9. maj 2019.9. maj 2019.
NOVA ODBOJKAŠKA AVANTURA
DRAGAN MIHAILOVIĆ - POZDRAV ŠAPCU I „GLASU“ IZ INDIJE

NOVA ODBOJKAŠKA AVANTURA

Odbojka dugo u ekspanziji. Prethodne godine startovala prva profesnionalna liga. Angažman zasluga Vladimira Grbića.Stranci za unapređenje tehničko-taktičkih predispozicija. Prvi izazov Kup Azije
Indija, ekonomska sila, mnogoljudna nacija, u sportskom smislu izaziva respekt u kriketu, hokeju na travi, badmintonu, nekim individualnim sportovima. Ipak, više od milijardu stanovnika daje ogroman potencijal svugde, pa i u sportu. Pre nekoliko godina otpočeo je projekat fudbalske lige koja polako okuplja najveća imena, a sve više na ugledu dobija i odbojka. Čast i odgovornost da bude deo velikih ambicija, sa pozicije selektora muške seniorske reprezentacije dobio je naš Šapčanin, Dragan Mihailović, prošlogodišnji dobitnik priznanja za najboljeg trenera Podrinja u dijaspori, koju dodeljuje naš i vaš list.
- Koferi su u pripremi, a 15. maja je prvi radni dan u kampu reprezentacije u Bangaloru. Novi izazov u karijeri. Radujem se i verujem u zajednički uspeh – započinje razgovor ekskluzivno za „Glas Podrinja“ Mihailović, zvanično novi selektor odbojkaša Indije.
Vaš sport je u sve većoj ekspanziji u Indiji, u svakom pogledu, popularnosti, ulaganja...
- Odbojka je u ekspanzinji već dugo, ne samo poslednjih godina. Prethodne godine su organizovali i prvu profesionalnu ligu što je veliki korak i pokazatelj dugoročnih ambicija Indusa u našem sportu. Imaju mnogo potencijala, prva sezona nije bila samo kvalitetna, obeležena punim dvoranama, sjajnom atmosferom, jakim sponzorima, već i perfektnom organizacijom. Posle obaveza reprezentacije, počinje novo prvenstvo.
Ko je najzaslužniji za angažman u dalekoj zemlji?
- Ni manje, ni više, nego veliki Vanja, Vladimir Vanja Grbić. Naš nekadašnji reprezentativac, jedan od najboljih primača u istoriji odbojke, zadužen je za razvoj i popularizaciju odbojku, član je Komisije za razvoj odbojke pri Svetskoj federaciji. U jednom razgovoru smo pričali o državama koje ulažu mnogo i žele da angažovanjem inostranih trenera unaprede igru na tehničko-taktičkom planu, unapredili rad. Čast mi je što je neko kao Vanja u meni prepoznao trenera koji može ispuniti ta očekivanja i ponuda mi je odmah izgledala izazovno i nisam se mnogo dvoumio.
Koliko znate o stanju odbojke Indije u ovom trenutku?
- Nije mi indijska odbojka bila nepoznata i pre ovog angažmana. Kada sam 2006. godine bio selektor Ujedinjenih arapskih emirata igrali smo protiv Indije na jednom turniru organizovanom u Dubajiu. Tih nekoliko dana bilo je dovoljno da vidim veliki potencijal. To su igrači perfektno građeni za odbojku, visoki, mršavi, borbenog karaktera, vredni, brzi. Kada je startovala prethodne godine profesionalna liga Indije, bio sam u pregovorima o preuzimanju jednog tima, no onda se kockice nisu poklopile. Jesu sada, potpisan je ugovor i avantura počinje. Od 15. maja, ja sam u Bengaloru. Inače, ko ne zna, samim tim što je Bengalor centar indijske odbojke, mesto gde je i reprezentativni kamp, govori mnogo. Reč je o modernom gradu, sa 14 miliona stanovnika, koji ima nadimak „silikonska dolina Indije“. Najuspešnije kompanije sektora informacionih tehnologija imaju tu sedišta, privređuju i samim tim su veće šasne za ulaganja, sponzorstva.
Vodićete reprezentaciju odbojkaški „mlade“ nacije. Koja očekivanja od Vas imaju čelnici tamošnjeg saveza?
- Dugoročni cilj je nastavak popularizacije odbojke, a to je najlakše kroz rezultate. Uskoro nas očekuje Azijsko prvenstvo. Prvih osam ekipa će izboriti plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Mi ciljamo jednu od prvih osam pozicija kako bi izborili kvalifikacije, a onda da u kvalifikacijama dobijemo još veću medijsku pažnju, zaslužimo dodatnu pažnju javnosti i da na bazi toga, uz novu sezonu profesionalne lige, odbojka dodatno dobije na popularnosti. Biće to jako težak zadatak, jer naš sport je sve popularniji i jači u Aziji. Imamo sjajne reprezentacije Irana (predvodi je Igor Kolaković, pomoćnik Dragan Kobiljski), Australije, Kine, Japana, Koreje...
Kada smo razgovarali početkom godine, bili ste bliži ostanku u Evropi.
- U januaru su opcije bile: Grčka, Turska i Rumunija, međutim nijedna se nije pokazala kao dobra, jednostavno dogovor nije postignut. Malo je nedostajalo da usledi povratak u Poljsku, imao sam jaku ponudu iz Turske, međutim kada se pojavila opcija vođenja reperezentacije velike države, koja ulaže i kada iza sebe imate preporuku Svetske odbojkaške federacije, odmah se takva alternativa izdvoji iznad ostalih.

D. Blagojević

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa