16. maj 2019.16. maj 2019.
Primena IT tehnologije u poljoprivredi
SAVETOVANjE I PREZENTACIJA
BIOSENSE INSTITUTA U U ŠAPCU

Primena IT tehnologije u poljoprivredi

Visoka poljoprivredna škola strukovnih studija i Gradska uprava grada Šapca organizovali su savetovanje i prezentaciju BioSense instituta iz Novog Sada.
Institut BioSens na Univerzitetu u Novom Sadu međunarodno je priznat multidisciplinarni naučno-istraživački institut koji se bavi razvojem, uvođenjem i promocijom naprednih IKT rešenja u poljoprivredi, prehrambenom sektoru, ekologiji, zaštiti životne sredine i šumarstvu - sektorima od najvećeg značaja za Srbiju pa i Evropu.
Prisutne je na ovom skupu pozdravio Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca. On je naglasio da je Šabac izuzetno ponosan na činjenicu da je poljoprivredni kraj i na Visoku poljoprivrednu školu.
- Mi smo grad koji ima jasnu viziju i cilj - hoćemo da svi naši poljoprivredni proizvođači bolje žive i više zarađuju od posla kojim se bave. Iz tog razloga, zajedno i u dogovoru sa njima kreiramo mere podsticaja i pružamo im logističku podršku. Mere koje su do sada dale najbolje rezultate su podsticaj bušenja dubinskih bunara, regresiranje osemenjavanje krmača, subvencionisanje kupovine kvalitetne umatičene priplodne stoke, nabavka protivgradnih raketa, kreditna podrška, odnosno, sufinansiranje kamata na poljoprivredne kredite, a za ovu godinu imamo još nekoliko novih mera, od kojih bih izdvojio subvencionisanje kupovine košnica sa rojevima pčela, podrška za zaštitu geografskog porekla proizvoda, kao i meru podsticaja za navodnjavanje sistemom kap po kap u kukuruzu i soji rekao je Kostadinović.
On je naglasio da je Šabac jedini u Mačvanskom okrugu, i skoro jedini u Srbiji, koji će subvencionisati analizu zemljišta.
- Iako Ministarstvo poljoprivrede više ne sprovodi ovu meru, Grad Šabac će nastaviti to da čini iz razloga što smatramo da je to jako bitno za naše poljoprivrednike jer analiza zemljišta predstavlja krvnu sliku tla na osnovu koje će poljoprivrednici primeniti prave agro mere a time i doneti sebi značajnu uštedu - dodao je on.
Kostadinović je istakao da savetovanje predstavlja još jedan korak ka unapređenju poljoprivredne proizvodnje.
- Drago nam je što smo u prilici da podržimo ovakvo jedno savetovanje koje će sigurno biti na korist našim poljoprivrednim proizvođačima - zaključio je zamenik gradonačelnika.
Pored toga što predstavljaju značajan naučni doprinos, rezultati istraživanja Instituta BioSens pomažu zemljama i regionima da se usklade sa standardima u poljoprivredi i zaštiti životne sredine kao što su Cross Compliance, Integrated Crop Management i Organic Farming, koji su u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije i koji ojačavaju ulogu poljoprivrede u praćenju održivog, pametnog i inkluzivnog rasta, potpomognutog inovacijama i upotrebom naprednih IKT sistema.
Institut BioSens podstiče blisku saradnju istraživača iz više IKT disciplina (nano i mikroelektronika, komunikacija i obrada signala, daljinsko očitavanje i GIS, robotika i mehatronika, otkrivanje znanja) kao i oblasti koje se odnose na živi svet (poljoprivreda, ekologija, zaštita životne sredine, šumarstvo, itd.). Institut obuhvata 68 istraživača iz različitih oblasti (uključujući 28 doktora nauka), koji rade u najsavremenijim laboratorijama, vodećim u ovom delu Evrope.
Cilj skupa je bio da se poljoprivrednicima, studentima i učenicima predstave napredna IKT rešenja u poljoprivredi. U prepunoj sali amfiteatra Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija, predstavnici BioSens instituta su govorili o svojim aktivnostima a u drugom delu skupa je svim zainteresovanim objašnjavana jedinstvena AgroSens platforma koja pruža poljoprivrednicima veliku pomoć.
Obrazovanje ključno za modernizaciju
- Šabac je uvek prednjačio u inovacijama tako da je ovo samo nastavak tih stremljenja da budemo u toku sa evropskim i svetskim dostignućima u nauci. Smatramo da je obrazovanje učenika i studenata ključno u modernizaciji srpske poljoprivrede pa smo stoga i inicirali jedan ovakav događaj, koji je okupio gotovo 200 zainteresovanih. Uveren sam da je ovo samo početak jedne dugoročne saradnje sa BioSens institutom koja kroz dalju saradnju treba da donese značajne reforme u konceptu razvoja srpske poljoprivrede - istakao je profesor na Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija dr Goran Stojićević.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa