom. Njih je u ovom trenutku desetak.
O štićenicima Centra brine šest zaposlenih. Kada je reč o troškovima, nema preciznih podataka. Međutim, na hranu, struju, vodu, komunalije, kupovinu materijala, održavanje okoline centra, troškove prevoza bolesnih, prema nekim grubim procenama, na mesečnom nivou se izdvaja oko milin dinara.
- Zaista ulažemo velike napore da Centar funkcioniše na racionalan način. Ove godine, troškovi će biti najveći jer je i broj azilanata povećan ““ predviđa upravnik Centra za azil u Banji Koviljači.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa