16. maj 2019.16. maj 2019.
SMELOST ZA NOVA DELA
24. IZLOŽBA IKONA U KULTURNOM CENTRU

SMELOST ZA NOVA DELA

Na ovogodišnji konkurs prispelo je 87 ikona od 76 autora iz cele zemlje. Tročlani žiri u sastavu: Slobodan Kajtez, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Biljana Jovanović, profesor na Akademiji SPC u Beogradu i Sonja Petrović Jagić, istoričar umetnosti iz Šapca, za izlaganje je odabrao 40 ikona od 35 autora. Nagradu je dobio Miodrag Milutinović iz Beograda
U Galeriji Kulturnog centra Šabac, u petak je svečano otvorena tradicionalna 24. Izložba ikona, koja svake godine najavljuje tematski ciklus izložbi u ovoj instituciji kulture. Izloženi su radovi koji su nastali po ustaljenim kanonima srpske srednjovekovne umetnosti, kao i oni imaju savremeni likovni izraz.
- Primetno je da je savremena ikona nastala u kontekstu 21. veka, u vidu novog životnog konteksta i žive crkvene umetnosti, koja traži likovni jezik koji komunicira slojevitom i novom stvarnošću. Moto ove izložbe, koja je jedna od najkvalitetnijih do sada, može biti: „Imajmo smelosti za nova dela, nove ikone“, istakla je na direktorka Kulturnog centra, Sonja Petrović Jagić i dodala da se, osnivanjem Akademije SPC za umetnost i konzervaciju, pojavilo dosta mladih i talentovanih ikonopisaca.
Na ovogodišnji konkurs prispelo je 87 ikona od 76 autora iz cele zemlje. Tročlani žiri u sastavu: Slobodan Kajtez, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Biljana Jovanović, profesor na Akademiji SPC u Beogradu i Sonja Petrović Jagić, istoričar umetnosti iz Šapca, za izlaganje je odabrao 40 ikona od 35 autora. Nagradu je dobio Miodrag Milutinović iz Beograda „za neverovatnu predstavu Bogorodice, u kojoj je pokazao da se kombinacijom klasičnog ikonopisa i savremenog slikarstva može postići jedan izvanredan umetnički nivo“.
- Drago mi je da sam dobitnik nagrade na izložbi koja ima ozbiljnu tradiciju i koja je značajan pokazatelj savremene crkvene umetničke scene, naglasio je Milutinović, koji je, po završetku Akademije za umetnost i konzervaciju, doktorirao fresko slikarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Na otvaranje izložbe stigao je iz Poljske, gde radi na obnovi pravoslavnog manastira iz 16. veka.
Takođe, žiri je pohvalio mladu umetnicu iz Slovačke, Tinu Stefani Gombitevu, „koja se izdvojila sjajnim crtežom, kompozicijom i neobičnom atmosferom na ikoni Sveti stolpnici Simeon i David“.
Izložba ikona otvorena je do subote, 18. maja.
IKONA MORA BITI IZVORNA
Ikona nosi poruku duha originala i kao prenosilac poruke mora biti izvorna. Iskonska forma omogućava novo rođenje ovog duhovnog impulsa koji je stupio u život sa pralikom. Treba istaći da se pojam individualnog u ikonopisnom slikarstvu ne ističe u smislu ličnog, već se uvek, po pravilu, smatra stilskom interpretacijom polaznog kanonizovanog sistema. Ovim je takođe jasno da se pojam kopije u ikonopisnom slikarstvu bitno razlikuje od istog pojma u modernom slikarstvu.“
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa