25. april 2019.25. apr 2019.
Vesnik novog života
DODELjENE APRILSKE NAGRADE GRADA ŠAPCA

Vesnik novog života

U okviru obeležavanja Dana grada Šapca, u dvorištu Gradske kuće uručene su tradicionalne godišnje nagrade. Ovogodišnji laureati su Mesna Zajednica "Zminjak - Skrađani",Fudbalski klub Mačva, prim. dr Stevan Stanković, neuropsihijatar, i novinar portala ,,Žig info” Milan Jovanović
Pozdravljajući nagrađene i goste na svečanosti, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je podsetio da je 22. aprila pre 152 godine Šabac oslobođen od Otomanske imperije.
- Oslobođenje našeg grada od vlasti Osmanske imperije, predstavlja kraj procesa oslobađanja Srbije, sticanja njene nezavisnosti i stajanja u red suverenih evropskih nacija. Oslobođenje Šapca je dobar podsetnik kakvi su dometi ovog naroda i lekcija o slobodi koja se teško stiče - rekao je gradonačelnik Šapca.
On je naglasio da i "danas, posle 152 godine, sloboda je velika tema javnog života u našoj zemlji"
- Sloboda je preduslov da bismo ostavili trag u civilizaciji, sloboda se osvaja znanjem koje oslobađa od laži, propagande i predrasuda.
Sloboda je vrednost koju u Šapcu uvek cenimo i branimo - istakao je Zelenović.
Gradonačelnik je naglasio da "imamo slobodu da ovaj grad i sebe u njemu oblikujemo po visokim moralnim standardima i sami stvaramo svoj put".
- I kao grad - a Šabac je, ne zaboravimo, danas jedini veliki grad u Srbiji u kome se čuje drugačiji politički glas - i kao pojedinci, ljudi i građani misle i delaju slobodno. Živimo u zemlji u kojoj je ukinut prostor za javnu debatu, gde vlast zatire i samu ideju o dijalogu, gde nema slobode medija, ni mogućnosti da se slobodno iskažu misli i ideje. Ova vlast je stvorila društvo u kom se osećaj građanske i ljudske odgovornosti smatra nacionalnom izdajom. Pobunjena Srbija zahteva da se oslobode mediji i prvi put posle dugih sedam godina - slobodno glasa - istakao je Zelenović.
Prema njegovim rečima, u Šapcu "znamo da normalan život podrazumeva odsustvo straha, pravo na mišljenje, pristojnost u komunikaciji i poštovanje sagovornika. Zato se borimo i negujemo dijalog, sučeljavamo mišljenja i svakodnevno otvaramo prostor za slobodu govora i odlučivanja".
- Posvećeni smo viziji Šapca kao modernog grada u kom žive slobodni građani koji veruju u institucije sistema, gde je uprava efikasna i u službi građana, gde se postupa u skladu sa profesijom i savešću, gde se poštuju temeljne vrednosti i ispunjavaju evropski standardi.
- Verujem da Šabac ide ka tom idealu i da je sposoban da i drugima pokaže put - zaključio je Zelenović.
Predsednik Mesne zajednice "Zminjak - Skrađani" Dragan Stanković se zahvalio svima koji su odlučili da se nagrada dodeli baš ovoj Mesnoj zajednici.
- Meštani naše Mesne zajednice su pokazali veliku odgovornost. Odlučili su da od novca kojim su platili porez na imovinu izgrade balon salu u kojoj deca danas imaju sportske aktivnosti. Pokazali su da žele svoje selo da unaprede. Veliku odgovornost je pokazao i grad Šabac, jer je doslednom politikom ono što je obećano i urađeno. Ovo priznanje je i velika obaveza da još bolje i više radimo, da unapređujemo svoja sela - rekao je Stanković.
Novinar portala "Žig info" Milan Jovanović je doživeo da zbog istine zamalo izgubi glavu. Napadnut je podmuklo, tokom noći. Zapaljena mu je kuća, a onda su napadači i zapucali po vratima kuće - za svaki slučaj.
- Velika mi je čast da sam sa vama u vašem slobodarskom gradu. Izuzetno sam počastvovan i što sam dobitnik ove nagrade. Ja sam vašim gestom duboko dirnut. S jedne strane sam dirnut u ličnom planu, jer osećam da nisam sam u teškoj situaciji u kojoj sam se našao zbog svog rada. S druge strane sam dirnut zato što mi vaš gest govori da za našu zemlju i društvo ima nade i da želimo da stvorimo bolje mesto za nas i našu decu. Da nam se ne dozvole Jutke, Simonovići, Savamale, lažni i štetni ugovori o kojima sam pisao. Postaćemo normalno društvo onda kada novinare neće morati da policija čuva da bi radili svoj posao i kada se u zatvoru nađu ne samo izvršioci već i nalogodavci. Do tada želim i da istrajemo u našoj zajedničkoj borbi - rekao je Jovanović kome je pripalo i zvanje počasnog građanina Šapca.
Poznati šabački neuropsihijatar primarijus doktor Stevan Stanković je neko ko je svakako narodni lekar.
- Šabac je u ovom trenutku vesnik novog života. Šapčanin sam već 55 godina. Posle fakulteta sam došao u Šabac, a prošao sam sve stepenice od lekara početnika do direktora dotadašnjeg Medicinskog centra. U Šapcu su mi rasle ćerke, rastu moji unuci. Nisam se prevario kada sam se odlučio da dođem i da radim u Šapcu. Šabac me je prihvatio svim svojim ljudima i prihvatom svega što je novo, ljudskim vrednostima, stoga sam ponosan na ovo priznanje koje mi znači mnogo. Šabac je bio i ostao moj grad - istakao je doktor Stanković.
Fudbalski klub Šabac formiran je pre jednog veka. U ime "Mačve" nagradu je primio predsednik kluba Ivica Kralj.
- Ovo je velika nagrada za nas i satisfakcija za naš rad. Ujedno je i velika obaveza da u narednom periodu budemo još bolji. S obzirom na to da Mačva slavi 100 godina od osnivanja učinićemo sve da ovu nagradu opravdamo i da napravimo još veće uspehe - poručio je Kralj.
Nagrada Grada Šapca ustanovljena je 2015 godine.
N.K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa