16. maj 2019.16. maj 2019.
Kultura i sloboda
Manifestacija Noć muzeja 18. maja

Kultura i sloboda

Manifestacija Noć muzeja u Šapcu 18. maja od 16 do 24 sata. Zanimljivi programi na više lokacija u gradu. Biblioteka šabačka, Narodni muzej, Muzej šabačkih Jevreja, Kulturni centar, Šabačko pozorište i Škola primenjenih umetnosti otvaraju vrata za posetioce
Nakon godine vojevanja i velikih pobeda, dolazi dugo očekivana sloboda i zbog toga je ona tema okosnica 16. Noći muzeja, koja biti održana 18. maja na više od 50 lokacija u Srbiji. Grad Šabac i ustanove kulture tradicionalno se priključuju Manifestaciji. Posetioce očekuje zanimljiv i raznovrstan program na više lokacija. Zainteresovani mogu posetiti Biblioteku šabačku, Narodni muzej, Muzej šabačkih Jevreja, Kulturni centar, Šabačko pozorište i Školu primenjenih umetnosti.
-Ove godine smo odlučili da napravimo mali zaokret ka sažetijem i koncentrisovanijem delovanju. Smatramo da je efektnije da učestvuju gradske ustanove kulture, jer već imaju definisane programe i partnere sa kojima sarađuju. Kultura je suštinska potreba svih ljudi bez obzira na društvene kategorije i neophodno je da bude dostupna svima - rekao je član Gradskog veća Igor Marsenić i pozvao sve sugrađane da posete neku od ustanova kulture u Noći muzeja.
Narodni muzej
Izložba „Kako smo se voleli“ donosi sedam priča iz prošlosti i jednu buduću koju će kreirati posetioci. Fokus je na narativima koje donosi ovo osećanje i buđenje pomalo zaboravljene empatije.
-Nama iz Narodnog muzeja je važno da naglasimo da se ovogodišnja evropska Noć muzeja događa na Internacionalni dan muzeja (18. maj). Krovna organizacija, Ikom, datum obeležava pod sloganom „Muzeji kao kulturni habovi - budućnost tradicije“. Svi imamo priliku da promišljamo o budućnosti tradicije. To je strateški pravac koji treba da pozicionira ustanove ne samo na svetskom, nego i na lokalnom nivou u pravcu održive kulture. Olučili smo se za pomalo drugačiju izložbu. Kroz istorijske preglede govorićemo o ljubavi, ali i o specifičnim šabačkim pričama. Intrigantna je upravo osma priča koju će kreirati posetioci izložbe. Trudimo se da predstavimo životne priče. Stalna postavka tokom dana je otvorena za sve sugrađane i goste - pojasnila je direktorka Narodnog muzeja Nela Tonković.
Biblioteka
šabačka
U Biblioteci šabačkoj u okviru Manifestacije će biti prikazana izložba rukopisa Oskara Daviča „Besmrtnost ću celu da dam za konačnost jedne reči“, autorke mr Sonje Bokun Đinić. U osmišljavanju postavke učestvovali su i umetnici iz grupe „Kombinart“. Prikazani rukopisi svedoče o pesnikovom književnom radu od pedesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog veka.
-Na ovaj način Biblioteka šabačka obeležava 110 godina od rođenja i 30 godina od smrti Šapčanina Oskara Daviča, čiji se književni, rukopisni arhiv, čuva u Zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke i sadrži rukopise sedam romana, preko 200 eseja i zapisa poetike i polemike o prirodi i ulozi književnosti, shvatanju tradicije, o društvenim i kulturnim pojavama u vladajućem ideološkom kontekstu. U rukopisnom arhivu Daviča posebne zbirke su fotografije, prepiske, imovinsko-pravna dokumenta, pozivnice, članske karte, propusnice koje će Šapčani imati priliku da pogledaju u Noći muzeja - istakla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Kulturni centar
Izložba radova mlade beogradske keramičarke Ive Brkić, „Moje omiljene stvari“ biće predstavljena u Galeriji Kulturnog centra.
-Tražeći novu, dobru ideju za Noć muzeja odlučili smo se za Ivu koja će gostovati sa sjajnom postavkom. Neobičnu priču čine predmeti od keramike i estetika eksponata podseća na magični i čudesni svet Alise. Kao vrhunski keramičar Iva Brkić je predsednica keramičke sekcije Udruženja likovnih stvaralaca Srbije, jedna od osnivačica Galerije 1250, koja neguje samo umetnost keramike što se može videti kroz njen suptilan umetnički izraz - rekla je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.
Knjižara Kulturnog centra biće otvorena tokom trajanja Noći muzeja od 16 do 24 sata.
Šabačko
pozorište
Iz gradskog teatra poručuju da smo svi žive knjige, eksponati, fikcija, poezija, istorija i nepresušni izvor informacija. Zbog toga organizuju OK Biblioteku u noći kulture.
-Živa biblioteka je zanimljiva dramska forma koja se obično koristi u kontekstu ljudskih prava i civilnog društva. Drago mi je da će ovaj vid komunikacije građana biti zastupljen u Šabačkom pozorištu tokom Noći muzeja - istakao je Marsenić.
U Muzeju šabačkih Jevreja učenici i profesori Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ od 19 časova izvešće nov repertoar kamerne muzike.
Izložbom fotografija Ružice Ristivojević i Petra Jovanovića Škola primenjenih umetnosti donosi mladalačku energiju u veče umetnosti i saznanja.
Satnica ovogodišnje Manifestacije je neznatno promenjena. Ustanove kulture svoja vrata za posetioce otvaraju u 16 časova, a zatvaraju u 24. Ulaz u sve institucije je besplatan.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa