16. maj 2019.16. maj 2019.
DA LEČIMO JEDNI DRUGE
U BOGATIĆU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

DA LEČIMO JEDNI DRUGE

Da bi se prevazišao prethodni model funkcionisanja, potrebne su kulturološke i društvene promene. Kada su u Italiji zatvorene psihijatrijske bolnice, svi su bili zabrinuti, a danas više niko ne postavlja to pitanje i niko nije nostalgičan. Mi najbolje možemo da lečimo jedni druge. Kada pomognemo onima koji su najkrkiji u našem društvu, pomažemo samima sebi
U Bogatiću je, proteklog petka, održana Međunarodna konferencija pod nazivom „Ujedimo snage da bismo stvorili alternativu negiranoj instituciji“. Skup je organizovao Caritas Šabac, u saradnji sa Komorom socijalne zaštite. Projekat je finansirala Evropska unija, a realizovali Caritas Šabac, Opština Bogatić, Grad Šabac, Konzorcijum socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i podršku Ministarstva finansija Republike Srbije.
Konferenciji je prisutvovalo više od sto učesnika iz cele Srbije, a u njenom radu učestvovali su neki od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti reforme zaštite mentalnog zdravlja– dr Franko Roteli i dr Renzo Bon iz Italije, kao i brojni profesionalci iz Italije i Srbije.
Prema rečima dr Rotelija, jednog od naslednika čuvenog dr Bazalje, koji je pokrenuo reformu sistema socijalne zaštite u ovoj oblasti, „italijanskom iskustvu je bilo potrebno da prođe dvadesetak godina da bi počelo da se primenjuje“.
- Šezdesetih godina prošlog veka počelo je da se dovodi u pitanje postojanje psihijatrijskih bolnica, Zakonom iz 1978. je ukinuto, da bi se, tokom narednih dvadesetak godina, i dalje radilo na tome. Da bi se prevazišao prethodni model funkcionisanja, potrebne su kulturološke i društvene promene. Kada su u Italiji zatvorene psihijatrijske bolnice, svi su bili zabrinuti, a danas više niko ne postavlja to pitanje i niko nije nostalgičan. Osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama su svojim primerom pokazale da mogu da funkcionišu u zajednici, a zahvaljujući njihovom boljitku, cela zajednica se oseća bolje, istakao je dr Roteli i dodao da moramo da završimo sa politikom isključivanja i da radimo na inkluzivnim politikama.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsednik Caritasa Srbije, naglasio je da je za „sve nas važno kakvu antropologiju imamo“.
- Ovaj događaj je značajan da bismo shvatili da svako od nas ima mogućnost stalnog napretka kroz zajednicu. Da postanemo humaniji, ali i odgovorniji. Mi najbolje možemo da lečimo jedni druge. Upravo zato Caritas ima želju da sve poveže i da stoji na strani onih koji su najkrhkiji u našem društvu. Kada njima pomognemo, pomažemo samima sebi. Braća i sestre sa posebnim potrebama najbolji su izazov da u sebi pronađemo duboke izvore izlečenja, sinergije i nade, poručio je Hočevar.
Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić, izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji na podršci i Caritasu Šabac, koji je izabrao Bogatić da realizuje ovaj projekat.
- Tri usluge koje se pružaju u našoj „avliji“- dnevni boravak, pomoć u kući i stanovanje uz podršku, veoma su važne za naše korisnike. Presudna je uloga Evropske unije koja, kroz različite projekte, pruža podršku lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva za mnoge aktivnosti, rekao je Beserovac.
Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šabac, inicijator je italijanskog modela zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, najpre u Šapcu, a od prošle godine i u Bogatiću.
- Aktivnosti koje sprovodimo već su korišćene u Italiji, od osnovnih i ličnih do onih koji podrazumevaju uređenje životnog prostora. Na italijanskom modelu smo videli da bi aktivnosti trebalo da budu životne da bi pomogle korisnicima da povrate samopouzdanje i kvalitet svog života. U Srbiji postoji pravni i zakonski okvir, koji omogućava usluge u zajednici. Sada su potrebne ideje, saradnja, energija i volja da se unapredi položaj osoba sa mentalnim smetnjama u našem društvu – istakao je Nikolić.
OVO JE ZEMLjA ZA NAS
Skup je simbolično započeo pesmom „Ovo je zemlja za nas“, koju su izveli korisnici Dnevnog boravka. Dobrodošlicu je poželeo Saša Milovanović iz Mačvanskog Pričinovića, koji je pre četiri godine počeo da dolazi u Dnevni boravak „Sveta Sofija“ u Šapcu. Odnedavno, korisnik je „Svetog Jovana“ u Bogatiću.
- Osećam se mnogo bolje otkako učestvujem u raznim aktivnostima Dnevnog boravka. Sve je drugačije kada čovek radi i druži se sa ljudima. Ne mogu da opišem koliko sam srećan, drugi sam čovek.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa