2. jun 2011.2. jun 2011.
SRBIJA U TRANZICIJI

GOSPODAR I SLUGA

Svi već desetak godina pričaju o privatizaciji i svojinskoj transformaciji, niko ne govori o mentalnoj i kulturnoj transformaciji stanovništva koja nam je preko potrebna
Moderna politička i ustavno-pravna teorija ističe da je za određivanje karaktera jednog političkog poretka najvažnije saznati kakav položaj u njemu ima čovek i građanin, tj. utvrditi onaj ključni politički odnos, vlast- građanin. Još pre nekoliko hiljada godina je zapaženo da čim je neko na vlasti svemoćan, onda građani postaju nemoćni, i u tom slučaju, država i društvo funkcionišu na principu gospodara i sluge. Na taj način funkcionišu društva i države poluperiferije civilizacije, u kojima je temeljni princip političkog života, vlast je sve, a čovek je ništa. Tako je država organizovana kao vladavina autoritarnih pojedinaca, od lokalnog do najviših državnih organa, a ne kao država u kojoj vladaju zakoni i demokratske institucije. U kojoj meri i koliko će čovek u političkom društvu biti podanik ili građanin, zavisi od više činilaca. Između ostalog, to je i pitanje čovekovog ličnog odnosa prema vlasti, odnosno od njegove sposobnosti da bude relativno nezavisan, a samim tim i moralno autonoman u odnosu na vlast. Relativna nezavisnost je u tesnoj vezi sa ekonomskom nezavisnošću, i to je najslabija tačka u zemljama u tranziciji, u kojima dolazi do drastičnog pada životnog standarda većine stanovništva.
Još je Imanuel Kant (1724-1804) konstatovao da je čovek i sam kriv ako dozvoli da bude podanik, pre svega zbog svoje neprosvećenosti, odnosno nezrelosti, jer su njegova lenjost i kukavičluk prepreka da se služi sopstvenim razumom, i dostigne stanje prosvećenosti. Širenje sloboda i razvijanje ideje o slobodi kao temeljnom principu organizacije društva, je uslov bez koga nema neophodnih pretpostavki za razvijanje ličnosti. Bez uslova za obrazovanje snažnih ličnosti ni jedno društvo ne može napredovati.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa