16. maj 2019.16. maj 2019.
Istraživačka stanica Petnica

Riznica talenata

Tokom tri i po decenije razvoja i rada, Istraživačka stanica „Petnica“ je uspešno organizovala više od 3.500 raznovrsnih kurseva, kampova i seminara na kojima je učestvovalo više od 50.000 polaznika i oko 6.000 predavača i stručnih saradnika
Od osnivanja, Petnica je važila za stecište najboljih i najtalentovanijih učenika iz Srbije. Saznanje da je neko bio na seminaru u ISP kod nas „običnih smrtnika“ izazivalo je divljenje, ali, moram da priznam i dozu zavisti. Istinska privilegija je mogućnost da se zaviri u magični svet gde caruje nauka. Petnica je više je od onoga što očekujete. Nosi posebnu draž, teško opisivu, onu koja spaja mit i stvarnost. Namerno ili ne, ali kao da je i lokacija pažljivo odabrana. Iako se nalazi na samo sedam kilometara od centra Valjeva imate utisak da se nalazite u švajcarskom istraživačkom centru. Zvanična brošura navodi da baš ova geografska tačka nudi pregršt uslova za rad na terenu zbog blizine raznovrsnih prirodnih i istorijskih znamenitosti. Do kraja ostaje misterija da li je zaista tako ili je u pitanju još neka magija nauke.
Po dolasku, naišli smo na otvorenu kapiju kao znak dobrodošlice u tajanstveni svet. Od trenutka kada zakoračite, imate utisak da i vreme drugačije teče. Seminar je u toku, ali ni to ne narušava taj jedinstveni mir. Moderna arhitektura ne toliko specifične spoljašnosti samo nagoveštava tajnu skrivenu s one strane vrata. Pomislili ste na Hogvorts? Niste daleko...
Poželite da ste mlađi, pametniji, talentovaniji za prirodne nauke, ili u mom slučaju da vam dozvole da pohađate seminar arheologije ili forenzičke antropologije.
Možda ne bi trebalo baš sve otkriti, ali je i nas Petnica „zarazila“ posebnom naučnom vibracijom koja poput nevidljivog oblaka štita okružuje i brani centar. Mi smo impresionirani, ali to su i svi oni koji ovde dođu na naučno usavršavanje. Uz pun kofer utisaka, ponesu veliku želju da se što pre i vrate. Ljubav prema saznanju i nauci, prihvatanje individualnosti povezuje sve Petničare.
Inovativni programi
Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja skoro četiri decenije kroz inovativne vannastavne naučne programe mladim darovitim ljudima pruža mogućnost i podršku da ostvare svoj potencijal.
Cilj je da učenici kroz seminare nauče da misle i postupaju izvan standardnih ustaljenih okvira i da razvijaju veštinu posmatranja, logičkog zaključivanja, naučnog pristupa rešavanju problema, kao i da samostalno prikupljaju činjenice i izgrade sposobnost argumentacije i analize.
Ipak, presudna je želja učesnika za znanjem, kao i spremnost na konstantno usavršavanje. U Petnici podstiču učenike da misle slobodno, kritički uz konsultacije i saradnju sa kolegama, kako iz zemlje, tako i inostranstva.
Ideja koja se rodi i realizuje u ISP važnija je od svake zvanične ocene, koje kao takve i ne postoje, jer to nije suština ovakvog načina obrazovanja.
Entuzijazam, timski rad i nekonvencionalni pristup prenošenju znanja uticali su na razvoj centra i učinili ga jednim od omiljenih za mlade naučnike koji čine svoje prve korake u tom ozbiljnom životnom i profesionalnom poduhvatu.
Prirodne, tehničke, društvene, medicinske nauke, industrijski dizajn, oblasti su koje Petnica pokriva i nudi širok spektar polja pogodnih za istraživanje u kojima učenici mogu da razvijaju svoja znanja, stiču praktične veštine kroz brojne problemske zadatke i eksperimente.
Edukativne aktivnosti koje ISP primenjuje razlikuju se od zvaničnih školskih programa koje učenici imaju priliku da iskuse tokom svog obrazovanja. Akcenat je upravo na njihovoj želji za saznanjem kroz multidisciplinarnost.
Više od 2.000
Petničara godišnje
Više od 2.000 mladih iz Srbije i inostranstva pohađa neki od 120 kurseva. Zahvaljujući raznovrsnosti programa, inovativnim metodama rada i stručnosti saradnika, broj prijava je znatno veći od predviđenih mesta za seminare.
Kursevi ili kampovi traju četiri, šest, deset, do 15 dana, a isti polaznik može doći jednom, dva, tri ili četiri puta u istoj godini i ponovo se kandidovati naredne, sve dok pohađa srednju školu. Naredni dolazak zahteva složeniji rad.
Iako okosnicu programa Petnice čine oni namenjeni srednjoškolcima postoje i oni koji su namenjeni osnovcima završnih razreda, kursevi za nastavnike i prakse, seminari za studente.
Tokom letnjih naučnih kampova učenici imaju priliku da rade na samostalnim naučnim projektima koje su sami predložili i pripremili i krajem godine dobijaju šansu da svoje rezultate predstave na petničkoj Godišnjoj konferenciji. Najbolji i najinovativniji radovi publikovani su u ediciji „Petnička sveska“.
Prostor za boravak i rad obuhvata površinu od 7.500 m2 opremljenih najsavremenijom opremom. Biblioteka sa 40.000 naslova, laboratorija za arheologiju, astronomiju, biologiju, elektroniku, fiziku, geologiju i hemiju, deo su kampusa Petnice. Smeštajni kapacitet iznosi 170 mesta, a sve sobe su sa kupatilom i klimatizovane. U okviru hotela je i desetak sala za rad različitog kapaciteta, kao i restoran sa kuhinjom koji može istovremeno da usluži do 350 osoba.
Petnička naučna biblioteka sadrži preko 50.000 knjiga i časopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija i raspolaže sa deset računarskih terminala, skenerima i štampačima koji su na dostupni polaznicima i saradnicima.
Najsavremenija oprema
Srce centra su pomenute laboratorije sa najsavremenijom opremom i zbog toga Petnica svoja vrata otvara za studente čiji fakulteti ne poseduju mogućnost praktičnog rada.
Postoji nepisano pravilo da se nekadašnji polaznici vraćaju u Petnicu kao saradnici. Posebna nit ih vezuje za rasadnik talenata odakle su ponikli i krenuli u ozbiljnija naučna istraživanja. Jaka alumni mreža je dobra baza za realizaciju inventivnih i sadržajnih programa koji se realizuju tokom godine. Dušan Drobnjak je na istom mestu bio i kao učenik i danas kada je profesor u Matematičkoj gimnaziji i asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.
-Prvi put sam u Istraživački centar došao kao 14-godišnji učenik, a sada sam tu kao rukovodilac seminara iz fizike. Prednost Petnice je sticanje neformalnog obrazovanja i razmena znanja sa kolegama, kao važnog oblika usavršavanja. Tu su svi učesnici približnih godina, čime je izbrisan međugeneracijski jaz kao prepreka.
Istraživačka stanica Petnica iskustva razmenjuje sa kolegama iz inostranstva. Česti gosti su predavači iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Izraela, Nemačke, Italije. Između zemalja postoji mogućnost razmene učenika.
Stanica postoji zahvaljujući podršci pojedinaca, fondacija i preduzeća koja prepoznaju značaj postojanja ovakvog vida obrazovanja nadarenih mladih ljudi. Kako navode, svaka donacija je uvek dobrodošla, jer ulaganje u mlade je najbolja investicija u budućnost.
Nedavno su u Istraživačkoj stanici Petnica boravili šabački gimnazijalci: Mihailo Radojević, Stefan Bukorović i Nikola Petreski.
Nikola Petreski
-Ovo mi nije prva godina da sam polaznik seminara u Istraživačkoj stanici Petnica. Prvi put sam se prijavio za seminare u prvoj godini srednje škole. Nakon nekoliko meseci saznao sam da sam primljen na seminar matematičko tehničkih nauka (TEH). Sada sam polaznik seminara fizike i ovo mi je već četvrta godina da sam jedan od uspešnih polaznika seminara u Petnici.
Za Istraživačku stanicu Petnica sam saznao od svojih drugara iz Matematičke gimnazije. Iz njihovih priča sam dobio utisak da je Petnica mesto u kom mogu da unapređujem svoja znanja, ali pored toga i da razvijam sjajno prijateljstvo sa ljudima koji imaju slična interesovanja kao i ja. Petnica mi je obezbedila šansu da se oprobam u samostalnom istraživačkom radu. Naučili su me kako treba da pristupim svakom naučnom problemu. Sve se može rešiti napornim radom i velikim zalaganjem. Svakako najvažnija stvar po mom mišljenju su prijatelji koje sam upoznao tamo.
Trenutno još nisam siguran šta ću upisati kada završim gimnaziju. Ove godine sam osvojio nagradu na državnom takmičenju iz fizike i time obezbedio sebi upis na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu što mi je bila želja na početku ove godine. Ali pored toga sam i aplicirao za École Polytechnique u Parizu. Pre nekoliko dana sam imao intervju i očekujem rezultate u narednom periodu- rekao je Nikola, učenik četvrte godine Šabačke gimnazije.
Mihailo Radojević
-Drugačiji pristup nauci i saznanju je za mene bio presudan faktor da se odlučim za Petnicu. Imamo mnogo više slobode i prostora da istražujemo sami. Pomoć saradnika je uvek prisutna i sa njima razmenjujemo ideje. Programi su napredniji u odnosu na školu. Dobro je što možemo da vidimo i ljude koji su na drugim seminarima. Onima koji nisu bili u Petnici preporučio bih Letnju školicu za osmake, koja omogućava da sagledaju jedinstven pristup radu. Tema kojom se trenutno bavim je Ispitivanje kosmološke konstante, širenje svemira. Planiram da upišem Elektrotehnički fakultet u Beogradu - navodi Mihailo, maturant Šabačke gimnazije.
Stefan Bukorović
-Svake godine boravak je drugačiji. Očekujemo nešto novo, zanimljivije i saznajemo više. Zainteresovala su me iskustva drugara koji su pre mene dolazili u Petnicu. Stekao sam utisak da je potpuno drugačije od onoga što radimo u školi i klasičnog načina učenja. Tokom godine najviše radimo na projektima, pohađamo radionice, seminare. Projekte biramo u zavisnosti od interesovanja i sklonosti. Pozitivno je što dolaze učenici iz svih delova Srbije, ali i inostranstva. Imamo priliku da upoznamo ljude sa kojima delimo slična interesovanja, družimo se i razmenjujemo ideje. Projekat koji mi okupira misli u Petnici za temu ima Kvantno računarstvo - navodi Stefan i dodaje da nakon završetka Šabačke gimnazije planira da upiše Elektrotehnički fakultet u Beogradu.
Jedinstvena u svetu
O razvoju i ciljevima Istraživačkog centra Petnice za „Glas Podrinja“ govorio je programski direktor Nikola Božić.
Koji su dalji pravci razvoja Istraživačke stanice Petnica u narednim godinama?
-Istraživačka stanica Petnica u kontinuitetu radi na unapređenju svojih programa i metoda rada. U stalnom smo kontaktu sa naučnom zajednicom i zahvaljujući tome najaktuelnije teme iz nauke su odmah prisutne u našim sadržajima. Istovremeno intenzivno smo povezani sa institucijama širom sveta koje se bave dodatnim obrazovanjem motivisanih mladih ljudi, i stoga lako implementiramo sve nove isprobane metode u obrazovanju. Cilj nam je da u narednim godinama još više ojačamo i međunarodne programe za studente, ali i seminare za nastavnike.
Postoje li u Evropi, ili svetu Centri koji su slični Petnici po metodologiji rada i koji mogu služiti kao primer?
-Istraživačka stanica Petnica je kroz nekoliko svetskih mreža i organizacija povezana sa sličnim institucijama na svim kontinentima. Ovakvih obrazovnih projekata, kao što je Petnica, ima svega nekoliko desetina. Ono što najviše Petnicu razlikuje od srodnih organizacija u svetu jeste činjenica da je ona nezavisna i ne pripada ni jednoj akademskoj instituciji, te stoga ne promoviše studiranje na određenim fakultetima, nego kod mladih ljudi neguje njihovo istinsko interesovanje i predstavlja im sve mogućnosti izbora za svoj lični karijerni razvoj. Druga razlika jeste činjenica da su u Petnici programi celogodišnji i da mladi ljudi na realizaciji svojih malih naučnih projekata mogu u Petnici provesti i mesec dana tokom jedne godine, dok se u srodnim organizacijama uglavnom organizuju letnji programi u trajanju od nekoliko nedelja. Treća značajna razlika jeste postojanje društvenih nauka u programima IS Petnica, dok se u svetu programi za mlade talente uglavnom organizuju samo za prirodne nauke.
Šta Vi vidite kao razloge velikog interesovanja za rad učenika u Petnici, s obzirom na to da se, iz godine u godinu, prijavi znatno više učenika nego što su kapaciteti Istraživačkog centra?
-Istraživačka stanica Petnica postoji skoro četrdeset godina i kroz naše programe je prošlo nekoliko desetina hiljada mladih ljudi. Sada već u Petnicu dolaze deca naših Petničara od pre nekoliko decenija. I bez posebne promocije, samo na osnovu iskustava i pozitivnih utisaka naših polaznika, informacija o Petnici dolazi do svih onih koji se interesuju za dodatno obrazovanje u oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, tako da na svim konkursima dobijamo više prijava nego što imamo mesta. Ipak, najvažnije je da su sve prijave dosta kvalitetne i da je često teško napraviti izbor učesnika programa.

M. Živanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa