16. maj 2019.16. maj 2019.
Razvoj kulturne strategije
GRAD ŠABAC POSTAO ČLAN ORGANIZACIJE EVROPA NOSTRA

Razvoj kulturne strategije

„Šabac je spoj vizije i tradicije, što je na neki način takođe politika i strategija Evrope Nostre. Voleli bismo da više gradova, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi, ima pristup kulturi kao najznačajnijem razvojnom resursu.
Predstavnici organizacija posvećenih očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“, bili su protekle sedmice gosti u Šapcu. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, ugostio ih je sa svojim saradnicima u Gradskoj kući, gde su na sastanku razgovarali o planovima koji bi unaredili život u našem gradu, kao i plan izlaska grada na reku Savu. Okosnica sastanka bila je pridruživanje Šapca nevladinoj organizaciji Evropa Nostra, najstarijoj organizaciji za zaštitu kulturne baštine u Evropi.
U ime grada Šapca gradonačelnik Nebojša Zelenović je potpisao Berlinski poziv na akciju, završni dokument potpisan u Berlinu, povodom evropske godine kulturne baštine. Ovaj dokument je potpisao veliki broj javnih ličnosti, političara, eminentnih umetnika i stručnjaka u oblasti kulture. Berlinskim pozivom na akciju pozivaju se donosioci odluka u državama i jedinicama lokalne samouprave da kulturi posvete više pažnje i da opredele više sredstava iz svog budžeta za kulturu.
Generalna sekretarka „Evrope Nostre“ Sneška Kvadvlih Mihailović istakla je zadovoljstvo time što je Šabac odlučio da postane pridruženi član pomenute organizacije.
-„Evropa Nostra“ je najstarija i najveća organizacija za zaštitu kulturne baštine u Evropi, sa sedištem u Hagu i kancelarijom u Briselu. Veoma sam srećna što sam mogla da dođem i da se ponovo sretnem sa gradonačelnikom Šapca, kao i da se upoznam sa čitavom ekipom ovog grada koja radi na razvijanju kulturne strategije. Šabac je spoj vizije i tradicije, što je na neki način takođe politika i strategija Evrope Nostre. Voleli bismo da više gradova, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi, ima pristup kulturi kao najznačajnijem razvojnom resursu. Kulturi kao nečemu što povezuje sve građane jednog grada – istakla je Sneška Kvadvlih Mihailović i dodala da je impresionirana ambicijom i željom da se ovaj grad poveže sa rekom koja je veliki dragulj grada Šapca, sa Tvrđavom u kojoj su koreni grada i sa ostalim institucijama kao što su biblioteka, pozorište, muzej...
- To je čitava serija kulturnih institucija i prirodnih lepota koja se povezuje u skladnu celinu, a sve u interesu kvaliteta života građana. Pohvalila bih ovom prilikom gradonačelnika Nebojšu Zelenovića i njegove saradnike i podržala u svim planovima. „Evropa Nostra“ je razgranata mreža, a ja se nadam da ćemo moći da doprinesemo savetima kako bi se planovi realizovali, istakla je Sneška Kvadvlih Mihailović.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je ovom prilikom da kultura nije nikakav luksuz, već nasušna potreba, ne samo grada Šapca već i čitave Srbije.
-Ne možemo da spasemo Srbiju ako nemamo kulturu. Iz tog razloga grad Šabac za kulturu odvaja 7 odsto svog budžeta. Radimo kulturnu strategiju našeg grada, a verujemo u budućnosti i strategiju razvoja kulture Srbije, u kojoj će najznačajnije mesto biti upravo za kulturu. Dva odsto nacionalnog budžeta za kulturu može dramatično da promeni način na koji se odvija redovan život u našoj državi i na tome ćemo intenzivno raditi – istakao je Zelenović i dodao da smatra da ono što je tradicija i naše nasleđe, mora da se sačuva.
- Želimo da sačuvamo našu Tvrđavu i mislimo da je po tome grad Šabac najvažniji kontrapunkt onome što je danas državna politika u Srbiji, u Beogradu, a to je da izlazak na reku Savu oni vide kroz projekat „Beograd na vodi“, a mi kroz „Sava park“. Mislimo da na ovaj način možemo da sačuvamo i oplemenimo život u našem gradu, dodao je Zelenović.
K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa