16. maj 2019.16. maj 2019.
DANI JANKA VESELINOVIĆA

Mačvanska zahvalnost je večna


Parastos, polaganje venaca i cveća, kraj grobnice Veselinovića na seoskom groblju u Glogovcu, a u završnici dvodnevne manifestacije izveden bogat kulturno umetnički program u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla
Mačvani su na dostojanstven način obnovili sećanje na svog znamenitog zemljaka Janka Veselinovića. Iz više zapisa o njemu, od kojih smo neke čuli i u bogatom kulturno-umetničkom programu koji je ovoga puta izveden u Bogatiću i Glogovcu, primetno je da je Janko bio omiljen među žitenjima velike srpske ravnice, koja ga je iznedrila. Mnoge institucije u ovom kraju nose njegovo ime. Između ostalog i zbog toga opština Bogatić, Kulturno-obrazovni centar, mesna zajednica Glogovac, te crkvene opštine Glogovac i Salaš Crnobarski uz pomoć brojnih saradnika, potrudili su se da ovogodišnjoj manifestaciji “Dani Janka Veselinovića” daju poseban impuls u čemu su i uspeli.
Prvog dana, prilikom otvaranja manifestacije pečat je dao nastup proslavljenog šabačkog hora 66 devojaka i Muški pevački hor “Neven”, pod upravom izuzetnog muzičkog pedagoga, rođenog u ovom kraju Branka Đurkovića. Njihovo pevanje je raznežilo mnoga srca, a gotovo fascinantni bili su i podaci koje je o horu 66 devojaka izrekao voditelj programa Siniša Blagojević. On je primera radi pomenuo 30 uzastopnih prvih mesta koje je hor ostvario širom bivše države i celog sveta.
Zapažene nastupe imali su glumci Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović.”, Branislav Ković, koji je čitao deo iz romana “Hajduk Stanko” i Mina Šanković koja je pročitala nagrađeni literarni rad učenice Srednje škole u Bogatiću na temu “Jankova i moja Mačva” Teodore Milanković.
Milana Davidović, predsednica Udruženja pisaca “Janko Veselinović”, govorila je svoju pesmu “Ognjište”.
Dva para igrača folklornog ansambla “Đido” iz Bogatića odigrali su “Mačvansku Đurđevku”, a održano je i predstavljanje mačvanskih narodnih nošnji.
Drugog dana manifestacije u Glogovcu program je nastavljen liturgijom u seoskoj crkvi, parastosom i polaganjem venaca i cveća kraj grobnice Veselinovića u Glogovačkom groblju. Služilo je sveštenstvo iz Šapca i Bogatića.
Kulturno-umetnički program, ovde je održan u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, gde je svojevremeno bio starešina prota Miloš, otac Janka Veselinovića. O istorijatu sela i hrama govorio je više Dejan Nikolić, iz Udruženja pisaca “Janko Veselinović”, koje je na manifestaciji bilo zastupljeno prilozima pesnika Berislava Kuzmanovića, Boška Živanovića i Milice Mašić, najmlađeg člana pomenutog udruženja. Ovog puta svoj nagrađeni rad pročitala je Teodora Milanković.
Gost iz Republike Srpske, novinar i književnik Tihomir Nestorović, veliki zaljubljenik u Mačvu, poklonio je predsedniku opštine Bogatić rukopis svoje nove knjige “S kraja na kraj Mačve”.
Četvrti put za redom proglašen je najbolji istorijski roman s imenom Janko Veselinović po izboru Udruženja književnika Srbije. Kraće obrazloženje dao je Radovan Kalabić, predstavnik Udruženja, ističući da je ovoga puta pobedio roman profesora Slobodana Vladušića, “Veliki juriš” u izdanju Lagune.
Sve u svemu dvodnevni program manifestacije koju je osmislio Kulturno-obrazovni centar u Bogatiću sa saradnicima, opštinom Bogatić, mesnom zajednicom Glogovac, crkvenim opštinama Glogovac i Crnobarski Salaš, Amaterskim pozorištem, folklornim ansamblom “Đido” i Udruženjem pisaca “Janko Veselinović”, bio je na nivou imena i dela Janka Veselinovića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa