16. maj 2019.16. maj 2019.
Voće kao inspiracija
VESNA LAZIĆ SPOJILA LjUBAV PREMA UMETNOSTI SA POTREBOM DA DECI ZAMENI SLATKIŠE

Voće kao inspiracija

Dekoracijom počela je da se bavi ne bi li svoju decu naterala da umesto slatkiša jedu voće.
Raditi sa voćem je predivno, ništa se ne baci,
sve se pojede
Šapčanka Vesna Lazić ceo život okružena je umetnošću i bojama. Kako je zaposlena u galeriji Kulturnog centra, imala je privilegiju da se oko nje nalaze likovni izrazi svih mogućih autora i pravaca. Tako je u njoj proradio taj „umetnički gen“ i spojila je potrebu, ljubav i umetnost. Krenula je da od voća pravi prava remek dela, dekoracije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
A, sve je krenulo bezazleno. Imala je kao i svaka majka problem da decu natera da jedu voće.
- Ideja mi je bila da deca umesto slatkiša jedu voće. Krenula sam da seckam i oblikujem voće ne bih li decu namamila da ga jedu. Moram da priznam da je moja namera uspela i da su deca suočena sa raznim figurama koje sam im od voća servirala sve do poslednjeg zalogaja pojela - priča Vesna za „Glas Podrinja“.
Svoju decu je od ranih nogu na ovaj način naterala da zavole voće, a pre šest godina je počela ozbiljnije da razmišlja o dekoraciji kao hobiju koji bi mogao da preraste i u ozbiljniji posao.
- Na taj način sam spojila ljubav prema umetnosti sa nečim što je više nego zdravo. Raditi sa voćem je predivno. Ono nema potrebe da se termički obrađuje, a toliko je raznovrsno da je spektar ideja ogroman kada je reč o tome kako ga pretvoriti u dekoraciju - ističe Vesna.
Ono što je, prema njenim rečima, velika prednost rada sa voćem je da se ništa ne baca. Čak i kada nešto ne ispadne kako je Vesna zamislila, uvek može da se pojede, ništa se ne baca.
Do sada su joj najzahtevnije figure bili labudovi. Njih je najteže napraviti od voća.
- Telo labuda, uglavnom pravim od lubenice, i to mora da bude veća lubenica. Ostatak može da se improvizacije sa raznim voćem. Izrada labuda zahteva i najviše vremena, oko četiri sata - dodaje Vesna.
Ona kaže da koristi sve voće koje je dostupno, a ono nekada bude i veoma skupo, naročito kada se radi o voću kada nije u sezoni. Najmanje koristi jabuke, jer one brzo oksidiraju i promene izgled.
- Moram mnogo da vodim računa o kvalitetu voća. Ono mora da bude sveže, pravo, a ne zeleno i prezrelo. Lepo je imati što više voća, jer onda dekoracija ima mnogo boja, efektnija je - napominje Vesna.
Dekoracije, uglavnom, radi noću, rano ujutro ih doradi, a onda isporučuje.
- Sve moje dekoracije imaju rok trajanja, a to je oko 24 sata. Toliko je potrebno od trenutka kada počnem da radim, pa sve dok ne bude pojedeno voće koje serviram. Da bi ostalo u izvornom obliku, voće prskam limunovim sokom ili premažem sa želatinom - dodaje Vesna.
Sa povrćem, kaže, ne radi, jer nema mnogo povrća koje može da se koristi sirovo, bez termičke obrade, tako da su njene dekoracije isključivo slatke.
Sada joj preostaje jako važan detalj, a odnosi se na to da od hobija cela ova priča treba da postane dodatni posao. Ima nameru da se još ozbiljnije pozabavi dekoracijom voća koja joj, ipak, najviše pričinjava zadovoljstva. Kaže da spremanje voća ima i terapeutsko dejstvo, pošto toliko seckanja i aranžiranja deluje poprilično umirujuće.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa