9. maj 2019.9. maj 2019.
Krivina u ogledalu

Gde vam je šator?

Opozicija u Srbiji je prešla u novu fazu protesta protiv aktuelnog režima. Formirana je Slobodna zona ispred Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.
I šta sad? Sada treba ići korak dalje i osmisliti svakodnevne aktivnosti kako bi ta zona u opravom smislu reči zaslužila pridev „slobodna“. Teško da ćemo od slobodne zone postati slobodna država, ali je važno raditi na tome svakodnevno. Konstantan pritisak na vlast je nešto što Prvorođenog čini konstantno nervoznim. Nikada ne smemo da zaboravimo da smo zahvaljujući protestima širom Srbije uspeli da, barem na kratko, uklonimo sa funkcija one, slobodno mogu da napišem, barabe iz Brusa i Grocke. Koliko nam je poznato i glavni lapsus SNS Zoran Babić više nije na funkciji i to ponovo posle pritiska javnosti. Neke male pobede su izvojevane. Zahvaljujući Slobodnoj zoni, saznali smo da predsednik ume da na posao dođe i posle pola deset, a ne od pet, šest ujutru. I to je još jedan mali uspeh.
Glavna borba opozicije u Srbiji mora da se ogleda u dva zahteva - slobodni mediji i slobodni izbori. Bez ova dva detalja mi nismo država već crna rupa u srcu Evrope. Druga je stvar što se ta ista Evropa pravi gluva i slepa na tu činjenicu. Ali, to je ono što mi je najdraže u ovoj borbi. Nema tu ni Amera, ni Rusa, ni Britanaca, ni Makedonaca. Sami smo i ni od koga nemamo nikakve pomoći. Niti nam treba. Ljudi moraju da shvate da se za slobodu moraju sami izboriti. Ako to ne žele, onda su se predali i nemaju pravo da traže empatiju za njihovo „sendvičarenje“ sa starim srpskim opravdanjem - morao sam.
Svi znamo da Pink i Hepi nikada, niti su bili slobodni, niti će biti. To su servisi vlasti, a ne naroda, vazda bili i ostali. Ne treba nama ni Informer da se oslobodi. Sve će to jednog dana sa se sruši kao kula od karata. Nama treba slobodan Javni servis koji podrazumeva poštovanje osnovnog novinarskog pravila - druga strana. Šta to znači? To je obaveza svakoga ko se bavi novinarstvom, u informativnom smislu, da kada neko nekoga optuži, napadne, bude omogućeno da ovaj drugi i odgovori na istom mestu u istom obimu. Tako se radi, ne samo na javnim servisima koji to stvarno jesu, već i u onim medijima koji su se deklarativno opredelili za jednu stranu poput CiEnEna i Foksa u Americi. Samo je god nas moguće da predsednik države za, kako on kaže, nebitne ljude iz opozicije, govori da su lopovčine, fašisti, ološ i bagra, a da niko od njih nema mogućnost da mu odgovori.
Evo, ovih dana je održano ročište na sudu po tužbi Dragana Đilasa protiv Gorana Vesića. Đilas je tužio Vesića zbog toga što ga naziva lopovčinom. I znate šta je Vesić rekao pred sudom? Nije ponovio da je Đilas lopovčina, već da je sve to rečeno u duhu političke borbe, jer politička borba nije akademska!? Lako je nekoga etiketirati kada vam taj ne može odgovoriti. E, zato se moramo boriti za slobodu medija.
Potez vlasti koji bi osokolio proteste u Srbiji je raspisivanje vanrednih izbora. Građani bi se tada mobilisali oko ideje da se na falš izbore ne izlazi i ta situacija bi dovela do pravog bunta i bojkota glasanja. Bio bi to onaj momenat koji svi očekujemo. Prvorođeni, međutim, nije glup i zna to, bez obzira što su svih 7.000 funkcionera njegove sekte osetili slabost opozicije, takoreći, namirisali krv i žive za trenutak kada će njihov šef da odluči da se ide na birališta. Može njih 70.000 da bude za izbore, ali u toj stranci, kao i u državi, odlučuje jedan čovek, a svi ostali predstavljaju ogroman paravan.
Bez slobodnih medija nema ni slobodnih izbora, a bez slobodnih medija Prvorođeni će postati Doživotni. Tome se nadaju i šabački naprednjaci koji se poput Pinka bave kopiranjem. Nesposobni da osmisle svoj protest, planirali da razapnu šator u Šapcu. I šta se desilo, naravno ništa. Brže, bolje, jače, neko ih je sprečio u tome, jer bi stvarno bilo glupo da se sprdaju sa šatorom u Beogradu, a onda taj isti šator postave u Šapcu. Mada, možda i grešim. Ako su hteli da organizuju štrajk glađu protiv opozicije, mogu da i šator iskopiraju, nadrealisti su to.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa