25. april 2019.25. apr 2019.
Novi dom, brojna priznanja, velike mogućnosti
SREDNjA POLjOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA ŠABAC

Novi dom, brojna priznanja, velike mogućnosti

Izgradnja novog učeničkog doma teče po planu. Proteklih meseci učenicima SPŠ brojna priznanja. Najviše nagrada za KK “Taur”. Velike mogućnosti za međunarodnu razmenu iskustava
Godinama unazad ambijentalna celina Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika Šabac dobijala je nov sadržaj. Stare zgrade su obnavljane i privođene novoj nameni, opremljen je vinski podrum, izgrađen zoološki vrt i hala za jahanje koji su s vremenom, pored obeležja školske ekonomije, postali i svojevrsna atrakcija grada.
Ove građevinske sezone, u skladu sa navedenom tradicijom, na lokaciji Vojvode Putnika 58, zidarski radovi su u jeku. U toku je izgradnja novog učeničkog doma, smeštajnog kapaciteta 105 učenika, objekta vrednog sto miliona dinara finansiranog preko kredita Razvojne banke Saveta Evrope.
-Radovi teku po planu, tako da očekujemo da će biti gotovi do 21. jula kako je i predviđeno. Prvi korisnici bi trebalo da se usele 1. septemra, a kako bi do tada sve bilo spremno, uporedo sa građevinskim radovima teku i vodoinstalaterski i električarski radovi. U saradnji sa Ministarstvom prosvete urađen je i projekat unutrašnjeg opremanja Doma, kao i tehnologija i projekat opremanja kuhinje- objšnjava direktor Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika Predrag Savić i navodi da će postojeći dom učenika biti u potpunosti renoviran kako bi svojim izgledom i kvalitetom opreme bio istovetan sa novim objektom.
Prilikom projektovanja zgrade vođeno je računa da se njen izgled uklopi sa već postojećom celinom i ispune najviši evropski standardi propisani za izgradnju ovakvih jedinica. Krajnji cilj je definisan kao obezbeđivanje najboljih mogućih uslova za učenje i lični napredak korisnika.
-Stručni kadar koji brine o deci u Domu i organizuje im brojne vannastavne aktivnosti već imamo. O njihovoj profesionalnosti svedoče brojne nagrade sa regionalnih i republičkih Domijada, dok izgradnjom savremenog objekta za boravak učenika, sve ono što deca pod okriljem ove škole dobijaju, podižemo na jedan viši nivo- kaže Savić.

Mašta, kreativnost i ljubav
Primarni krajnji korisnici, ne samo domskog smeštaja, već i svih sadržaja koji funkcionišu pod okriljem škole su učenici, a merljivi dokazi kvaliteta rada sa njima priznanja. Samo tokom proteklog meseca školske vitrine su obogaćene nagradama sa regionalne Domijade, republičkim priznanjem iz hortikulture, medaljama sa konjičkih turnira.
-U školi dobijamo znanje. Učimo odnose i značenje boja, veličina i namene cvetnih aranžmana. Kada dobro utvrdimo pravila, onda se prepuštamo našem unutrašnjem osećaju i pravimo aranžmane- ističe Ivana Stojinović, učenica četvrte godine smera hortikultura, dobitnica prve nagrade na republičkom takmičenju iz hortikulture i tvrdi:
-Ovaj smer treba da upišu svi oni koji su kreativni, znaju da maštaju i u sebi gaje veliku ljubav prema cveću. Samo ta kombinacija, ujedinjena u veštinu i poznavanje struke koju tokom školovanja usvojimo, vodi do dobrih rezultata.

Svako takmičenje, bar jedna medalja za “Taur”
A kada smo kod dobrih rezultata ne možemo a da ne spomenemo školski Konjički klub “Taur”. Naime, od osnivanja prošle godine i povratka na scenu, posle pauze duže od pola veka: discipline preskakanja prepona, skoro da ne postoji turnir sa kojeg se članovi ovog Kluba ne vrate sa bar jednom od medalja.
Od početka ovogodišnje sezone do danas najuspešniji “Taurovac” je Ognjen Janković, učenik prve godine smera zootehničar, koji za “Glas Podrinja” kaže da je ovo odličan, jedinstven sport koji pokreće svaki mišić u telu, ali da se san nekog ko se opredelio za ovu disciplinu u načelu ne razlikuje od snova ostalih mladih sportista u Srbiji: da svojim kvalitetom zasluži odlazak u inostranstvo i tamo gradi karijeru.
-Davno sam zavoleo konje na hipodromu. Bio sam četvrti razred osnovne i čuo da u SPŠ ima Škola jahanja. Došao sam, počeo i danas se takmičim za Klub. Za treninge ti trebaju ljubav i oprema, ali i vreme. Dosta vremena. Kako sezona odmiče, takmičenja postaju zahtevnija, pa su tako i treninzi teži. Neophodno je bar dva sata dnevno trenirati, i to nikada nije jednolično, jer je svaki trening drugačiji- kaže Janković i objašnjava odabir konja na kojem se takmiči:
-Konje biraš po osećaju i temperamentu. Svi mi, a danas nas ima četvoro takmičara, kada smo počinjali probali smo da radimo sa različitim konjima, posle nekog vremena nađeš onog sa kojim si usklađen i sa kojim možeš da treniraš i ideš na takmičenja.

Saradnjom sa Evropom
do novih znanja
Pored takmičenja u državi gde je Poljoprivredna škola iz Šapca, gotovo uvek, među najboljima, ime ove ustanove postalo je poznato i u evropskim okvirima. Poštujući ideju da su za napredak poljoprivrede neophodna i napredna znanja, u ovoj školi su preko različitih projekata sklopili partnerske odnose sa sličnim školama iz Francuske, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske. Svake godine, programima razmene učenika je obuhvaćeno preko dvadeset učenika i profesora, a deca iz navedenih zemalja su uvek rado viđeni gosti u Šapcu.
-Nedavno su nam bili gosti iz Francuske, potom iz Slovenije. Naša deca su išla u Sloveniju, a trenutno čekamo završetak konkursa za Erazmus plus gde smo sa partnerima iz Francuske konkurisali sa zajedničkim projektom koji će omogućiti dalju saradnju naše dve škole i razmenu učenika. Krajem sledećeg meseca se završava projekat Rosis 4H, a naši učenici u maju idu u Slovačku na takmičenje Poljoprivrednih škola- nabraja najznačajnije međunarodne saradnje direktor Srednje poljoprivredne škole i zaključuje:
-Koristimo svaku priliku za saradnju sa kvalitetnim obrazovnim ustanovama iz Evrope kako bismo našim učenicima omogućili usvajanje savremenih znanja, i upoznavanje sa aktuelnim trendovima u tehnici i mehanizaciji u oblasti kojom se bave. Samo praćenjem savremenih tokova obrazovanja, moguć je i napredak.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa