16. maj 2019.16. maj 2019.
Sloboda nema cenu
NA DONjOŠORSKOM GROBLjU OBELEŽENA 74. GODIŠNjICA POBEDE NAD FAŠIZMOM

Sloboda nema cenu

“Na ovom mestu, sahranjene su žrtve fašističkog terora, borci, rodoljubi. Ovo mesto čini nas dostojnim života u slobodi” – rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. “Ovde smo došli ponosni na svoje pretke, njihovu hrabrost i spremnost da svoje živote ostave na bojištu u zamenu za slobodu naših i budućih generacija” –istakao je Vladimir Ninković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a
Šabac je 74. godišnjicu pobede nad fašizmom i ove godine obeležio polaganjem venaca na spomenik palim borcima na Donjošorskom groblju. Vence su položili predstavnici Grada, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja potomaka palih boraca ratova od 1912. do 1920. godine, Komunističke partije, Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, pokreta Zoran Bortić - šabački socijalisti i učenici Stručne hemijske i tekstilne škole.
Himnu Srbije izveo je hor Muzičke škole "Mihailo Vukdragović". Okupljenima su se obratili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vladimir Ninković.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je da se širom Evrope 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.
-Ove godine obeležava se 74. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, zajednice koja počiva na usklađivanju interesa nužnih za razvoj ekonomije i za proces udruživanja zemalja koje su dugo razdvajali krvavi sukobi. Najveći rat u istoriji čovečanstva trajao je skoro šest godina, odneo je, prema nekim procenama, 50 miliona života, prema drugim oko 80 miliona. U njemu je učestvovala čak 61 država, a jedna od najstrašnijih posledica je veliki broj civilnih žrtava, između 38 i 55 miliona. Ako govorimo o našim prostorima, Državna komisija nekadašnje Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo milion i 706 hiljada osoba, među njima više od 300.000 boraca, naveo je gradonačelnik.
Zelenović je istakao da je Šabac tokom Drugog svetskog rata doživeo neke od svojih najtežih trenutaka: stradanja tokom i nakon nemačke kaznene ekspedicije u jesen 1941. godine, postojanje tri logora kroz koja je prošlo na hiljade civila, likvidacije i ubistva, što je učinilo Šabac stratištem i tragičnom žrtvom bezumnog uništavanja.
-Na ovom mestu, sahranjene su žrtve fašističkog terora, borci, rodoljubi. Ovo mesto čini nas dostojnim života u slobodi. Zato ovde obeležavamo najslavniji dan u istoriji moderne Evrope. Dan kada je pobeđeno najveće zlo 20. veka – fašizam. Dan pobede nad fašizmom je i dan kada su stvoreni temelji moderne i ujedinjene velike evropske porodice, čiji smo deo, koja je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Evropa je tlo naše istorije, našeg identiteta, naših borbi, naš horizont, sklonište i nada u bolju budućnost, rekao je Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik je istakao da se svakog 4. maja odaje počast svima koji su pali na antifašitičkom putu i podsetio da ne smemo dozvoliti ponavljanje grešaka iz prošlosti.
-Svesni važnosti dijaloga i tolerancije i činjenice da se demokratija gradi na duži period, u vidu ukorenjene tradicije, sa ovog mesta opominjemo da se u Srbiji pojam fašizam pretvorio u psovku koja bi trebalo da diskvalifikuje političke protivnike. To je neuka i neodgovorna zloupotreba pojave koja je na tragičan način obeležila 20. vek. Vrednost antifašizma se osporava zbog toga što smo kratkog pamćenja i što ne postoji kultura sećanja. Kad bismo se setili i mislili o tome da je 50 miliona ljudi stradalo u Drugom svetskom ratu od te zločinačke i rasističke ideologije, onda bismo drugačije gledali na našu poziciju koja je istorijski bila antifašistička i pitali se: "Ko smo mi bez antifašizma?”, rekao je gradonačelnik.
Prema Zelenovićevim rečima, nasilje je danas svakodnevna slika i tako se ono predstavlja kao obično. Mora se jasno odrediti da je to nešto loše, nepoželjno i kažnjivo, da je nasilje neljudski čin, da se netolerancija prema drugome neminovno pretvara u agresiju.
-Mora se znati da dijalog nije samo puka tehnika vođenja misli već mnogo više od toga: to je ostvarivanje drugog i drugačijeg načina življenja, prevođenje društvenih sukoba u duhovne sporove. Moramo se sećati da bismo napredovali kao pojedinci, kao društvo, kao država. Šabac je otvoren grad koji uvažava različitosti i neguje duh tolerancije, gde su sloboda i pravda vrhunske vrednosti koje su nam potrebne da bismo imali moderno, stabilno i razvijeno društvo i bili deo velike evropske porodice, naveo je Nebojša Zelenović.
Vladimir Ninković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Šabac podsetio je da je, bez obzira na visoku cenu, narod sa ovog područja rizikovao i dao živote da generacijama potom ostavi slobodu kao neotuđiv dar. Rekao je da su sama pojava fašizma i nacističke ideologije ostavili tragične posledice koje nadilaze sve poznate tragedije u istoriji civilizacije.
-Zbog beskrajnog poštovanja prema borcima, herojima i žrtvama fašističkog terora i opomene čovečanstvu da je rat civilizacijsko zlo, ne mogu a da ne pomenem broj poginulih u Drugom svetskom ratu, i iako to radim po ko zna koji put sa ovog mesta, uvek me obuzme jeza i strah od njih. Ovaj rat, kao najkrvaviji vojni sukob u novijoj istoriji, zahvatio je 61 državu na četiri kontinenta sa 1,4 milijarde stanovnika. U njemu je bilo angažovano više od 110 miliona vojnika zaraćenih strana a ukupni gubici su preko 55 miliona poginulih i 35 miliona teško ranjenih. Samo je CCCP imao oko 25 miliona poginulih boraca. Tadašnja Jugoslavija imala je 1.706.000 poginulih od čega 305.000 boraca NOVJ dok su 405.000 boraca bili teški ratni invalidi, istakao je Ninković.
Naveo je da je Šabac sa Mačvom i Pocerinom takođe dao ogromne žrtve, preko 5.000 poginulih, ali je iznedrio i osam narodnih heroja: Dobrosava Radosavljevića Naroda, Miodraga Mitrovića Jarca, Aleksandra Stankovića Lalu, Veru Blagojević, Dragana Srnića Padobranca, Petronija Jovanovića Komirićanca, Živana Žiću Markovića i Milorada Miću Stanojlovića, podsetio je Ninković na imena heroja i podvukao da oni ne smeju biti zaboravljeni iako su njihova imena izbrisana sa naziva ulica u gradu.
-Ovde smo došli ponosni na svoje pretke, njihovu hrabrost i spremnost da svoje živote ostave na bojištu u zamenu za slobodu naših i budućih generacija. Braniti svoju zemlju u ratu i čuvati mir i slobodu je čast i hrabrost. Izgubiti život da bi buduća pokolenja živela u slobodi je herojstvo, najveća ljudska vrlina i duhovna svetinja. Zato se mi na ovom svetom mestu klanjamo i zaklinjemo da ćemo čuvati slobodu, graditi mir, voleti i braniti otadžbinu, činiti je bogatijom i lepšom za život, da ćemo stvarati novi život i novu mladost kao uslov sveukupnog napretka. Gradićemo život bez ratova, nacionalne i verske mržnje, naveo je Ninković.
“Slava im i hvala” poruka je koja je i ove godine poslata svima koji su živote dali da bismo mi živeli u miru i slobodi.
Sloboda je dragocena
-Slobodu danas osvajamo znanjem, slobodu danas branimo kulturom, samo slobodni -sposobni smo da promišljamo i donosimo dobre odluke. Zato je potrebno da stvaramo i negujemo unutrašnju slobodu kako bismo bili samosvesni pojedinci koji slobodno žive i doprinose slobodnom društvu i državi po meri svojih građana. Sloboda je garancija savremenog društva ali ona nije bezuslovna - slobodni smo sve dok ne prekršimo zakone društva i države u kojoj živimo. Sloboda se izražava slobodom govora, izbora, slobodom misli i kretanja, a kada nam je to uskraćeno - tek onda možemo da shvatimo koliko nam je upravo sloboda dragocena. Samo slobodni možemo da odlučujemo o boljem životu i izvesnoj budućnosti. Šabac je sredina koja stvara uslove za to, poručio je gradonačelnik Zelenović ispred spomenika palim borcima.

M. Mijailović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa