16. maj 2019.16. maj 2019.
DRUŽENjEM DO  ZDRAVIJEG ŽIVOTA
U MAJURU ŠKOLICA SPORTA ZA DECU
SA SMETNjAMA U RAZVOJU

DRUŽENjEM DO ZDRAVIJEG ŽIVOTA

Deca će uz pomoć trenera i različitih vrsta igara imati fizičku aktivnost koja će biti od značaja za razvoj i bolje funkcionisanje. Ovo je još jedan od načina za podsticanje njihovog psihomotornog razvoja uz druge stvari koje su im dostupne
Šest meseci nakon osnivanja Udruženja „Da budemo svi jednaki“, udruženje konačno počinje da ostvaruje jedan od svojih prvih ciljeva, a to je uvođenje školice sporta. Toma Kojić, predsednik karate kluba „Soko“ ustupio je prostor za vežbanje u Majuru, deci sa smetnjama u razvoju kojima će profesor fizikog vaspitanja Miroslav Krstić, držati časove volonterski.
- Udruženje je nastavilo da sprovodi aktivnosti i da se bavi članovima. Deca će uz pomoć trenera i različitih vrsta igara imati fizičku aktivnost koja će biti od značaja za razvoj i bolje funkcionisanje. Mislim da je ovo veoma humano i korisno, a i roditelji će moći da predahnu i da ostave svoje dete na sigurno mesto. Časovi se ne plaćaju i sva deca su dobrodošla. Roditeljima ovo najviše znači jer tretmane ovog tipa inače plaćaju. Cilj nam je druženje, upoznavanje i unapređenje kvaliteta života dece, istakla je Katarina Ivanović, predsednica Udruženja „Da budemo svi jednaki“.
Doktor Dejan Pavlović, član Upravnog odbora Udruženja „Da budemo svi jednaki“, istakao je da je deci sa smetnjama u razvoju fizička aktivnost potrebnija nego deci koja se svakodnevno bave sportskim aktivnostima.
-Ovo je još jedan od načina za podsticanje njihovog psihomotornog razvoja uz druge stvari koje su im dostupne. Svi oni posećuju i banjska lečenja da bi ispravili svoje deformitete kičme ili druge telesne nedostatke, tako da je ovo odličan način da tokom cele godine rade na kondiciji i samim tim podignu svoje fizičko i mentalno zdravlje na viši nivo. Očekujemo da u narednom periodu, od sledeće školske godine, to bude jedan od programa koji će Udruženje moći da finansira preko nekog projekta, istakao je doktor Pavlović i zahvalio se Tomi Kojiću na ustupljenom prostoru za vežbanje.
- Toma Kojić, inače, kontinuirano sprovodi akciju „Čep za hendikep“, skupljajući čepove koji se predaju odgovarajućim Udruženjima koji od novca koji se dobije kupuju pomagala, invalidska kolica i ostale potrebne stvari za svoje članove. Verujem da su i svi roditelji takođe zahvalni. Naravno, ne treba izostaviti uputiti zahvalnost ni profesoru Miroslavu Krstiću koji je izrazio želju da nam pomogne, rekao je doktor Pavlović.
Prema rečima Miroslava Krstića, nastavnika koji se prvi put susreće sa vežbanjem sa decom sa smetnjama u razvoju, početak je bitan kako bi ostali ljudi videli efekat i priključili se.
- Deca će u školici raditi na razvoju motoričkih sposobnosti, a samim tim će razvijati i kognitivne sposobnosti. Mislim da bi deci sa smetnjama u razvoju fizička aktivnost trebala da bude svakodnevica. Trebalo bi da što više vežbaju i budu u prirodi čega treba i roditelji da budu svesni. Program će biti prilagođen naravno njihovim potrebama. Radićemo vežbe korektivne gimnastike koje su im najviše potrebne. Većina dece sa smetnjama u razvoju ima sklonost ka deformitetima tela, pa samim tim treba što više da jačaju svoju muskulaturu, što će sprečiti nastanak deformiteta, istakao je Miroslav Krstić, profesor fizikog vaspitanja.
K.J.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa