Berza

 • aero 840 ▼ -1,06%
 • alfa 31.000 ⚫ 0,00%
 • dnvg 119 ▲ 19,00%
 • fito 2.900 ⚫ 0,00%
 • hmbg 666 ▲ 30,08%
 • impl 3.211 ▼ -0,31%
 • irtl 707 ▲ 1,00%
 • kmbn 3.200 ▼ -0,74%
 • kmbnpb 1.350 ⚫ 0,00%
 • lklg 1.200 ⚫ 0,00%
 • niis 683 ⚫ 0,00%
 • svrl 544 ▲ 4,82%
 • vbse 2.000 ⚫ 0,00%
(9. maj 2019.)
DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA
O PROŠLOGODIŠNjIM REVIZIJAMA

Nepravilno potrošeno 217 milijardi

DRI je do sada, od početka svog rada 2007. godine, podneo više od 2.100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, u više od 1.000 ovih postupaka odgovorna lica su platila novčane kazne, a procesi su završeni
Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović rekao je da su prošlogodišnje revizije pokazale da je tokom 2017. godine u Srbiji nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara budžetskog novca.
Korisnici javnih sredstava koji su napravili najveće greške i nepravilnosti bile su opštine, gradovi, javna preduzeća, komunalna preduzeća, ali i zdravstvene ustanove, rekao je Pejović.
- Greške utvrđene u finansijskoj reviziji odnose se na pogrešna evidentiranja poslovnih promena i izvršenih transakcija, pogrešno utvrđivanje poslovnog rezultata, probleme kod korišćenja različitih aplikacija u knjigovodstvu, greške kod sastavljanja i obelodanjivanja finansijskih izveštaja - kazao je državni revizor.
Istakao je da se nepravilnosti u poslovanju pre svega odnose na javne nabavke, preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, obračun i isplatu plata i zarada, isplatu bez pravnog osnova i bez validne dokumentacije, kod pripreme i donošenja finansijskih planova i budžeta, popisa imovine i obaveza.
- Glavni uzrok nastanka otkrivenih nepravilnosti i nesvrsishodnosti kod korisnika javnih sredstava je u tome što sistem internih kontrola ne funkcioniše u dovoljnoj meri efikasno i funkcionalno. Takođe, treba povećati integritet i kompetentnost kod rukovodstava i kod zaposlenih - kazao je Pejović.
On smatra da odgovorna lica korisnika javnih sredstava treba da povećaju upravljačku odgovornost i da jasnije i snažnije iskažu odgovarajući “ton sa vrha”. Dodao je da je DRI do sada, od početka svog rada 2007. godine, podneo više od 2.100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, da su u više od 1.000 ovih postupaka odgovorna lica platila novčane kazne, a da su procesi završeni.
- Podneto je i 260 krivičnih prijava, od čega je 60 postupaka završeno na način da su se odgovorna lica sporazumevala sa tužilaštvom i platila određeni novčani iznos. Podneto je i 180 prijava za privredni prestup i oko 200 informacija nadležnim tužilaštvima u vezi sa određenim činjenicama koje su uočene u toku revizije, a mogu da budu indikator za postojanje nekog krivičnog dela - rekao je Pejović.
Zanimljivo je da je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović jedini od svih gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji krivično odgovarao za iznos koji je manji, od na primer, iznosa koji je utvrdila DRI da je potrošeno na nepravilan način u Rumi. Zelenović je osuđen na kaznu od 50.000 dinara, ali presuda još nije pravosnažna. Ono što je veoma bitno naglasiti je da je DRI ustanovila u svom izveštaju da budžet Grada Šapca nije oštećen.
Šta je sa Izveštajem o radu Vlade Srbije?
Problem u vezi sa radom DRI predstavlja i činjenica da unazad nekoliko godina javnost u Srbiji je ostala uskraćena za reviziju rada Vlade Srbije. Apsolutno je neshvatljivo da taj izveštaj nikada nije dostavljen javnosti na uvid, niti se o njemu govorilo u javnosti. Iznos koji je DRI utvrdila da je Vlada Srbije nepravilno potrošila, prevazilazi ukupnu sumu koju je Pejović objavio na početku ovog teksta.
N. K.

Najnoviji broj

22. avgust 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa