9. maj 2019.9. maj 2019.
Realizacija projeka „Sport za sve“
u OŠ „Sveti Sava“

Vežbom do zdravlja

„Deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nije omogućeno da se, pored školskih aktivnosti, dodatno angažuju u sportskim aktivnostima i priključe nekoj sportskoj organizaciji u gradu zbog nedostatka sportskih sadžaja prilagođenih za njih“
Realizacija projekta Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju "Živimo zajedno - Šabac" počela je protekle sedmice. Projekat pod nazivom "Sport je za sve" trajaće dva meseca, tokom kog će do petnaestoro dece sa smetnjama u razvoju pohađati sportske aktivnosti, koje će voditi profesor fizičkog vaspitanja Vladimir Mišić, zajedno sa defektolozima, u prostorijama OŠ"Sveti Sava" u Šapcu.
-Krajem 2018. godine roditelji učenika OŠ "Sveti Sava" izrazili su potrebu za dodatnim fizičkim aktivnostima svoje dece, van školskih časova, kada je i nastala ideja za ovakav projekat. Jasno je da je dva meseca sporta trenutno rešenje, ali se nadamo da je ovo samo početak i da ćemo tokom naredne godine uspeti da realizujemo dodatne sportske aktivnosti za decu sa smetnjama u razvoju. Ovim putem ukazujemo i na ogromnu potrebu porodica dece sa smetnjama u razvoju, za dodatnim aktivnostima tokom slobodnog vremena koja su većini druge dece dostupne, dok deci sa smetnjama u razovoju nisu. Ideja našeg Udruženja jeste da u narednom periodu radi na većem uključivanju dece sa smetnjama u razvoju u svakodnevne društvene aktivnosti i tokove, čime bi dobili mesto u društvu koje zaslužuju, istakla je Jelena Manjenčić, zastupnica udruženja „Živimo zajedno – Šabac“.
Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju "Živimo zajedno-Šabac" osnovano je pre sedam godina. Članove udruženja čine pretežno defektolozi različitih profila i drugi stručnjaci. Svi članovi udruženja su u svakodnevnom direktnom kontaktu sa decom sa smetnjama u razvoju, i imaju višedecenijsko iskustvo u radu sa ovom populacijom.
-Deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nije omogućeno da se, pored školskih aktivnosti, dodatno angažuju u sportskim aktivnostima i priključe nekoj sportskoj organizaciji u gradu zbog nedostatka sportskih sadžaja prilagođenih za njih. To na ovu populaciju ostavlja velike posledice, pa im se, pored već teških okolnosti u kojima se nalaze deca i porodice dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, zdravstveno stanje dodatno pogoršava, istakao je Vladimir Mišić profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeut i dodao da upravo iz tog razloga, kroz ovaj projekat žele deci da pruže mogućnost za dodatnom fizičkom aktivnošću, gde će uz korišćenje različitih metoda vežbanja i aktivnosti kroz igru unaprediti i očuvati svoje zdravlje, razvijati motoričke sposobnosti i takmičarski duh.
Katarina Tomić, direktorka OŠ „Sveti Sava“ istakla je da većina dece koja pohađaju navedenu školu, potiče iz socijalno ugroženih porodica, stoga su im novčana sredstva neophodna. Kroz Udruženje pod okriljem škole rešili su da konkurišu za novčana sredstva. Na jednom od sastanaka tima za saradnju sa porodicom utvrdili su da deca imaju zdravstvenih problema.
-Imaju viška kilograma, većina se slabo kreće. Neki ne mogu iz zdravstvenih razloga, a neki zato što najviše vremena provode u zatvorenim prostorijama. Na sistematskom pregledu u školi, doktorka Biljana Pavlović podstakla je na neki način roditelje da razmišljaju u smeru, kako bi pojačano kretanje dece doprinelo smanjenju težine, istakla je Katarina Tomić.
Projekat će biti realizovan u okviru škole, u fiskulturnoj sali i školskom dvorištu, a realizatori će biti defektolozi i nastavnik fizičkog Vladimir Mišić.
Fizička aktivnost dece sa smetnjama u razvoju je pre svega usmerena na otklanjanje i ublažavanje nedostataka u oblasti psihomotornog razvoja. Psihomotorni nedostaci se ispoljavaju uglavnom u nemogućnosti ili nesigurnosti kretanja, kao i u poteškoćama sa koordinacijom pokreta, ravnotežom i orijentacijom u prostoru. Fizičko vežbanje sa sobom nosi mnoge prednosti : ne samo da doprinosi održavanju i unapređivanju telesnog zdravlja kroz poboljšanje osnovnih antropometrijskih karakteristika, držanja tela, smanjenju tenzija i ravnoteži tela, već i doprinosi uspešnijem prilagođavanju deteta zahtevima društvenog života i okruženja.
K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa