16. maj 2019.16. maj 2019.
REČ STRUČNjAKA

Uticaj padavina na useve

Setva kukuruza ovog proleća dosta liči na setvu pšenice jesenas. Kao što nije bilo padavina i dovoljno vlage da se setva strnih žita odvija normalno u optimalnom roku i nicanje bude uspešno pa se posledice toga sada vide, tako i pri setvi kukuruza nije bilo dovoljno vlage pa se setva produžila i bilo je bojazni kakvo će biti nicanje.
Ipak možemo reći da je nicanje vema dobro, tako da na tim parcelama koje su posejane početkom aprila usev kukuruza se nalazi u fazi 4. i 5. lista, i to je na oko 30 %, dok je na ostalim u fazi nicanja i 2. lista.
U ovom momentu možemo reći da padavine nisu suvišne i da nedostaje vlage u dubljim slojevima zemljišta odnosno svim usevima su padavine neophodne. Ono što smeta jeste ulazak u njive povrtarima za sadnju kao i za kosidbu lucerišta i ostalih leguminoza.
Potrebno je sada više toplih dana sa većim dnevnim temperaturama jer su ove ispod proseka, kako bi svi jari usevi nastavili neometan porast. Sa ovim padavinama pojačaće se intenzitet napada bolesti i insekata a ulazak u njive će biti otežan usled raskvašenog zemljišta, tako da će i zaštita biti otežana ali se ipak savetuje da se iskoristi prvi moment i uđe u njive kako bi se ta operacija veoma važna ipak uradila.
Intezivan napad bolesti u strnim žitima može smanjiti prinos i do 70% koji je već umanjen zakasnelom setvom. Neophodno je što više sačuvati lisnu masu posebno list zastavičar koji je čuvar prinosa. Posle ovih kiša bujaće i korovi jer neće imati veliku konkurenciju kulturnih biljaka koje nisu dovoljno razvijene, tako da se mora što pre raditi prskanje kako bi se korovi što pre uništili.

PSSS Šabac Svetlana Zlatarić Savetodavac za ratarstvo

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa