9. maj 2019.9. maj 2019.
Domaćin i gost ruske nauke
AKADEMIK, PROFESOR DOKTOR MARKO TODOROVIĆ,
PONOVO NOMINOVAN ZA NOBELOVU NAGRADU

Domaćin i gost ruske nauke

U okviru Međunarodne naučne konferencije koja je u organizaciji časopisa “Ekologija”, 22. i 23. aprila održana u Beogradu svoja naučna izlaganja su imali profesori Ruske akademije nauka iz Moskve sa Univerziteta Lomanosov. Tom prilikom oni su akademiku, profesoru doktoru Marku Todoroviću, koji je 2011. godine bio njihov gost i tamo imao zapaženo predavanje, uručili specijalnu monografiju, povelju i zlatnu medalju.
Prilikom ovog svog boravka u glavnom gradu ugledni naučni radnici iz Rusije, posetili su rodno mesto i kuću akademika Todorovića, njegov radni kabinet i laboratoriju u Šapcu i škole u kojima je radio. Trbušac, selo u kome je akademik Todorović rođen, posetili su 24.4.2019, potom spomen obeležje u istom, muzejsku postavku na Mišaru, a na srdačan prijem naišli su i u Visokoj medicinskoj i poslovno tehnološkoj školi u Šapcu. U opštini Vladimirci, primio ih je predsednik ove lokalne samouprave Milorad Milinković.
Sa skupa naučnika iz više država u Beogradu, ruski profesori ponovo su pokrenuli inicijativu da profesor Todorović bude nominovan za Nobelovu nagradu iz hemije, što je SAIN prihvatila, ceneći sve njegove zasluge nauci i dosadašnji doprinos za dobrobit čovečanstva.
Ponovo je pozvan da drži predavanje na Univerzitetu Lomanosov u Moskvi.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa