9. maj 2019.9. maj 2019.
Uspešna prošla,  a i ova obećava
66 GODINA RADA ROBNO TRANSPORTNOG CENTRA ŠABAC

Uspešna prošla, a i ova obećava

Robno transportni centar „ŠABAC“ je 13.aprila 2019.godine obeležio 66 godina poslovanja. Ovo je prilika da sa direktorom dipl.inž. Draganom Ninkovićem sumiramo ostvarene rezultate u prethodnoj poslovnoj godini.
-Mogu da istaknem da smo u 2018.godini priveli kraju proces restruktuiranja preduzeća, započet u saradnji sa lokalnom samoupravom i nadzornim odborom 2014.godine. Tada smo zajednički definisali principe poslovne politike za koje smo smatrali da će prekinuti urušavanje imovine preduzeća i omogućiti njegov razvoj. U potpunosti smo se fokusirali na osnovnu delatnost preduzeća, a to je skladištenje i pretovar robe u carinskom režimu. Takođe smo u saradnji sa Slobodnom zonom Šabac i njenim direktorom Sovranijem Čonjagićem deo raspoloživog prostora iznajmili dvojici italijanskih, jednom ruskom i dvojici domaćih investitora za potrebe proizvodnje delova za auto-industriju, rashladnih uređaja, specijalnih boja za auto-industriju i na kraju usluga štampe papirne ambalaže.
Tokom protekle četiri godine broj zaposlenih doveli smo na meru koji je optimalan za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti , vratili smo sve kredite koje smo koristili, na našimo objektima nema više uknjiženih hipoteka, a sve obaveza prema državi, dobavljačima i zaposlenima izmirujemo u rokovima dospelosti.
Tokom prošle godine konačno smo dobili upotrebnu dozvolu za vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i za železnički kolosek. Definisali smo istočnu granicu preduzeća i na međi konačno izgradili ogradu.
Sve gore navedeno nam je omogućilo da prošlu godinu konačno završimo sa dobiti, a da procenat potraživanja koje nismo u mogućnosti da naplatimo svedemo na 0,05% od ukupne realizacije.
U ovoj godini planiramo izgradnju još jednog skladišta površine od 2000m2, razvod internog optičkog kabla, i uvođenje video nadzora nad svim objektima i dalju diversifikaciju usluga. Nadamo se da će to dovesti do povećanja profitabilnosti preduzeća, kao i zainteresovanosti investitora za neku vrstu javno-privatnog partnerstva- istakao je Ninković.
Procenjena vrednost imovine preduzeća je EUR 6.438.207. Većinski vlasnik akcija je Grad Šabac sa 59,53% akcija.
Za potrebe rada i razvoja RTC „Šabac“ poseduje u svom vlasništvu 42.23.90 hektara, od čega je 19.00.00 hektara infrastrukturno opremljeno i to sa: 13.625 metara kvadratnih zatvorenog skladišno-proizvodnog prostora. Od toga je javno carinsko skladište površine 4.407 metara kvadratnih; 5.000 metara kvadratnih otvorenog skladdišnog prostora; 15.600 izgrađenih saobraćajnica; Upravnu zgradu površine 660 metara kvadratnih; digitalnu kolsku vagu kapaciteta 50 tona sa atestom; Vodovodnu mrežu u dužini od 5 kilometara; Kanalizacionu mrežu u istoj dužini i dve trafo stanice kapaciteta 3x630 kw.
Robnotransportni centar „Šabac“ osnovan je 2. Maja 1953. Godine kada je odlukom Narodnog odbora Gradske opštine odobreno osnivanje Obalsko transportne zadruge, koja 1959. godine menja naziv i upisuje se u sudski registar kao „Jedinsvo“ Zadruga za vršenje komunalnih usluga. Radi usklađivanja sa Zakonom 1979. godine postaju Uslužno-transportna radna organizacije“Jedinstvo“.
Naziv je ponovo promenjen 1968. godine i u registar su upisani kao RO „Luka i skladišta“. Tri godine kasnije usvojen je novi statut preduzeća i izvršena je registracija društvenog preduzeća RTC Slobodna i carinska zona Šabac.
Do 2008. godine pretrpeli su još nekkoliko promena imena, a tada je izvršena statusna promena spajanje uz pripajanje JP „Luka i transport“ Šabac Slobodnoj zoni „Šabac“ A.D. Nakon toga došlo je do izmene u strukturi kapitala, tako da akcijski kapital u osnovnom ima učešće 89,56 odsto, a društveni ima učešće 10,53 odsto.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa