Info

9. maj 2019.9. maj 2019.
Voljeni hobi  najlepši posao
UNIKATNI RUČNI RADOVI NA ŠABAČKOM BAZARU

Voljeni hobi najlepši posao

Na Bazaru starih i umetničkih zanata u Šapcu pažnju prolaznika privlače štrikane i heklane patike,
čizme i sandale za bebe i unikatne kecelje za devojčice
Ručni radovi se već duže godina ne cene dovoljno. Sve je manje onih koji znaju da štrikaju, heklaju, vezu, a i ako znaju uglavnom to rade samo za sebe. Znanje retko kome može da se prenese, jer ove veštine se ne smatraju modernim po savremenim standardima. Međutim, zanimljivi i originalni modeli uvek nađu put do kupaca.
Na Bazaru starih i umetničkih zanata u Šapcu pažnju prolaznika privlače štrikane i heklane patike, čizme i sandale za bebe i unikatne kecelje za devojčice.
Mala umetnička dela stvorena od vunice, ponekad uz dodatke bisera i sjajnih kamenčića, počela su da nastaju kada je jedna Teodora inspirisala svoju baku da mašinu za štrikanje zameni staromodnijim iglama i heklicom. Teodora je sada peti razred, a baka Verica kreira i dalje, za neku drugu malu decu. Rođena Užičanka, počela je da štrika sa devet godina.
-Prvi šal i kapu ištrikala sam u Čajetini za vreme zimskog raspusta. Kada sam počinjala da radim vuna nije bila tako lako dostupna kao sada, pa sam parala različite krajiće i od toga mami uradila džemper. Imala sam sreću da imam dve komšinice koje su jako lepo heklale i uz njih sam i ja to naučila. Komšinice su me naučile i da vezem i to jako rano. Štrikala sam ručno i drugaricama radila suknje, haljine, komplete, šortseve..., priča šabačka snajka Verica, rođena Radojević, a već 43 godine Tarlanović.
Završila je krojački zanat i nakon toga kupila mašinu za šivenje. Radila je prvo u rodnom Užicu, a po udaji u Šabac u “Obnovi”. Kada je firma propala počela je da radi sama privatno.
-Moji radovi su stigli u Grčku, Nemačku, Ameriku... Radila sam dosta za naše glumce u Beogradu. Kada sam počela da štrikam patikice zapostavila sam mašinu. Unuci sam sašila prvu kecelju, a ona je kasnije pitala da sašijem i njenim drugaricama kojima su se svidele. Sada tokom celog leta prodajem svoje rukotvorine na Zlatiboru i tamo su pravi hit, kaže Verica.
Suprug Jovan pomaže, najviše u nabavci materijala. Za izradu jednih starki za bebe Verici je potreban ceo dan, ali pored toga obavlja i druge kućne poslove. Za ručne radove kaže da su njena velika ljubav, a najlepše je kada voljeni hobi postane i dodatni izvor prihoda.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa